Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 04-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Frank Boeijen (The Gathering) - 48
  • Jan S. Eckert (Masterplan) - 56
  • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 45
  • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 50
  • Mina Caputo (Life Of Agony) - 48
  • Morten Veland (Sirenia) - 44
  • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 50
  • Piero Paravidino (Mesmerize) - 49
  • Robert Balci (Stormwitch) - 51

Vandaag overleden:
  • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Overkill, Destruction, Flotsam & Jetsam en Chronosphere
Op 15 maart 2019 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Sam

Zo nu en dan komt er een thrashmetalpackage naar Nederland waar je u tegen zegt. Afgelopen vrijdag was het weer zover. Overkill kwam onder de noemer Killfest naar Eindhoven en nam Destruction, Flotsam & Jetsam en Chronosphere mee. Overkill en Flotsam & Jetsam presenteren beide een nieuwe album en Destruction heeft een nieuwe line-up met een extra gitarist om aan de wereld te tonen. Thrashers uit heel Nederland trotseren het druilerige weer en weten hun weg naar Effenaar te vinden om te moshen, bier te drinken en mee te zingen met oude en nieuwe nummers van deze klassieke bands.

Het Griekse Chronosphere opent de avond. Eigenlijk zou Meshiaak vanavond spelen. Veel toeschouwers hadden erg veel zin in deze Australische band, maar helaas zei de groep (voor de tweede keer al) een Europese tournee af. Gelukkig hebben de organisatoren in Chronosphere een goede vervanger gevonden. De jonge band, waarvan de bandleden allemaal gekleed zijn in een zwartgekleurd bandshirt en rode broek, speelt puike thrash metal. Ze ontdekken het genre niet opnieuw, maar moeten het heel erg hebben van hun energieke en enthousiaste spel. De bandleden bewegen veel over het podium en krijgen snel veel mensen met zich mee. Het is zonde dat er nog maar zo weinig mensen in de zaal staan, want deze groep zou een groter publiek ook heel goed aankunnen. Aan het einde van het concert is bijna iedereen aan het headbangen. Als klapper op de vuurpijl eindigt het optreden met een cover van Ace Of Spades, waarbij de toeschouwers energiek meedoet.

Bij Flotsam & Jetsam is de zaal al bijna helemaal gevuld. Het optreden begint met Prisoner Of Time van het nieuwe album The End Of Chaos. Zanger Erik Knutson vraagt of de fans wat oldschoolnummers wil horen, waarna Desecrator wordt ingezet. De eerste moshpit van de avond is een feit en echt rustig zal het in het midden van de zaal ook niet meer worden. Halverwege de set wordt Hammerhead gespeeld. Veel mensen zingen mee met deze hit en de energie spat van de band af. Het drumstel waarop drummer Ken Mary speelt, staat best voorop op het podium, omdat het drumstel van Overkill daarachter al is opgezet. De bandleden willen veel bewegen, maar zijn waarschijnlijk een groter podium gewend, want het is duidelijk dat ze ruimte tekort hebben. Halverwege de set geven ze het een beetje op en blijven ze veelal op hun eigen plek. Maar dit doet gelukkig niks af aan het enthousiasme van de band en het publiek. Er wordt geëindigd met No Place For Disgrace, waarbij de eerste crowdsurfers van de avond het podium op klimmen. De Amerikanen hebben bewezen dat ze nog niet zijn ingekakt en hebben waarschijnlijk wat nieuwe fans weten te strikken uit de jongere delegatie van de aanwezigen.

Flotsam & Jetsam @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Destruction treedt als derde band van de avond op. Het is iets leger voorin dan bij Flotsam & Jetsam omdat veel mensen iets naar achter zijn gaan staan. Maar dit betekent zeker niet dat de Duitsers geen fans in de zaal hebben. Bij opener Curse The Gods begint de moshpit meteen en deze zal ook niet meer stilvallen. Tijdens het hele optreden zijn er veel crowdsurfers en stagedivers, die enthousiast worden onthaald door Schmier en consorten. De bassist en zanger vraagt of men zin heeft in 'old school German thrash' waarna Nailed To The Cross wordt ingezet. Zijn stem valt zo nu en dan weg, zeker tijdens de hoge uithalen. Waarschijnlijk ligt dit aan het feit dat Schmier niet perfect bij stem is, want het geluid is de hele avond al goed. Tijdens deze tour wordt de nieuwe gitarist Damir Eskic voorgesteld aan het Europese publiek. Hij speelt goed en enthousiast. De keuze van Destruction om een extra gitarist aan te nemen, is een goede geweest, aangezien de muziek nu wat voller klinkt. De set bestaat vooral uit oudere nummers die goed in de smaak vallen. Schmier beweegt veel over het podium, wat ervoor zorgt dat de gitaristen zich ook zo nu en dan verplaatsen om hier ruimte voor te maken. Er wordt een paar keer gevraagd om een circle pit en de mensen in de moshpit gehoorzamen. Uiteindelijk wordt het concert afgesloten met Bestial Invasion, wat leidt tot een enorme moshpit.

Destruction @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Hierna begint het (lange) wachten op headliner Overkill. Maar uiteindelijk wordt de backdrop verlicht door twee groene lampen en begint de intro van het nieuwe Last Man Standing. De bandleden komen het podium op, Bobby Blitz als laatste. De band speelt enthousiast, maar deze energie is nog niet echt merkbaar bij de touschouwers. Misschien hebben veel mensen nog niet de kans gehad om het nieuwe album te beluisteren of vonden ze het niks. Maar het maakt niet uit, want bij het volgende nummer, Electric Rattlesnake, leeft de moshpit weer op en wordt er enthousiast meegezongen. Na het daaropvolgende Hello From The Gutter laat Bobby Blitz horen dat hij goed zijn Nederlands heeft geoefend: “Holland, hoe gaat het met jullie, ik houd van Nederland”, zegt hij in goed verstaanbaar Nederlands. Hierna volgen de klassiekers Elimination en Deny The Cross in rap tempo. Bobby's stem klinkt al de hele avond goed en in het laatstgenoemde nummer laat hij horen dat hij ook zonder moeite de hoge uithalen nog haalt.

Overkill @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Het publiek is energiek en er wordt veel gemosht en meegezongen. Bij Destruction waren er veel stagedivers, maar de leden van Overkill hebben hier blijkbaar geen zin in. Iedereen die crowdsurfend bij het podium komt, wordt door crew members terug de menigte ingeduwd. Na een paar nummers is de boodschap duidelijk en is er nog maar een enkeling die op het podium probeert te klimmen. Vlak voordat Distortion wordt ingezet, benadrukt Bobby dat dit van het negentiende, dus het nieuwe Overkill-album komt. Vooral hij en bassist D.D. Verni krijgen de fans mee. Verni staat tijdens het hele concert met een grote grijns op zijn gezicht over zijn laaghangende bas gebogen en zoekt veel interactie met het publiek. Zeker bij instrumentale stukken, wanneer Bobby het podium verlaat zodat de rest van de band alle aandacht krijgt, is Verni duidelijk het centrum van deze aandacht. Ook de twee gitaristen zoeken zo nu en dan interactie met de mensen voorin, maar zijn verder wat statischer.

Tijdens Necroshine valt opnieuw duidelijk op hoe goed Blitz bij stem is, terwijl hij energiek met allerlei handbewegingen de tekst accentueert. Er volgen twee nummers van het album W.F.O. en ook het vorige album wordt met Mean, Green, Killing Machine gerepresenteerd. Voordat de band Feel The Fire inzet, worden de bassist en de drummer voorgesteld. Rotten To The Core volgt en het publiek zingt enthousiast mee. De band verlaat het podium en dat betekent natuurlijk dat het tijd is voor de toegift.

Overkill @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Deze begint met Ironbound, nadat de band onder luid gejuich is teruggekeerd op het podium. Hierna spreekt Bobby het publiek toe en vertelt hij dat zijn Nederlands slecht is, maar hij beter is in Brabants en voor PSV is. Maar gebarentaal spreekt hij naar eigen zeggen "perfecto", wat hij bewijst door zijn middelvingers op te steken. Iedereen weet hoe laat het is en Fuck You wordt door bijna iedereen meegezongen, terwijl boven de mensenmassa een zee van middelvingers verschijnt. Er wordt soepel geschakeld naar het opzwepende Welcome To The Garden State van het nieuwe album. Het punkachtige nummer wordt goed ontvangen en de mensen in de moshpit gaan er nog eens lekker energiek tegenaan. Hierna volgt nogmaals het refrein van Fuck You, terwijl Bobby Blitz "flikker op" scandeert.

De toeschouwers kunnen terugkijken op een erg geslaagde avond vol thrash metal. Het geluid stond de hele avond goed, zonder dat een van de instrumenten de overhand kreeg of onderbelicht werd. Het was erg druk, wat soms lange wachtrijen opleverde, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle bands speelden vol passie en hadden er duidelijk plezier in. Dat laatste gold ook voor het publiek, dat vrolijk meezong en moshte. Nu kan men alleen nog hopen dat er snel weer zo'n gave tour deze kant op komt.

Overkill @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Setlist Overkill:
1. Last Man Standing
2. Electric Rattlesnake
3. Hello From The Gutter
4. Elimination
5. Deny The Cross
6. Distortion
7. Necroshine
8. Under One
9. Bastard Nation
10. Mean, Green, Killing Machine
11. Feel The Fire
12. Rotten To The Core

Toegift:
13. Ironbound
14. Fuck You (The Subhumans-cover)
15. Welcome To The Garden State

Overkill @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Setlist Destruction:
1. Curse The Gods
2. Release From Agony
3. Nailed To The Cross
4. Mad Butcher
5. Dethroned
6. Life Without Sense
7. Total Desaster
8. The Butcher Strikes Back
9. Thrash Till Death
10. Bestial Invasion

Destruction @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Setlist Flotsam & Jetsam:
1. Prisoner Of Time
2. Desecrator
3. Iron Maiden
4. Hammerhead
5. Demolition Man
6. Suffer The Masses
7. Recover
8. No Place For Disgrace

Flotsam & Jetsam @ Effenaar, Eindhoven, 15-3-2019

Setlist Chronosphere:
1. Before It's Gone
2. Envirusment
3. Warriors
4. Picking Up My Pieces
5. Brutal Decay
6. Ace Of Spades (Motörhead-cover)

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.