Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Franck Carducci en The Dame
Op 23 september 2018 in 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel
Een review door Jeffrey
Foto's door Hans Korbee
Franck Carducci is een graag geziene gast in 't Blok in Nieuwerkerk aan de IJssel. In het verleden stond de progrocker er al drie keer. Na afwezigheid van een paar jaar is hij weer present om een goed gevulde concertzaal op zondagmiddag 23 september te vermaken met zijn excentrieke show. The Dame verzorgt de support.

Voordat we verslag van de bands doen, eerst wat over 't Blok in Nieuwerkerk aan de IJssel. ProgFrog organiseert daar sinds september 2010 maandelijks op een zondagmiddag een nonprofitconcert van één of twee progressieve rockbands. Het is even zoeken waar je moet zijn nadat je de auto geparkeerd hebt, maar via een wandeling over een fietspad kom je bij het zaaltje aan. Daar heten de vriendelijke vrijwilligers je van harte welkom in het knusse gebouw waar je je weer kunt opwarmen na een natte wandeling. Het is op deze zondag nog geen moment droog geweest en de man die de aankondigingen voor de bands verzorgt, speelt er op een leuke manier op in: "Een koude douche, een warme Franck Carcucci." Zo heeft hij nog meer leuke woordspelingen in petto.

Om drie uur opent The Dame de concertmiddag. De Haagse neoprogformatie, die hier voor de tweede keer staat, bestaat uit zangeres Marian van Charante, gitarist Stephen de Ruijter, bassist Michel Krempel, toetsenist Thijs (zoon van Stephen) en drummer Ruben Meibergen. Eerder dit jaar verscheen het debuutalbum Losing Sight Of What You Want. Het kwintet laat op zijn site weten je mee te willen laten nemen naar de jaren twintig met een ondeugende en sexy twist in zijn muziek. In de praktijk krijg je echter keurig geklede bandleden te zien. De pas vijftienjarige, wat verlegen toetsenist, die al bijdraagt aan de songwriting, heeft een stropdas om en de zangeres verschijnt op hoge hakken. De muziek is relatief braaf met hier en daar een rauw randje, een beklijvend idee of een gewaagde wending. Het klinkt heel degelijk, het geluid staat goed afgesteld en de musici brengen het er goed vanaf. Soms is het iets te veel op safe waardoor de aandacht wat verslapt, maar er zijn voldoende momenten van opleving om te blijven luisteren. Thy Father's Bidding, dat op het iets te lang gerekte Conveniently Distant volgt, behoort tot de hoogtepunten van de set, die prima eindigt met Water Tumbles Down.

The Dame @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Na een korte pauze verschijnt Franck Carducci op het podium, of beter gezegd: Arion, het alter ego van de Fransman. Direct tijdens opener Slave To Rock 'N' Roll blijkt wat de kracht is van het optreden van de multi-instrumentalist. Hij biedt de aanwezigen een vermakelijke show waarin veel te zien en te beleven valt. Dat begint dus al direct met de showman Arion, die een vrouwenmagneet is. Mary Renaud, de zangeres die gisteren in Den Bosch nog het voorprogramma verzorgde, speelt de show goed mee. Het is een ijzersterke start van de hoofdact, want niet alleen de show is vermakelijk, het nummer waarvan op 15 november een clip verschijnt, heeft veel power en blijft direct goed hangen. Ook Achilles heeft impact, mede dankzij het expressieve soleerwerk van Christophe Obadia. Franck, zelf een Fransman met een Italiaanse vader, heeft voor deze minitour muzikanten uit Corsica en Sicilië meegenomen. Ze brengen het er prima vanaf en tonen naast professionalisme veel beleving. Ook kunnen de mannen goed zingen, zoals ze bewijzen in Achilles als ze "I'll stand by you" samen zingen.

 @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Naast een serieuze noot is er evenwel veel ruimte voor show en grappen. Zo speelt Christophe met zijn tong op de theremin. Dezelfde theremin wordt ook nog door Mary bespeeld met sensuele lichaamsbewegingen. Zij staat ook in de spotlights tijdens The Angel, een nieuw nummer. De lichten doven en Mary beweegt gracieus over het podium terwijl ze als een engel licht geeft. Een prachtig showelement. Naast deze rustige track gaat het er soms steviger aan toe. Franck geeft aan dat hij het moeilijk vindt om een nieuwe setlist samen te stellen. Het betekent dat sommige nummers plaats moeten maken voor andere "kinderen". "It's hard to choose which child to remove." Men wil niets missen, zo blijkt als de zang even wegvalt. Verder valt er weinig te mopperen op het geuid. Hierdoor is het genieten van de progrock, die raakvlakken toont met Supertramp, Marillion, Genesis en Pink Floyd.

 @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

De setlist is zeer gevarieerd, met zowel korte als lange tracks, stevige als rustige. On The Road To Nowhere is akoestisch met meerdere stemmen van de muzikanten, die gebroederlijk op een rij staan. Het publiek klapt mee, net als "special guest" ProgFrog in de armen van Mary. Het knuffelbeest is de mascotte van de organisatie. De sfeer is de zaal is prima. Plots komt er een vrijwilliger langs met bittergarnituur, blokjes kaas en worst (de vriendelijke man doet dit later nog een keer). De versnaperingen vallen goed in de smaak, net als de progrock van de muzikanten. Niet iedere track is een hoogtepunt, maar de show vergoedt veel, zoals die tijdens Alice's Eerie Dream, een van de bekendste composities. De frontman vertelt het echte verhaal van Alice In Wonderland. Volgens hem is Alice eigenlijk The Queen of the Red Light District. Christophe verrast door met een didgeridoo de zaal door te lopen en op de bar door te spelen terwijl een tribalritme de spanning erin houdt.

 @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Na de reguliere set is er veelvuldig de roep om meer en dat komt er. Men krijgt een uitgebreide toegift met drie tracks. Franck stelt de bandleden en de technici voor, bedankt de organisatie en zet een bijzondere fan in de spotlight die veel promotie gedaan voor de optredens van gisteren en vandaag. Franck bedankt haar voor het cadeau dat hij van haar heeft gekregen: een horloge aan een ketting. Hij ziet dat het bijna tijd is, maar speelt toch nog behoorlijk lang door. De maar liefst twee uur durende show eindigt met een cover van The Allman Brothers. Na afloop is er veel waardering en ruim de gelegenheid om de bandleden te spreken. Franck geeft aan dat hij met een nieuwe plaat bezig is, maar dat het wat lang duurt voordat deze uitgebracht zal worden, "but it won't be as long as Peter Gabriel" verzekert hij.

 @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Setlist Franck Carducci:
1. Slave To Rock 'N' Roll
2. The After Effect
3. Achilles
4. The Angel
5. Medley (Quin / Journey / Brief Tale)
6. On The Road To Nowhere
7. Torn Apart
8. Alice's Eerie Dream

Toegift:
9. Artificial Paradises
10. Eclipse
11. Whipping Post (The Allman Brothers Band-cover)

 @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Setlist The Dame:
1. General Disarray
2. Conveniently Distant
3. Thy Father's Bidding
4. Water Tumbles Down

The Dame @ 't Blok, Nieuwerkerk aan de IJssel, 23-9-2018. Foto door Hans Corbee

Met dank aan Hans Corbee van ProgFrog voor de foto's.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.