Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Concertreview

Coven en Demon Head
Op 31 juli 2019 in Willemeen, Arnhem
Een review door Jeffrey
Foto's door Marjolein den Hooglander

Welke band krijgt de credits voor het introduceren van "the sign of the horns" in de rock en metal en had een bescheiden hit met One Tin Soldier? Juist, Coven. Sinds 2007 is de occulte rockgroep weer terug, nadat deze van 1967 tot 1975 drie platen met occulte rock had gemaakt. Op 20 april 2017 trad de band rond zangeres Esther ‘Jinx’ Dawson voor het eerst op in Europa, op Roadburn. Vandaag is er een exclusieve Nederlandse show in Willemeen te Arnhem tijdens The Magickal Chaos Tour, met Demon Head in het voorprogramma.

Demon Head is een Deense formatie die in 2012 is opgericht. De Denen spelen rock met invloeden uit verschillende hoeken, zoals metal, folk en pop. Soms doet de muziek denken aan onder andere In Solitude, Danzig, The Devil’s Blood, The Doors, Witchcraft en Mercyful Fate. De Noord-Europeanen nemen drie platen onder de arm mee op tour, waarvan er vandaag twee aan bod komen. Uiteraard ligt de nadruk op het eerder dit jaar uitgebrachte Hellfire Ocean, volgens velen het beste album van de drie.

Demon Head @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Het kwintet begint overtuigend met The Night Is Yours, waarvan de Tribulation-fan blij wordt. Andere tracks op de setlist die wat extra hebben, zijn Gallow’s End (vooral dankzij de versnelling halverwege) het rustige, folky getokkel en de sixtieszang van Labyrinth en slotstuk Untune The Sky, dat interessante wendingen biedt en sterk uitgevoerd wordt. Het verhalende Death’s Solitude komt ondanks de assistentie van de zanger op de pauken echter minder goed tot zijn recht en datzelfde geldt voor het wat langdradige Mercury And Sulphur. Het zijn songs die je wat vaker moet horen, want hoewel ze qua opzet niet complex zijn, gebeurt er veel op het gebied van sfeer. De heren tonen veel beleving in de uitvoering. De zang staat ten opzichte van het studiowerk wat zacht in de mix, maar alle partijen zijn verder definieerbaar. Demon Head vermaakt zo’n vijftig minuten lang en krijgt terecht een waarderend applaus.

Demon Head @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Tijdens het ombouwen van het podium voorafgaand aan de show van Coven dragen twee mannen een doodskist het podium op met een zwart doek eroverheen. Deze blijft daar rechtop staan. Het zou toch niet, hè? Jawel, toch wel: als het optreden twaalf minuten later begint en twee in het zwart gehulde bandleden het doek van de kist verwijderen en de kist opendoen, verschijnt zangeres Esther ‘Jinx’ Dawson met masker. Hoewel ze niet meer de jongste is, maakt de negenenzestigjarige zangeres een gemotiveerde indruk en is ze beweeglijk. Hoewel haar bereik is afgenomen, is haar zang nog rauw en krachtig. De heren (in hun twintiger en dertiger jaren) om haar heen maken technisch een uitstekende indruk. Mede dankzij het goed afgestelde geluid staat het optreden als een huis. De muziek komt zeer krachtig, vol en definieerbaar uit de boxen, zonder de authenticiteit van de originele versies teniet te doen.

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

De sixties en seventies leven dus volop vanavond. Vroege hoogtepunten zijn het deels funky Black Sabbath en het sfeervolle Coven In Charing Cross (met gezamenlijke gesproken passages). The White Witch Of Rose Hall zorgt vervolgens voor veel beweging in de zaal. Opmerkelijk is de leeftijd van de bezoekers, die gemiddeld veel lager ligt dan je zou verwachten. Een paar jonge dames vooraan zijn de hele tijd aan het dansen, wat niet opgemerkt blijft door Jinx, die dan ook een complimenteuze opmerking plaatst. Andere bezoekers zingen de teksten van meerdere nummers mee, zoals die van Wicked Woman, nog zo’n gave track op de setlist.

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Aan het showelement is behoorlijk wat aandacht verschenen. De bandleden verschijnen in zwarte kledij (waarvan ze zich vroeg of laat wel deels ontdoen). Op de achtergrond zijn op een groot scherm abstracte beelden, filmfragmenten en videoclips te zien. Behalve de doodskist-act verschijnt Jinx nog met een ander masker en heeft ze bij een paar nummers een helderziende-bol en een kaars vast. Het draagt allemaal bij aan een veelzijdige en sfeervolle show die het desondanks vooral moet hebben van de prima uitvoering van de songs. Zo heeft Black Swan een lekkere vibe en is het contrast tussen hard en zacht in For Unlaw Carnal Knowledge goed uitgewerkt. Het is bovendien knap dat Jinx de klassiekers nog zo kan vertolken. Na een uur is het echter op.

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Ondanks de roep om meer na het fijne Blood On The Snow is de ceremonie, die naar meer smaakte, tot een einde gekomen, en kan iedereen terugkijken op een zeer geslaagd optreden. Het uitkijken naar de boxed set van de eerste drie albums kan beginnen. Daarin zit een boek (een autobiografie over het leven van de zangeres). Verder is et uitkijken naar de komst van een nieuw album (over de afkomst van de zangeres, die teruggaat naar het begin van het tweede millennium naar Gwenllian the Warrior, Princess of Wales, die op zesendertigjarige leeftijd overleed in een veldslag).

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Setlist Coven:
1. Out Of Luck
2. Black Sabbath
3. Coven In Charing Cross
4. White Witch Of Rose Hall
5. Wicked Woman
6. The Crematory
7. Choke, Thirst, Die
8. Black Swan
9. Dignitaries Of Hell
10. For Unlawful Carnal Knowledge
11. Epitaph
12. Blood On The Snow

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Coven @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Setlist Demon Head:
1. The Night Is Yours
2. In The Hour Of The Wolf
3. Gallow’s Omen
4. Death’s Solitude
5. Mercury And Sulphur
6. Labyrinth
7. Untune The Sky

Demon Head @ Willemeen, Arnhem, 31 juli 2019

Met dank aan Marjolein den Hooglander van Willemeen voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.