Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 01-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Brad Delson (Linkin Park) - 44
 • Chris Poland (Megadeth) - 64
 • Eric Bloom (Blue Öyster Cult) - 77
 • Ikey Owens (The Mars Volta)? - 47
 • Jochem Jonkman (Vanderbuyst) - 40
 • John Densmore (The Doors) - 77
 • Lorenzo Frascaroli (Tystnaden) - 40
 • Roger Peterson (Intwine) - 41
 • Steve Gibb (Black Label Society) - 48

Vandaag overleden:
 • Martin Sharp (illustrator) - 2013
 • Ray Gillen (Badlands) - 1993
 • Richard Coughlan (Caravan) - 2013
Concertreview

Alcest en Vampillia
Op 3 oktober 2018 in De Helling, Utrecht
Een review door Jeffrey
Foto's door Tessa de Geus

Alcest beleeft zijn meest succesvolle tour ooit. Tenminste, als je succes afmeet aan het aantal bezoekers. Meerdere optredens van Full Kodama European Tour 2018 zijn uitverkocht. Zo ook de laatste show, die in Utrecht plaatsvindt. Zoals de naam van de rondreis al aangeeft, brengt de Franse formatie vanavond het album Kodama uit 2016 in zijn geheel ten gehore. Het Japanse Vampillia is de supportact in De Helling.

Voor de meeste bezoekers is dat een grote onbekende, hoewel Vampillia op Roadburn al een positieve indruk maakte met een zeer bijzondere mix van post-rock, metalcore, klassieke muziek en nog veel meer. Nietsvermoedend kijkt men de eerste acht minuten naar een toetseniste, een gitarist en een violiste die de set heel rustig opbouwen met melancholische klanken. Prachtig, de toeschouwers zijn onder de indruk. Je kunt een speld horen vallen. Na acht minuten betreden de overige bandleden het podium en gaat het er een stuk ruiger aan toe. De frontman screamt (wat krachteloos), fluistert, maakt rare geluiden en beleeft zijn voordracht op een intense manier, soms iets té veel aandacht opeisend.

Vampillia @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Ondertussen vliegt de muziek alle kanten op; van blasts op het ene moment naar lieflijke pianotonen op het andere moment. Plots schakelen de Japanners over op swingende muziek, waarbij de vioolmelodieën vaak een belangrijk onderdeel in de composities vormen. Het publiek weet niet wat het met deze potpourri aan moet. De een kan er niets mee en vindt het maar richtingloos, voor de ander is het een aangename ontdekking. Aan het einde van het optreden gaat de bassist met een prullenbak de zaal in en doet hij na afloop de bandleden van Alcest na. What the fuck!

Vampillia @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Dat laatste gevoel blijft hangen, zelfs tijdens en na het optreden van de hoofdact. Alcest mag dan voor een volle zaal zorgen vanavond, maar een deel van het publiek blijft zich afvragen wat het met Vampillia aan moet. Dat legt het optreden van Alcest enigszins lam. Fans en liefhebbers genieten wel van het optreden en dromen weg bij de sfeervolle klanken, maar in vergelijking met het voorprogramma is er een heel andere energie in de zaal.

Alcest @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

En dat went maar moeilijk. Op het podium gebeurt niet veel om het voorgaande uit het brein te wissen. De Fransen moeten het van de sfeervolle blackgaze hebben. Vanavond is het echter wat vlak, wat mat, waardoor bijvoorbeeld Untouched weinig impact heeft. De breekbaarheid van het songmateriaal komt slechts bij vlagen mooi aan de oppervlakte. Je Suis D’Ailleurs is wat dat betreft een hoogtepunt. De Fransen spelen solide en krijgen terecht applaus na ieder nummer. De bescheiden frontman Stéphane 'Neige' Paut buigt nederig als teken van dank.

Alcest @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Na de songs van Kodama komen de favorieten van de fans aan bod: Onder meer Souvenirs D’Un Autre Monde, Percées De Lumière en Autre Temps, al is het fijn om ook eens wat anders te horen. En dat komt er. Bijzonder geslaagd is de uitvoering van Sur L'Océan Couleur De Fer, samen met de violiste van Vampillia. Nadat met Là Où Naissent Les Couleurs Nouvelles de reguliere setlist is afgesloten, volgt de toegift met het prachtige Délivrance, dat elke keer weer kippenvel oplevert en ook na het optreden nog lang in ieders hoofd blijft rondzingen. Het was een avond met gemengde gevoelens. Neige, die zeer dankbaar is voor de grote opkomst, zegt het treffend als hij zijn vrienden van Vampillia, die hij tijdens een tour in Japan heeft ontmoet, bedankt: “It’s a little bit weird”. Publiek en band wilden allebei wel en bij vlagen viel er beslist het nodige te genieten van de muziek, maar Alcest heeft wel eens indrukwekkender geklonken.

Alcest @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Setlist Alcest:
1. Kodama
2. Eclosion
3. Je Suis D'Ailleurs
4. Untouched
5. Oiseaux De Proie
6. Onyx
7. Souvenirs D'Un Autre Monde
8. Percées De Lumière
9. Autre Temps
10. Sur L'Océan Couleur De Fer
11. Là Où Naissent Les Couleurs Nouvelles

Toegift:
12. Délivrance

Alcest @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Setlist Vampillia:
1. Fenghuang
2. Some Nightmares Take You Aurora Rainbow Darkness
3. Ice Fist
4. Lost
5. NIJI
6. Fuck You
7. Holy Shit, Mother Fucker
8. Kaiju
9. Endless Summer
10. Hope
11. Winter Ash
12. ggggzzgggzzz

Vampillia @ De Helling, Utrecht, 3 oktober 2018

Met dank aan Tessa de Geus voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.