Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-07-2020

Metallica, Ghost en Bokassa
Op 11 juni 2019 in Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

Eind 2016 kwam het meest recente album Hardwired... To Self-Destruct uit en nog altijd is Metallica aan het touren voor die plaat. Tegenwoordig doet de band dat redelijk op het gemakje, met slechts een handjevol shows per maand. Op de huidige Europese tournee wordt een uitverkochte Johan Cruijff ArenA aangedaan, waarbij Ghost en Bokassa de avond mogen openen.

Nou ja, avond? Het is nog middag wanneer Bokassa begint. De deuren zijn zelfs al sinds een uur of vier open, maar dat is ook wel nodig als je zoveel publiek in een stadion moet krijgen. Het is dan ook nog lang niet vol als deze Noren beginnen. Misschien dat enkele tere zielen even wachten tot deze band klaar is, want Bokassa is rauw, Bokassa is ongenadig. Op plaat tenminste. Live komt het net iets gelikter over. Muzikaal doet het aan het eveneens uit Noorwegen afkomstige Kvelertak denken, maar dan in het Engels en nog iets punkrockeriger. Met de grooves zit het wel goed. De podiumpresentatie kan misschien nog wel wat beter, want het is duidelijk dat deze band niet gemaakt is om op zo'n groot podium te spelen. Net als de vorige keer bij het al genoemde Kvelertak staat het merendeel van het al aanwezige publiek zich af te vragen wanneer Metallica nou eindelijk eens begint.

Bokassa @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Eerder dit jaar stond Ghost nog aan de overkant van het plein in AFAS Live. Vanavond mag de gemaskerde band voor een groter publiek staan. Het is inmiddels wel wat drukker in de ArenA dan bij Bokassa, maar nog steeds lang niet vol. Dat Ghost met Metallica mee op tour is, zal niemand van opkijken. Lang voordat de Zweedse band doorbrak werd James Hetfield al gespot in een Ghost-shirt. Toch zullen er aardig wat mensen in het publiek nog niet met deze band bekend zijn. Voor enkelen wordt het echter aapjes kijken, want zo'n rare, gemaskerde zanger met een anonieme band, dat kan niet iedereen bevatten. Frontman Cardinal Copia weet het publiek echter als altijd goed te bespelen en gooit er ook weer wat schunnige verhaaltjes tussendoor. Soms is hij misschien zelfs iets te lang van stof. De Nameless Ghouls zijn vanavond lekker actief en enkelen bevinden zich regelmatig op de catwalks. De nadruk bij Ghost ligt vanavond toch op de snellere songs en de laatste twee albums. De opzwepende songs als Rats, Square Hammer en Cirice ontbreken natuurlijk niet, evenals het dansbare hitje Dance Macabre. Ook komt die ouwe knar (Papa Nihil) weer even zijn saxofoonskills showen tijdens het instrumentale Miasma. Ghost moet echter wel hard werken om wat respons te krijgen. Het matige geluid helpt daar ook niet bij, maar al met al is het geen slecht optreden.

Ghost @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

De vorige keer dat Metallica in Amsterdam stond, was de band twee avonden in een propvolle Ziggo Dome te zien. Toen stond het podium in het midden van de zaal, waardoor je van alle kanten de band kon aanschouwen. Vanavond staat Metallica bij de buren in de Johan Cruijff ArenA met het podium gewoon aan het uiteinde. Dit wordt opgeleukt door grote schermen aan de achterkant en twee catwalks aan de voorkant waartussen de 'snakepit' gevormd wordt. De die-hard fans bevinden zich daarin en zien James Hetfield, Kirk Hammett en Robert Trujillo dan ook regelmatig van heel dichtbij. Om ongeveer kwart voor negen begint de welbekende intro The Ecstacy Of Gold, waarbij het lijkt alsof Metallica een oude vhs-videoband afspeelt op de grote schermen. De kwaliteit van die video is echt belabberd. Gelukkig is dat de rest van de avond wel anders.

Metallica @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

De band opent fel met Hardwired. Later in de show komen er nog meer nummers van het laatste album voorbij, zoals het eveneens venijnige Spit Out The Bone en Moth Into Flame. De azijnpissers zullen het waarschijnlijk niet met me eens zijn, maar deze nieuwe songs passen in de show uitstekend tussen de oude krakers. Toch zijn het die oude krakers die woord voor woord meegezongen worden. Bij het refrein van Master Of Puppets hoeft James niets te doen want het hele stadion schreeuwt de tekst. Een leuke toevoeging vanavond is The God That Failed, dat Metallica nog nooit eerder in Nederland speelde. Of St. Anger en No Leaf Clover, waarvan het al lang terug is dat de band die hier liet horen. Na No Leaf Clover komt het eerbetoon van Kirk en Robert aan een lokale artiest. Deze keer probeert de bassist zelfs in het Nederlands te zingen! Al snel wordt het onverstaanbaar, want letterlijk de hele ArenA zingt Bloed, Zweet & Tranen van André Hazes uit volle borst mee. Aan zijn gezicht te zien heeft Trujillo daar zelfs niet op gerekend. Daarna volgt nog een mooie ode aan Cliff Burton, wanneer een stuk van Orion gespeeld wordt, begeleid door videobeelden van de overleden bassist.

Metallica @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Natuurlijk ontbreken ook de grote hits niet. The Memory Remains en The Unforgiven komen al vroeg in de show aan bod. Een van de hoogtepunten is One, dat wordt ingeleid met waanzinnige pyro dat een bombardement moet voorstellen. For Whom The Bell Tolls gaat er ook weer uitstekend in. Net als bij diverse andere songs, zijn ook hierbij toepasselijke videobeelden te zien. Tevens komt er een drumstel vooraan de catwalk te staan, waardoor ook Lars Ulrich zich eindelijk eens onder de fans begeeft. Kort daarna volgt Seek & Destroy, dat door een jong ventje op de drums wordt ingeleid. Daarmee komt de reguliere set ten einde.

Metallica @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Natuurlijk komen de mannen terug voor wat extra songs. Per slot van rekening zijn twee van de bekendste nummers nog niet gespeeld. Na het harde Spit Out The Bone komt een nummer waar velen op wachten, namelijk Nothing Else Matters. Vooral het publiek dat niet vaak naar concerten gaat, trekt hierbij massaal de telefoon uit de broekzak en begint te filmen, want dát nummer moet men thuis wel laten zien. Natuurlijk gebeurt dat al de hele show lang, maar bij deze ballad nog net iets meer. Daarna volgt nog een uitstekende afsluiter in de vorm van Enter Sandman. Hierbij gaat er in de intro wel wat mis, wat duidelijk te horen is. Wellicht komt het door vermoeidheid, want vooral James en Kirk ogen al de hele show moe. Toch benadrukt James vanavond diverse keren hoe geweldig het Nederlandse publiek is en hoeveel plezier ze deze avond hebben. Ondanks dat het geluid op sommige plekken in de zaal erg slecht is, zullen velen het gevoel van Hetfield zeker onderschrijven en keren ze na afloop tevreden naar huis.

Metallica @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Setlist Metallica:
1. Hardwired
2. The Memory Remains
3. Ride The Lightning
4. The God That Failed
5. The Unforgiven
6. Here Comes Revenge
7. Moth Into Flame
8. Sad But True
9. No Leaf Clover
10. Bloed, Zweet & Tranen (André Hazes-cover)
11. ManUnkind/Orion medley
12. St. Anger
13. One
14. Master Of Puppets
15. For Whom The Bell Tolls
16. Creeping Death
17. Seek & Destroy

Toegift:
18. Spit Out The Bone
19. Nothing Else Matters
20. Enter Sandman

Metallica @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Setlist Ghost:
1. Ashes
2. Rats
3. Absolution
4. Ritual
5. From the Pinnacle to the Pit
6. Faith
7. Cirice
8. Miasma
9. Year Zero
10. Mummy Dust
11. Dance Macabre
12. Square Hammer

Ghost @ Johan Cruijff ArenA, Amsterdam, 11-6-2019

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

[ Terug naar de Concert Reviews ]