Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 63
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Concertreview

An acoustic afternoon with Damian Wilson & Kingfisher Sky
Op 9 december 2018 in Willemeen, Arnhem
Een review door Jeffrey
Foto's door Alex Blokdijk

An acoustic afternoon with Damian Wilson & Kingfisher Sky. Een lekker relaxte middag dus in Willemeen te Arnhem met twee artiesten die garantstaan voor niet alleen een prettige muzikale invulling, maar ook voor hun vermakelijke woorden tussen de nummers door. Hoewel de vrees is dat er niet veel publiek op deze bijzondere matineeshows af zou komen, getuige de stoeltjes die zijn neergezet, is er met zo’n honderd bezoekers toch meer dan voldoende belangstelling.

Dat Kingfisher Sky goed uit de voeten kan met akoestische versies van zijn eigen nummers, bewees de Haagse groep al meermaals met uitverkochte shows in Het Veur Theater in Leidschendam (29 maart is de volgende editie). Ook vandaag in Arnhem onderstreept het eigenzinnige, zeskoppige gezelschap zijn vaardigheid om de progressieve rocksongs op fraaie wijze te arrangeren. Neem nu het crescendo in King Of Thieves, het emotionele aspect vanwege de minimalistische benadering in Stop The Silence, het mooi opgebouwde Cornelia en het fraai bewerkte, rijke The Edge Of Insanity. Golden Thrones bevat een goed uitgelichte gitaarsolo en een mooi intro met handen op de pauken en toms van Ivar de Graaf, die met zijn swingende drumintro waarmee hij The Craving inleidt, voor één van de absolute hoogtepunten van het optreden zorgt.

Kingfisher Sky @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Samen met levenspartner/zangeres Judith Rijnveld zorgt hij tussen de nummers door voor het nodige vermaak (Ivar: “Ik vond het een mooi moment om van m’n kruk te vallen”, en Judith: “We hebben van twee nummers van de nieuwe plaat clips uitgebracht. Die twee nummers gaan we nu allebei spelen. Wat een feest!”). Naast vaste waarden bevat de setlist verrassende en in bijna alle gevallen geslaagde keuzes (alleen Balance Of Power mist vandaag wat kracht) en sluit Kingfisher Sky een mooi optreden waarvoor veel waardering is af met King Of Pain, een cover van The Police.

Kingfisher Sky @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Hoewel het voorprogramma al tot grote tevredenheid stemt, is een groot deel van het publiek specifiek voor Damian Wilson gekomen, getuige onder meer de Ayreon-shirts. De negenenveertigjarige Engelsman krijgt de zaal al snel stil met een prachtige uitvoering van Part Of Me, gevolgd door Array Of Lights. Tot zover is er nog niet veel opmerkelijks gebeurd voor iemand die voor het eerst een show van de Headspace-frontman bijwoont. Fans die de charismatische zanger al vaker hebben gezien, weten dat behalve “sad and happy songs” ook “sad and happy stories” volgen. Verhalen over het leven op een boot, over een twintig jaar lang niet gewassen jasje (dat ter plekke getest wordt (“Do you mind if I undress your wife?”) door Judith van Kingfisher Sky), gesprekken met überfans Alex (die op het podium komt voor een uitvoering van The Evil That Men Do) en Glenn (die zijn toeter zo vaak laat klinken dat die vast komt te zitten). Hoewel die anekdotes vermakelijk zijn, nemen ze een aanzienlijk deel van de geplande speeltijd in en dat gaat dus ten koste van de prachtige, mooi gezongen liedjes.

Damian Wilson @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Een enkele bezoeker zegt daar wat van, maar deze krijgt een blik tijdens Seek For Adventure terug tijdens de zin “Put down your anger”. Het is zijn show. Hij regisseert, hij vermaakt en speelt ondertussen fraaie liedjes als She’s Like A Fable, dat ontdaan van alle andere partijen in deze setting heel mooi klinkt. Dat geldt voor veruit de meeste songs, zoals Laugh In Time, (What's So Funny 'Bout) Peace, Love And Understanding en When I Leave This Land. Af en toe mis je de extra elementen, zoals de strijkers in Disciple, maar ook zonder die extra’s blijven het nummers die je respectvol en vol bewondering beluistert. Je kunt dan ook een speld horen vallen in Willemeen. Hier en daar zingen bezoekers stilletjes mee. Iedereen geniet op zijn eigen manier.

Behalve eigen nummers speelt Wilson ook covers, zoals Mingulay Boat Song, dat iedereen na veel oefenen meezingt en de Headspace-cover Soldier. Ondanks dat er vanuit de zaal om And The Druids Turn To Stone klinkt, komt deze Ayreon-track niet aan bod. Wel krijgen de aanwezigen een mooie versie van Laugh In Time als toegift en ook nog Homegrown, waarbij hij het publiek goed betrekt, zoals ook eerder in de set. Damian Wilson overschrijdt daarmee de geplande speeltijd ruimschoots, maar niemand maakt daar een probleem van. Niet iedereen kon de lange anekdotes waarderen. In plaats daarvan had men liever nog wat extra nummers gehoord, maar met zestien mooie songs en een fantastisch stemgeluid valt er anderzijds weinig te klagen. Het was een gezellig en gemoedelijke matinee.

“Maybe we’ll laugh in time who knows and maybe it just depends Maybe we’ll find our differences and decide we can pretend.”

Damian Wilson @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Setlist Damian Wilson:
1. Part Of Me
2. Array Of Lights
3. Seek For Adventure (Damian Wilson & Adam Wakeman-cover)
4. Thrill Me
5. The Evil That Men Do (Iron Maiden-cover)
6. She's Like A Fable
7. Mingulay Boat Song (Hugh Roberton-cover)
8. Disciple
9. (What's So Funny 'Bout) Peace, Love And Understanding (Brinsley Schwarz-cover)
10. Soldier (Headspace-cover)
11. Nothing Without You
12. When I Leave This Land
13. Naked
14. Feel Like Going Home (Charlie Rich-cover)
15. Laugh In Time (Damian Wilson & Adam Wakeman-cover)
16. Homegrown

Damian Wilson @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Setlist Kingfisher Sky:
1. Balance Of Power
2. Two Old Trees
3. King Of Thieves
4. Reveries
5. The Attic
6. Sky Scrape Window
7. Cornelia
8. Golden Thrones
9. The Edge Of Insanity
10. The Craving
11. King Of Pain (The Police-cover)

Kingfisher Sky @ Willemeen, Arnhem, 9 december 2018

Met dank aan Alex Blokdijk voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.