Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  19 februari:
 • Decapitated, Black Tongue, Archspire en Inferi
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Katatonia, Sólstafir en SOM
 • Swallow The Sun en Avatarium
 • Tony Macalpine
Kalender
Vandaag jarig:
 • Clive Edwards (UFO) - 69
 • Daniel "Dani" Férnandez (Dark Moor) - 48
 • Jake Fredén (Nostradameus) - 42
 • Jan-Marco Becker (Superior) - 48
 • Jeff Pilson (Dokken) - 63
 • Kazco Hamano (The Black Mages) - 52
 • Peter "Pepe" Lyse Hansen (Hatesphere) - 43
 • Robert Palmer (The Power Station)† - 73
 • Rod Evans (Deep Purple) - 75
Concertreview

Pestilence, Rebaelliun en Seita
Op 26 januari 2018 in Patronaat, Haarlem
Een review door Wessel
Foto's door Sara van Eif

Pestilence is een van de bands die in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig Nederland op de kaart zette als leverancier van goede death metal. De band zou daarna een carriére met wisselend succes doormaken en tot twee maal toe de instrumenten aan de wilgen hangen. Vanavond staat bandbrein Patrick Mameli voor het eerst sinds 2014 op het podium en wordt er teruggegrepen op de gloriedagen met een nostalgische set, bestaande uit nummers van de eerste vier albums. Hierbij wordt Pestilence vergezeld door Rebaelliun en Seita. Wessel was erbij en zijn verslag lees je hier.

Het Amsterdams-Braziliaanse Seita staat te boek als death/thrashmetalband. Het pallet waarmee men zich bij het schilderen bedient, bevat echter veel meer kleuren. Groove, pakkende nummers, gevarieerd gitaarwerk en invloeden die van Slayer tot Fear Factory gaan, kenmerken de set. In het bijzonder vallen het strakke drumwerk van Damian Lopez, de gitaarmuur die Pablo Minoli optrekt met zijn achtnsarige gitaar en de vlijmscherpe screams van frontman Michel Gambini op. Maar het is vooral de nimmer aflatende passie die Seita-optredens altijd weer tot een succes maken. Het is te verwachten dat er onder het langzaam binnendruppelende publiek zieltjes gewonnen zijn.

Seita @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Rebaelliun is in verschillende opzichten een typisch Braziliaanse band. Het drietal lijkt het haast ontwapenende geloof te hebben in de onderlinge verbintenis tussen de legioenen der metalheads, zoals alleen de zeldzaam fanatieke Zuid-Amerikaanse metalbands en –fans kenmerkt. Qua stijl is de band ook vrijwel identiek aan landgenoten Krisiun, die eveneens als trio opereren. De death metal staat bol van de blastbeats. Rebealliun mist echter het talent voor het verweven van deze gewelduitbarstingen in pakkende nummers, zoals de broeders Kolesne dat wel kunnen. Daarbij is het geluid vrij rampzalig en is het nauwelijks te horen wat gitarist Fabiano Penna uitvoert. Daardoor is Rebaelliun niet zo bruut als het had kunnen zijn.

Rebaelliun @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Pestilence is inmiddels toe aan de derde incarnatie. Na in 1994 het bijltje erbij neergegooid te hebben, was men vanaf 2008 weer actief. Een drietal wisselend ontvangen albums later, eindigde die reünie in 2014. Het bloed kruipt bij gitarist en vocalist Patrick Mameli echter waar het niet gaan kan. Binnenkort verschijnt het nieuwe album Hadeon. Alvorens het zo ver is, werpt Pestilence nog eenmaal een blik op het verleden. Vanavond worden er enkel nummers gespeeld van de eerste vier albums, waarvan met name Consuming Impulse (1989) en Testimony Of The Ancients (1991) als internationaal vermaarde deathmetalklassiekers gelden.

Rebaelliun @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Nu moet ik zeggen dat ik niet onder de indruk was van de vorige periode van Pestilence. Albums als Resurrection Macabre (2009) en Doctrine (2011) sloegen niet aan, maar met name live liep het uit op een teleurstelling omdat men de grootste klassiekers van weleer achterwege liet en de band er bovendien nauwelijks zin in leek te hebben. De intrinsieke motivatie lijkt dit keer hervonden te zijn: er wordt met meer overtuiging en spelplezier gespeeld dan ik ooit eerder bij Pestilence gezien heb. Mameli geeft eerlijk toe behoorlijk zenuwachtig te zijn, maar eigenlijk is daar nauwelijks reden toe. Hij heeft in de vorm van Santiago Dobles (gitaar), Tilen Hudrap (bas) en Septimiu Harsan (drums) drie zeer bekwame muzikanten om zich heen verzameld. En over de setlist is vanavond helemaal niets te klagen.

Pestilence @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Het eerste deel van het concert is gewijd aan het debuut Malleus Maleficarum (1988). Eigenlijk was het ten tijde van dat album in de kinderschoenen staande Pestilence nog een thrashmetalband. Om een totaalbeeld van de ontwikkeling van de band te krijgen, is het alleraardigst deze nummers eens live te horen. Met Dehydrated van Consuming Impulse begint de pret, oftewel het deathmetaldeel van de avond, pas echt. Goor als op die klassieker klinkt het vanavond niet: Mameli is gewoon een minder unieke vocalist dan Martin van Drunen. Maar Chronic Infection en natuurlijk Out Of The Body zijn in welke hoedanigheid ook onweerstaanbaar en veroorzaken behoorlijk wat beweging in het publiek.

Pestilence @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Het hoogtepunt wordt gevormd door de nummers van Testimony Of The Ancients. The Secrecies Of Horror, Twisted Truth en Land Of Tears zijn allemaal kunstige mengelingen van brutaliteit en techniek, die nog niets aan kracht ingeboet hebben. Verrassend tot slot, is dat men afsluit met nummers van Spheres (1994). “Onze best verkopende plaat”, grapt Mameli met een wrang glimlachje. Het was de tegenvallende respons op dit album, waarop de genrevreemde invloeden uit de jazz en fusion toenamen, die de eerste periode van de carrière in de jaren negentig de das omdeed. Bij het horen van een nummer als Mind Reflections blijkt echter dat Pestilence zijn tijd als technische deathmetalband gewoon ver vooruit was. Kortom; een gaaf en strak optreden, dat ondanks de nostalgische inslag zeer nieuwsgierig maakt naar het binnenkort te verschijnen album Hadeon.

Pestilence @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Rebaelliun:

Rebaelliun @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Seita:

Seita @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018
Seita @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018
Seita @ Patronaat, Haarlem, 26-1-2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.