Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Haken, VOLA en Bent Knee
Op 15 maart 2019 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Monica Duffels

Uitverkocht huis vanavond in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer. Het is niet de enige keer tijdens de Transatlantic Vector Studies 2019-tour van Haken. Het laat zien hoe populair de Britse progmetalformatie inmiddels is. Het zestal muzikanten neemt Bent Knee en VOLA als supportacts mee op de rondreis.

”Number one party from all world”, schreeuwt gitarist Ben Levin van Bent Knee. Hij heeft er zin in en dat geldt ook voor zijn bassende levenspartner Jessica Kion. De twee staan geen seconde stil. Integendeel, ze staan te springen, te dansen en hebben constant een lach op hun gezicht. Dit is nou speelplezier. Het zorgt ervoor dat de Amerikaanse avantgardisten al snel de goedkeuring krijgen van veel toeschouwers. Alleen toetsenist Vince Welch kijkt niet vrolijk. Waarom is niet duidelijk. De performance stemt gelukkig vrolijk.

Bent Knee @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

De muziek gooit je alle kanten op. Pop (Adele, Chelsea Wolfe, Björk) en rock (van Led Zeppelin tot Frank Zappa, van Portishead tot PJ Harvey, van The Mars Volta tot King Crimson) zijn de hoofdbestanddelen, maar de groep uit Boston geeft er een geheel eigen, experimentele invulling aan. Opener Bone Rage komt vanwege het zoeken naar de optimale geluidsafstelling nog niet goed uit de verf, maar Leak Water en Hold Me In laten de kwaliteiten van het zestal horen. Complexe en toegankelijke passages wisselen elkaar af. Behalve Ben Levin is toetseniste/zangeres Courtney Swain het middelpunt van de belangstelling. Op het studiomateriaal staat haar zang wat prominenter in de mix dan live, maar haar zanglijnen zijn desondanks goed te volgen. Catch Light en Holy Ghost behoren tot de hoogtepunten van een interessant en energiek optreden, dat uitnodigt om eens in de discografie te duiken van Bent Knee.

Bent Knee @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Nu nog een supportact, maar in de nabije toekomst ongetwijfeld een hoofdact: VOLA. Het meest recente album Applause Of A Distant Crowd belandde bij menigeen in de jaarlijst van 2018 en ook op het podium liet de Deens/Zweedse combinatie zich al gelden, zoals eind oktober in Doornroosje als support van Monuments. Destijds viel op dat een aantal bezoekers specifiek voor VOLA naar Nijmegen was gekomen. Ook vandaag meldt een enthousiaste groep zich dichtbij het podium om mee te zingen met gitarist/zanger Asger Mygind. De frontman wisselt af tussen kalme, warme en vriendelijke zang, zoals in Ruby Pool, wat stevigere melodieuze zang in de refreinen en hij laat sporadisch een extreme schreeuw klinken. Hij krijgt vocale ondersteuning van bassist Nicolai Mogensen, die samen met drummer Adam Janzi vette grooves produceert.

VOLA @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Het is gaaf om te zien dat de hard rammende Adam helemaal in zijn spel opgaat. Het groovy Whaler, dat live sterker overkomt dan op plaat, is ongetwijfeld zijn favoriete track. Zelfs nadat het nummer is afgelopen, zit hij nog in zijn eigen wereld te schommelen. Hoogtepunten zijn er vele. Neem bijvoorbeeld Ghosts, dat dankzij het vrolijke keyboardmelodietje van Martin Werner al snel blijft hangen. Of Alien Shivers; een track die alle sterke punten van het kwartet combineert. VOLA schakelt slim tussen de stevigere, oude tracks die uitnodigen tot headbangen en de nieuwe tracks, die wat lichter, maar beslist niet minder memorabel zijn. Hoewel niet iedereen enthousiast is over het geluid (het zou te hard staan), is er maar één conclusie na het afsluitende Stray The Skies: Het optreden duurde te kort. Laat maar komen, die headlinershow later dit jaar.

VOLA @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Na twee goede bands krijgen we echter Haken. Hoewel de twee supportacts de meeste bezoekers al tevredenstelden, zijn veruit de meeste mensen naar Zoetermeer gekomen voor de hoofdact. Uiteraard is er veel aandacht voor Vector. Slechts Hosts komt niet aan bod, maar de rest van de tracks van het nieuwste album staat vandaag dus wel op de setlist. The Good Doctor en Puzzle Box zijn goede binnenkomers en de sfeer zit er al snel in. Dat komt naast het goede geluid door het enthousiasme van de bandleden. Ze staan zowel met zichtbaar veel plezier te spelen als met opperste concentratie om de complexe passages goed te doorlopen.

Haken @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Zanger Ross Jennings is goed bij stem. Wel is het zo dat je wat met zijn unieke zanggeluid kunt of niet. Hij verlaat af en toe het podium om de instrumentalisten de spotlights te gunnen, zoals tijdens Falling Back To Earth, het eerste hoogtepunt op de setlist. Het is indrukwekkend hoe de muzikanten deze kolossale compositie van twaalf minuten tot in perfectie vertalen van studio naar podium. Razendknap en na afloop klinkt er dan ook luid gejuich en welverdiend applaus. Ook tijdens de nummers zijn er meerdere fans die de teksten meezingen. Soms vraagt Ross om die participatie, maar bij velen is dat niet eens nodig.

Haken @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Elk bandlid krijgt zijn momenten in de show. Drummer Raymond Hearne schittert in A Cell Divides en met name Nil By Mouth. Toetsenist Diego Tejeida laat zich gelden in meerdere tracks. Hij komt af en toe achter zijn keyboard vandaan om vooraan met zijn keytar een show op te voeren tijdens een aantal solosecties. Veil is wat dat betreft een highlight van de set, waarin iedereen zijn moment optimaal benut. Een ander hoogtepunt is The Architect, dat de reguliere set afsluit en 1985, waarbij Ross een paar van de bekende brillen het publiek inwerpt. Het lukt hem zelfs om iemand op het balkon te bereiken. Een (beperkt) aantal bezoekers heeft overigens zelf al een exemplaar bij zich.

Haken @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Na afloop van de reguliere set volgt al snel de roep om meer. De heren komen al na een paar minuten het podium weer op om Crystallised (van de ep Restoration) in te zetten, dit tot vreugde van veel fans. Nog eenmaal etaleren de heren hun klasse. Waar eerder in de set het basgeluid van Conner Green niet altijd even goed doorkwam, weet de geluidsman later in de set zijn partijen wel goed te mixen. Het slotakkoord van de avond is een bijzondere: de Toto-cover Africa. Voor de één een leuke verrassing, een ander had liever nog een eigen compositie van Haken gehoord. Je kunt niet iedereen tevredenstellen. Een zelfverzekerde hoofdact laat vandaag zien en horen waarom het zich in ruim tien jaar tot de favorieten in de progmetalscene heeft opgewerkt. En de Nederlanders hebben gelukt. Haken staat later dit jaar in het voorprogramma van Devin Townsend. We zijn verwend en mogen ervan genieten. Het was een gezellige concertavond in Zoetermeer met drie uitstekende bands.

Haken @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Setlist Haken:
1. Guillaume Tell Ouverture (William Tell Overture)
2. Clear
3. The Good Doctor
4. Puzzle Box
5. Falling Back To Earth
6. A Cell Divides
7. Nil By Mouth
8. 1985
9. Veil
10. The Architect

Toegift:
11. Crystallised
12. Africa (Toto-cover)

Haken @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Setlist VOLA:
1. Smartfriend
2. Starburn
3. Ghosts
4. Your Mind Is A Helpless Dreamer
5. Owls
6. Alien Shivers
7. Ruby Pool
8. Whaler
9. Stray The Skies

VOLA @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Setlist Bent Knee:
1. Bone Rage
2. Leak Water
3. Bold Me In
4. Being Human
5. Catch Light
6. Holy Ghost

Bent Knee @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 15 maart 2019. Foto door Monica Duffels

Met dank aan Monica Duffels van Moon In Virgo Photography voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.