Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Concertreview

Powerwolf, Amaranthe en Kissin' Dynamite
Op 11 november 2018 in Effenaar, Eindhoven
Een review door Jeffrey
Foto's door Tonnie

"We're all together here to celebrate the heavy metal mass!" Attila Dorn van Powerwolf verenigt een volgepakt Effenaar op zondag 11 november. Net als vele andere shows van de Wolfsnächte-tour is die van vanavond uitverkocht. Amaranthe en Kissin' Dynamite mogen als 'gasten' het publiek opwarmen.

Allereerst betreden de stadionrockers van Kissin' Dynamite het podium. De missie van de Duitsers is om stadionrock terug te brengen. Daar zijn ze al meer dan tien jaar mee bezig met een gestage groei als resultaat. Elke twee jaar verschijnt er een album en met Ecstasy staat de teller voor de groep, die vernoemd is naar het gelijknamige AC/DC-nummer, op zes. De helft van de setlist bestaat uit nieuwe nummers. Aanvankelijk kijkt het publiek, afgezien van een klein groepje fans, de kat uit de boom, maar de catchy nummers, de stampende beat en de energieke presentatie van de mannen met make-up zorgen er toch voor dat men gedurende het optreden steeds meer handen op elkaar krijgt. Tijdens You're Not Alone durven er wat meer mensen mee te zingen. Ook het nieuwe Waging War komt sterk uit de boxen en kan op enthousiasme rekenen.

Kissin' Dynamite @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Frontman Johannes (Hannes) Braun, die hard werkt, goed zingt en het publiek constant bij de show betrekt, is als koning verkleed tijdens I Will Be King. Wellicht wat over the top, maar dat hoort er allemaal bij; De poses van de bandleden, de aankleding, het overmatige gebruik van haarlak. Alles ademt jaren tachtig van Skid Row, Mötley Crüe, Def Leppard en soortgenoten. Flying Colors sluit het optreden goed af, maar toch is niet iedereen overtuigd. Dat blijkt als vlak na de show aangekondigd wordt dat Kissin' Dynamite in maart 2019 terugkeert naar Eindhoven (en "Ensjedee") en als de vraag gesteld wordt wie er naar de headlineshows komt, niet veel mensen zich geroepen voelen. Desondanks werkt Kissin' Dynamite vandaag op een positieve manier aan haar naamsbekendheid.

Kissin' Dynamite @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Ook Amaranthe komt volgend jaar terug voor een headlinetour. Deze start op 31 januari in Doornroosje te Nijmegen. Vandaag moet de formatie met drie vocalisten het doen met drie kwartier speeltijd en net als Kissin' Dynamite met een beperkte bewegingsruimte omdat meer dan de helft van het podium vol staat met spullen van Powerwolf. Elize Ryd en haar mannen maken het beste ervan en zorgen voor een energieke show die op meer enthousiasme kan rekenen dan die van de openingsact van vandaag. Er is dan ook een aanzienlijke hoeveelheid bezoekers met een shirt van Amaranthe aan, vaak met de afbeelding van het kersverse album Helix. Daarvan staan drie nummers op de setlist, die zich daarnaast vooral concentreert op de grote hits. Dit tot grote vreugde van velen. Vanaf 1.000.000 Lightyears vormt zich een pit, die daarna aanhoudt met Hunger.

Amaranthe @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Het geluid staat prima (al is de zang van Elize in het begin niet altijd goed te horen). De energie spat van het podium. Het is warm. Zowel in de zaal als op het podium, want de lenige Elize (high kicks) doet haar jas uit en danst verder in een rood, strak latexkostuum. Veel ogen zijn dan ook op haar gericht, maar ook Henrik Englund Wilhelmsson en Nils Molin laten zich van hun positieve kant horen en zien. Met Amaranthine is er even een rustpunt, maar daarna knalt het weer los met GC6 en het titelnummer van Helix. Drop Dead Cynical lijkt de set vroegtijdig te beëindigen, maar nadat bassist Johan Andreassen het publiek vermaakt heeft met de IJslandse vikingkreet (die eigenlijk niet IJslands is), volgen nog Call Out My Name en The Nexus. Amaranthe wint tijdens deze tour veel nieuwe fans en Nederland mag zich gaan verheugen op de headlinertour, waarin vast meer nieuwe nummers ten gehore gebracht gaan worden.

Amaranthe @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Het publiek is inmiddels goed opgewarmd voor de hoofdact van vanavond. De “metal mass” van Powerwolf trekt deze tour overal volle zalen en ook vandaag is het optreden uitverkocht. Dat betekent dat twaalfhonderd belangstellenden zijn gekomen om het spektakel te aanschouwen. De wolven komen naar Brabant om The Sacrament Of Sin te promoten en zetten dat meteen kracht bij door met Fire & Forgive te beginnen. In totaal komen er zes nummers van het nieuwe album aan bod.

Tussendoor zijn het de klassiekers die uit de boxen klinken, zoals Army Of The Night en Amen & Attack. Niet alleen de populaire nummers doen het goed, maar ook tijdens de nieuwe tracks is er veel bijval en zingt een aantal fans al uit volle borst mee. De sfeer zit er vandaag al vroeg in en Attila Dorn betrekt de toeschouwers veelvuldig bij de show, zoals voorafgaand aan Amen & Attack, waarbij velen de teksten zingen als hij daartoe een aanzet geeft. Er is veel beweging, zowel op het podium als in de zaal. Een crowdsurfer in konijnenpak wordt echter door de security niet opgevangen, maar teruggeduwd. Bijzonder. Het blijft niet bij deze ene crowdsurfer, want tijdens Killers With The Cross laten meerdere zich op handen dragen.

Powerwolf @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Where The Wild Wolves Have Gone is een opmerkelijk rustpunt in de show, waarin Attila zijn theatrale kwaliteiten volop inzet. Het vuur op de piano en de sneeuw die neerdwarrelt vormen een fraai gezicht en datzelfde geldt voor de lampjes van de mobiele telefoons die de zaal verlichten. Het draagt allemaal bij aan een show waarin veel te zien en beleven valt. Zo is er een vuurshow tijdens onder andere Let There Be Light, wisselt de backdrop af en toe en vermaakt de frontman de fans tussen de nummers door. Hij bewierookt ze voorafgaand aan Incense & Iron. Op de vraag “What kills vampires” krijgt hij als respons “Bier en tieten, tralalalala” en voorafgaand aan Resurrection By Erection vertelt hij een verhaal dat eindigt met “Gvd, ik ben geil”. Zeer vermakelijk, alsmede de IJslandse vikinggroet.

Powerwolf @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Verder laat Powerwolf de muziek voor zich spreken. Vanwege het krachtige en definieerbare geluid komen de nummers goed tot hun recht in deze live-setting. Het publiek, bestaande uit een grote diversiteit van leeftijden, veelal gehuld in Powerwolf-merch staat dan ook te genieten en zingt veelvuldig mee. Niet alleen vooraan, maar overal, jong en oud(er). Het tweede deel van de set is afgezien van Stossgebot en Where The Wild Wolves Have Gone een feest der herkenning met Armata Strigoi, Blessed & Possessed, Resurrection by Erection, All We Need Is Blood, We Drink Your Blood en Lupus Dei. Powerwolf kwam, zag en overwon vandaag in Effenaar met een goede show en een daadkrachtige uitvoering van catchy powermetaltracks met een Latijnse twist. In januari staat de razendpopulaire formatie onder andere in Düsseldorf. Daar zijn vast veel Nederlandse fans bij. Gaat dat zien!

Powerwolf @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Setlist Powerwolf:
1. Lupus Daemonis (Intro)
2. Fire And Forgive
3. Army Of The Night
4. Incense & Iron
5. Amen & Attack
6. Let There Be Night
7. Demons Are A Girl's Best Friend
8. Killers With The Cross
9. Armata Strigoi
10. Blessed & Possessed
11. Where The Wild Wolves Have Gone
12. Resurrection By Erection
13. Stossgebet
14. All We Need Is Blood
15. We Drink Your Blood
16. Lupus Dei

Powerwolf @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Setlist Amaranthe:
1. Maximize
2. Digital World
3. 365
4. 1.000.000 Lightyears
5. Hunger
6. Amaranthine
7. GC6
8. Helix
9. Drop Dead Cynical
10 Call Out My Name
11. The Nexus

Amaranthe @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Setlist Kissin' Dynamite:
1. I've Got The Fire
2. Somebody's Gotta Do It
3. Highlight Zone
4. Love Me, Hate Me
5. Waging War
6. You're Not Alone
7. I Will Be King
8. Flying Colours

Kissin' Dynamite @ Effenaar, Eindhoven, 11-11-2018

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.