Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Mazzarol (Chaos Divine) - 35
  • Blaise Borboën-Léonard (Unexpect) - 36
  • Jack Russell (Great White) - 61
  • Mark Boals (Yngwie Malmsteen) - 63
  • Matt Marinelli (Borealis) - 36
  • R.J. Herrera (Suicidal Tendencies) - 60
  • Van Williams (Nevermore) - 55
Concertreview

Krisiun, Prostitute Disfigurement en Sepiroth
Op 16 augustus 2019 in Baroeg, Rotterdam
Een review door Rik

Vrijdag 16 augustus staat er voor de liefhebbers van death metal een avondje ouderwets knuppelen op het programma. Die avond komen de Braziliaanse deathmetalgrootheden van Krisiun namelijk voorbij om Rotterdam-Zuid in puin te leggen. Het trio krachtpatsers wordt bijgestaan door twee bands van eigen bodem. Prostitute Disfigurement en Sepiroth mogen een halfvolle Baroeg opwarmen.

Krisiun in Rotterdam

Sepiroth speelt vanavond een thuiswedstrijd. De logge deathmetalband komt immers uit Sliedrecht. De heren en dame draaien al heel wat jaren mee, maar tot een doorbraak is het nooit gekomen. Gezien de nogal standaard death metal die het gezelschap speelt, is dat ook niet heel verwonderlijk. De muziek van het vijftal klinkt niet onverdienstelijk, maar wel volstrekt inwisselbaar. Daardoor ebt de aandacht na een handvol nummers weg. Het zijn vooral de logge, Bolt Thrower-achtige passages die het lekkerst uit de verf komen, maar tijdens de snellere gedeeltes verzandt de muziek in een eentonige brei. Nieuwe zanger Nico Munnik (Toxocara) beschikt wel over een fijn, bulderend stemgeluid, dat herinnert aan het diepe gerochel van Dennis Schreurs (Severe Torture). Hij weet het publiek redelijk op te zwepen. Samen met de actief headbangende bassiste Sonia Nusselder, die tegenwoordig vooral met Burning Witches aardig aan de weg timmert, vormt hij het nieuwe uithangbord van de band. Aardig, maar niet bijster spannend.

Wie niet beter zou weten, zou verwachten dat er met Prostitute Disfigurement een bijzonder naargeestig clubje de planken betreedt, maar het lompe deathmetalgezelschap rondom oerleden Niels Adams en Patrick Oosterveen heeft vooral zin in een feestje. De ijzersterke death metal wordt met een haast nonchalante gemoedelijkheid gebracht. Met het titelloze nieuwe album vers van de pers (het eerste wapenfeit na vijf jaar stilte), twee nieuwe gitaristen én een nieuwe drummer in de gelederen, heeft Prostitute Disfigurement zeker iets te bewijzen. Vanavond zal deze groep veel nieuwe zieltjes hebben gewonnen. Fraai zijn de soepele gitaarleads die regelmatig opduiken, waardoor de band niet alleen lomp en bruut klinkt, maar ook een tintje God Dethroned-achtige melodieusheid laat doorschemeren in de muziek. Dergelijke details doen echter geen afbreuk aan de algehele lompheid waarmee de Brabanders staan te musiceren. Frontman Niels Adams doet ook een duit in het zakje door zijn maaginhoud schier moeiteloos binnenstebuiten te keren met putrochels die uit de diepe krochten van zijn darmen omhoog lijken te pruttelen. Prostitute Disfigurement doet in feite niets nieuws onder de zon, maar brengt wel brute death metal van internationale klasse. Fijn optreden!

Het draait vanavond echter maar om één band en dat is het deathmetalinstituut Krisiun. Het Braziliaanse trio – bestaande uit de broers Alex Camargo (zang, bas), Max Kolesne (drums) en Moyses Kolesne (gitaar) – brengt al sinds het begin van de jaren negentig eersteklas death metal uit die zich kan meten met de grootste bands in het genre. Desondanks is Krisiun nooit écht doorgebroken. Ook vanavond is de zaal misschien half gevuld. Onbegrijpelijk gezien de staat van dienst van deze drie-eenheid. De passie waarmee de Brazilianen spelen, is er gelukkig nooit minder om. Frontman Alex is – ondanks zijn imposante postuur – innemend als altijd en bedankt de bezoekers meerdere malen oprecht voor hun aanwezigheid en geloof in de band.

Hoewel de groep met Scourge Of The Enthroned een machtig nieuw album op zak heeft, grijpt Krisiun vanavond vooral terug op het verleden. Met Kings Of Killing gaan we direct terug in de tijd, naar 1998, toen de klassieker Apocalyptic Revelation werd uitgebracht. Met Vengeance’s Revelation komt er nog een kraker van die plaat voorbij, terwijl ook de bij veel fans als favoriet geldende plaat Conquerors Of Armageddon (2000) met twee nummers is vertegenwoordigd. Van het laatste album speelt Krisiun alleen het titelnummer, dat geen moment onderdoet voor het oudere materiaal. Het toont de consistente kwaliteit van deze hardwerkende band.

De intensiteit en pure kracht die van de muziek van Krisiun afspat, is haast ongeëvenaard. Max Kolesne beukt zowat zijn drumstel aan gort, terwijl Alex en Moyses schier achteloos de meest strakke riffs uit hun instrumenten gooien. De muziek staat hard, maar het geluid is helder. Perfect voor deze masterclass in death metal. Na een klein uur sluit Krisiun af met de klassieker Black Force Domain, die luidkeels wordt meegescandeerd. Als toegift wordt het publiek getrakteerd op een overstuurde cover van Ace Of Spades (Motörhead), voordat met Ominous echt het eind in zicht is. Krisiun komt, ziet en overwint vanavond. Voor wie de groep heeft gevolgd, komt dat niet als een verrassing. Mensen murwbeuken met grootse death metal is immers de ‘core business’ van deze heersers.

Setlist Krisiun:
1. Kings Of Killing
2. Combustion Inferno
3. Blood Of Lions
4. Scourge Of The Enthroned
5. Slaying Steel
6. Descending Abomination
7. Vengeance's Revelation
8. Hatred Inherit
9. Conquerors Of Armageddon
10. Black Force Domain

Toegift:
11. Ace Of Spades (Motörhead-cover)
12. Ominous

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.