Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Autumn en Habitants
Op 26 januari 2019 in De Peppel, Zeist
Een review door Jeffrey
Foto's door Fred Helders
De laatste jaren is een concert van Autumn een zeldzaamheid. Er waren een paar optredens op het Eindhovense festival FemME (de edities van 2015 en 2018) en eentje in Purmerend, maar verder bleef het stil. Tot begin 2019, want met Stacking Smoke is de langverwachte opvolger van Cold Comfort (2011) een feit en zal de melancholische metalband ook op diverse podia laten merken dat deze springlevend is. Vanavond in De Peppel in Zeist is de cd-presentatie.

In het voorprogramma staat Habitants, de groep die in 2015 is opgericht door de van The Gathering bekende broers Rutten. Hans heeft de groep inmiddels verlaten, maar René is er nog bij. Daarnaast bestaat de groep uit zijn levenspartner/gitariste/toetseniste/componiste Gema Pérez, zangeres Anne van den Hoogen (Rosemary & Garlic), drummer Jerôme Miedendorp de Bie (Drive By Wire) en bassiste Mirte Heutmekers, al staat vandaag bassist Frans Jacobs (ex-Gifter) op het podium. In tegenstelling tot de recente clubshow in Oss zijn er geen achtergrondprojecties die de sfeer van de muziek versterken, maar het geluid staat zeer goed afgesteld, nog beter dan in Oss zelfs, waar het ook al goed was.

Habitants @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

In tegenstelling tot die releaseshow staan er vandaag geen nieuwe tracks op de setlist, maar horen de ongeveer zeventig bezoekers zeven nummers van het uitstekende album One Self (2018). De combinatie van dreampop en shoegaze neemt je vanaf de eerste klanken mee naar een andere wereld. Het is een kwestie van ogen sluiten en genieten van de verhalende zang, de meevoerende gitaarklanken en de hypnotiserende ritmiek. Winter toont de rustige kant van het vijftal. In het catchy Jupiter gaat het er steviger aan toe. Beide tracks behoren tot de hoogtepunten, evenals Soul Traveller, dat je letterlijk laat zweven. Daarna behoudt het kwintet het momentum met uitstekende uitvoeringen van het subliem gezongen Meraki en de stevige afsluiter Runners. Habitants toont zich een uitstekend en dankbaar voorprogramma en krijgt van het grotendeels uit metalfans bestaande publiek terecht een hartelijk applaus.

Habitants @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Iedereen is dus al goed opgewarmd voor Autumn. Stacking Smoke is een paar dagen geleden uitgekomen en de vraag is natuurlijk hoeveel nummers daarvan gespeeld gaan worden. Albumopener The Phantom Limb opent de set, maar met Blackout als tweede en Old Fuel als derde nummer blijkt al snel dat de setlist de chronologie van de nieuwe release niet volgt. Alle drie behoren tot de sterkere tracks van het nieuwe plaatwerk. Ook live komen ze uitstekend tot hun recht. Sterker nog, live hebben ze nog meer impact dan op cd. Dat komt onder andere door de power die de composities vanavond hebben. Waar Autumn de laatste jaren meerdere keren het met een matig geluid moest doen in de zaal, zijn vandaag complimenten op zijn plaats voor de geluidsman. Daardoor is het van begin tot eind genieten.

Zeker ook omdat er tevens aandacht is voor het oudere werk. Allereerst met Cold Comfort en even later met Skydancer en Satellites. Hier en daar zingen fans mee met Marjan Welman, zeker die vanuit het buitenland zijn gekomen. Marjan, die zowel op het album als live momenteel een ijzersterke indruk maakt, zowel zangtechnisch als qua performance. Ze staat dan ook te genieten en doet dat samen met de heren om haar heen. Ondanks dat de bewegingsvrijheid beperkt is, zijn er positiewisselingen en zoeken de bandleden elkaar op. Het speelplezier straalt ervan af. Als je er een cijfer voor zou moeten geven, zit je tegen de tien aan. Beter kan dus eigenlijk niet, maar met fantastische uitvoeringen van Altitude en Synchro-Minds (speciaal voor de internationale fans) stijgt het zevental boven zichzelf uit. Het gejuich na elk nummer spreekt voor zich.

Autumn @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Ook daarna houdt Autumn het momentum vast met het lekker stevig rockende Closest Friends Conspire. Het vierluik Forging Tempests sluit de reguliere set af. Van dat vierluik maken vooral het rustige Shift To Silence (uitgevoerd door alleen Marjan en gitarist Mats van der Valk) en Beacon indruk. In laatstgenoemde klopt werkelijk alles; van de zang tot de doomy riffs, van de prachtige bijna acapellazang (van Marjan samen met de drie gitaristen) tot de hypnotiserende loop. Een geweldig einde van de set.

Maar er komt nog een toegift. Allereerst zingt het publiek de jarige merchdame/zus van Marjan/jonge hinde Heleen toe. Tot grote vreugde volgt daarna Gallery Of Reality, het oudste nummer op de setlist. Marjan haalt herinneringen op. Ze woonde net op kamers en zag het nummer op The Box. Het inspireerde haar: “Dat wil ik ook”... en het is dan wel gaaf dat je uiteindelijk zelf in de band zit, die een zeer geslaagde concertavond afrondt met de terechte afsluiter The Venamoured. Ook na veel luisterbeurten blijven die paar laatste minuten een adrenalineverhogend effect hebben, zowel op fans als bandleden, die uit hun dak gaan. Fantastisch! Na afloop is het dan ook druk aan de merchtafel en het is gezellig napraten met de bandleden van beide bands. Na middernacht verlaat iedereen zeer tevreden de concertzaal en kan het nagenieten beginnen. Autumn is weer helemaal terug.

Autumn @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Setlist Autumn:
1. The Phantom Limb
2. Blackout
3. Old Fuel
4. Cold Comfort
5. Stacked Smoke
6. Skydancer
7. Satellites
8. Altitude
9. Synchro-Minds
10. Closest Friends Conspire
11. Fury (Forging Tempests Part I)
12. Shadow North (Forging Tempests Part II)
13. Shift To Silence (Forging Tempests Part III)
14. Beacon (Forging Tempests Part IV)

Toegift:
15. Gallery Of Reality
16. The Venamoured

Autumn @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Setlist Habitants:
1. Magnolia
2. Winter
3. One Self
4. Jupiter
5. Soul Traveller
6. Meraki
7. Runners

Habitants @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Habitants @ De Peppel, Zeist, 26 januari 2019

Met dank aan Fred Helders voor de foto's.

Pitfest

Fleddy Melculy Dynamo Metalfest

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.