Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-09-2020

Oceans Of Slumber en The Devil's Trade
Op 16 augustus 2019 in Little Devil, Tilburg
Een review door Jeffrey
Foto's door Marc van Kollenburg

Er is nogal wat veranderd bij Oceans Of Slumber na het uitbrengen van The Banished Heart (2018). Toetsenist Beau Beasley (Malignant Altar) was daaraan voorafgaand al vertrokken, en Mat V. Aleman volgt hem op. Bassist Keegan Kelly en gitaristen Sean Gary en Anthony Contreras vertrokken als oudgedienden. Drummer Dobber Beverly en zangeres Cammie Gilbert gingen op zoek naar een nieuwe bassist en twee gitaristen en vonden die in respectievelijk Semir Özerkan (Nahaya, Ćternal Requiem), Jessie Santos (An Eater's Curse, Fall, Shattered Sun) en Alexander Lucian (Abhorrent Affliction). Hoe de nieuwe samenstelling klinkt, horen we vanavond in Little Devil te Tilburg.

Voordat het zover is, opent The Devil's Trade de concertavond. Dat is een eenmansproject van Dávid Makó (HAW, Stereochrist). De Hongaar speelt doomfolk, waarbij zijn stem gelijkenis toont met die van Mick Moss van Antimatter. Geen vrolijke muziek dus, maar melancholische, atmosferische gitaarklanken die met veel ruimtelijke effecten gepaard gaan. Het ene nummer op een elektrische gitaar, het andere op een banjo (No One Here en de traditionele folky song uit Transylvanië). De toon is emotioneel. Soms depressief en kalm, soms intens, zoals in het afsluitende No Arrival.

Eén van de hoogtepunten is Dead Sister, waarbij hij de banjo rechtop voor zich houdt en door het instrument zingt, hetgeen een kerkelijk effect geeft. Het publiek is stil en kijkt geboeid toe. De muziek ademt veel sfeer, al kan de zanger/gitarist niet bij iedereen de spanningsboog vasthouden. Hij praat een paar keer tussen de nummers door, maar omdat hij wat mompelt, komt het verhaal deels over. De kern van het verhaal is dat je informatie en belangrijke gebeurtenissen van generatie op generatie moet doorgeven, om kennis en beleving bij historische feiten niet verloren te laten gaan. The Devil's Trade is een bijzonder voorprogramma dat flink afwijkt van de hoofdact, maar toch terecht applaus krijgt.

The Devil's Trade @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

Al tijdens het optreden van de support-act is het stampvol in het knusse zaaltje. Zowel in het café- als in het concertgedeelte is het gezellig en de sfeer is prettig. Bands komen hier dan ook graag spelen, hoewel het lage podium wel erg klein is. Dat wordt proppen voor de zes muzikanten van Oceans Of Slumber, maar het lukt. Veel beweging hoeven we echter niet te verwachten. De Amerikanen laten de muziek voor zich spreken.

De progressieve metalgroep uit Texas begint met het prachtige Winter en dankzij de intieme setting zit iedereen direct als het ware in de muziek, mede dankzij het uitstekend afgestelde geluid. Little Devil vult zich met een volle, krachtige en definieerbare sound, waarbij inderdaad Cammie de meeste aandacht krijgt dankzij haar onderscheidende soul-touch in haar zang. Toch eisen de heren ook de nodige aandacht op. Dobber uiteraard met zijn kleurrijke en jazzy drumwerk, dat voor de andere instrumentalisten soms moeilijk te volgen is. Met name Jessie Santos laat een wat wisselvallige indruk achter. Hij wisselt buitengewoon fraai leadwerk in A Path To Broken Stars af met minder strakke en vloeiende passages.

Oceans Of Slumber @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

In onder andere Apologue laat Alexander Lucian horen dat hij naast gitaar spelen ook uitstekend de extreme vocalen verzorgt. Ook de screams van Santos zijn goed. Bovendien komt de cleane achtergrondzang van deze heren plus die van bassist Semir Özerkan prima tot zijn recht, zo blijkt uit ... This Road. Het is een van de vele hoogtepunten op de setlist. Daartoe behoren zeker The Decay Of Disregard en het zeer emotionele No Color, No Light. Cammie vertelt tussendoor niet veel, maar over dit nummer zegt ze: "It's my favorite song written, but least favorite to perform". En toch brengt ze het er prima vanaf. Van dit nummer krijg je pas kippenvel en het blijft nog dagen in je hoofd rondzingen.

Oceans Of Slumber @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

Het is eigenlijk het laatste nummer op de setlist, maar terwijl de bandleden van het podium gaan, klinkt er massaal "we want more". Overleg volgt, en ja, gelukkig komt er meer. Nog eentje dan. En niet de minste. Het meeslepende, zeer overtuigend gezongen The Banished Heart (wat een prachtige zanglijnen) vormt het sterke slot van een overtuigend optreden, dat door iedereen met veel interesse en beleving is gevolgd. Tevreden verlaten de bezoekers de sfeervolle concertzaal waar bands graag komen om op te treden. Vanavond bleek waarom. Het intieme karakter.

Oceans Of Slumber @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

Setlist Oceans Of Slumber:
1. Winter
2. Apologue
3. … This Road
4. Nights In White Satin (Moody Blues-cover)
5. The Decay Of Disregard
6. At Dawn
7. A Path To Broken Stars
8. No Color, No Light

Toegift:
9. The Banished Heart

Oceans Of Slumber @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

Setlist The Devil's Trade:
1. St James Hospital
2. I Can Slow Down Time Pt 2.
3. 12 To Die 6 To Rise
4. Pusztinai Nagy Hegy Alatt
5. Dead Sister
6. No One Here
7. No Arrival

The Devil's Trade @ Little Devil, Tilburg, 16-8-2019

[ Terug naar de Concert Reviews ]