Enquête

Serj Tankian zou er geen probleem mee hebben als System Of A Down hem zou willen vervangen door een andere leadvocalist. Vind jij dat de groep Tankian moet vervangen?

Ja, als dat betekent dat er eindelijk een nieuw studio-album komt
Ja, als dat betekent dat de band vaker in de Benelux gaat optreden
Ja, want Tankians vocalen zijn sowieso de zwakke schakel in de band
Ik vind het best, want Tankians werk buiten SOAD is toch interessanter
Nee, Serj Tankian is een essentieel element van System Of A Down
Nee, de groep moet juist gitarist/vocalist Daron Malakian vervangen
Nee, de groep moet juist bassist Shavo Odadjian vervangen
Nee, de groep moet juist drummer John Dolmayan vervangen
Het maakt mij niet uit, ik blijf sowieso wel fan van SOAD
Het maakt mij niet uit, SOAD is toch allang over zijn hoogtepunt
Het maakt mij niet uit, ik heb überhaupt geen interesse in die band
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Brian May (Queen) - 77
  • Martin Powell (Cradle Of Filth) - 51
  • Robb Flynn (Machine Head) - 56
  • Russell Allen (Symphony X) - 53
  • Tom Gabriel Fischer (Celtic Frost) - 61
Concertreview

Blood Ceremony en Admiral Sir Cloudesley Shovell
Op 12 juni 2017 in Merleyn, Nijmegen
Tekst door Hugo
Foto's door Cynthia
Met vier uitstekende releases op zijn naam is Blood Ceremony inmiddels een van de toonaangevende occulte rockgroepen van deze tijd. Vorig jaar ziet het iets toegankelijkere album Lord Of Misrule het daglicht en zijn de Canadezen te bewonderen op Roadburn 2016. Ruim een jaar na de release volgt er dan toch een Europese tour ter ondersteuning van Lord Of Misrule. In Nederland doet Blood Ceremony alleen Nijmegen aan. Met de Engelse rockers Admiral Sir Cloudesley Shovell werd het een leuke avond in het knusse Merleyn. Hugo was erbij om verslag uit te brengen.

Het Britse Admiral Sir Cloudesley Shovell bijt het spits af deze avond. De band is vernoemd naar een achtiende-eeuwse officier van de Britse marine en zit evenals Blood Ceremony bij het Rise Above-label. Dit powertrio heeft al drie full-lengths op zijn naam staan, waaronder het vorig jaar verschenen Keep It Greasy! Een passende naam voor de smerige, vuige rock van deze band. Vergelijkingen met Motörhead zijn snel gemaakt, maar ook hardrockbands zoals Sir Lord Baltimore, Budgie en UFO lijken de groep uit Hastings beïnvloed te hebben. De Britten willen deze avond blijkbaar zo weinig mogelijk speeltijd verloren laten gaan. Uitgezonderd enkele droge grapjes tussendoor volgen de nummers elkaar namelijk in een razend tempo op. Het ene nummer is wat geslaagder dan de andere, maar over het geheel zet 'The Shovell' een lekkere show neer. Vooral de Australische nieuweling Serra Petale maakt indruk met haar strakke drumwerk. Hier en daar maakt de band wat foutjes, maar dat mag de pret niet drukken. De greasy hardrock is een prima opwarmer voor Blood Ceremony.

Admiral Sir Cloudesley Shovell @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Wanneer je aan iemand de sound van Blood Ceremony moet omschrijven dan is ‘een mix tussen Black Sabbath, Jethro Tull en Fairport Convention’ nog altijd een behoorlijk accurate omschrijving. Toch heeft de groep nooit geklonken als een rip-off van deze bands. Blood Ceremony heeft vanaf het begin een eigen geluid. De muziek is eigenzinnig en overtuigend. De groep laat deze avond horen dat deze ook live stevig in de schoenen staat. Vanaf het moment dat Sean Kennedy de beginriff van Old Fires inzet, heeft Blood Ceremony de toeschouwers om zijn vinger gewikkeld. De lekkere flow van dit nummer pakt het publiek vanaf het begin. Met het toegankelijke Goodbye Gemini blijft het tempo erin en bespeelt Alia O’Brien voor het eerst de dwarsfluit. Het is bewonderingswaardig om te zien hoe eenvoudig O’Brien haar loepzuivere vocalen combineert met haar toetsenwerk en fluitspel. Ook ontbreekt het haar niet aan charisma wanneer ze haar zang met veel mimiek brengt.

De setlist van deze avond bevat uiteraard veel nummers van het laatste album Lord Of Misrule. Hierbij zijn Loreley en Half Moon Street al twee vroege hoogtepunten. Toch vergeet de groep het oude werk niet. Zo worden Return To Forever en I’m Coming With You van de eerste en My Demon Brother en Oliver Haddo van de tweede plaat gespeeld. Ook de volgorde van de setlist is goed verzorgd. Het optreden in Merlyn kent namelijk geen inzakkers. Blood Ceremony maakt niet het type muziek waarbij het publiek helemaal uit zijn dak gaat. De aanwezigen liggen echter wel van begin tot eind aan de lippen van O’Brien en zijn in trance van de muziek.

Blood Ceremony @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Alle bandleden zetten een uitstekende presentatie neer. Gitarist en tekstenschrijver Kennedy heeft op het podium een bescheiden uitstraling. Ondanks dat hij een foutloze avond heeft, blijft hij rustig op de achtergrond en dat siert hem. Ook de blootsvoets spelende bassist Lucas Gadke is een live-muzikant die je graag aan het werk ziet. Wanneer hij zijn ingetogen vocalen inzet in het folknummer Lord Summerisle oogt hij in eerste instantie nog wat onzeker, maar desondanks is het liedje een van de hoogtepunten van deze toch al indrukwekkende set. Na Witchwood merkt O’Brien op dat dit normaliter het moment is dat de band het podium afloopt voor een volgende encore. Aangezien backstage gaan in het kleine Merleyn niet mogelijk is, vraagt ze aan het publiek of ze verder moeten spelen. Na een positieve respons sluiten de Canadezen af met I’m Coming With You en het ijzersterke The Magician.

Het was zo’n avond waarin alles klopte; een mooie locatie, twee interessante bands, uitstekend geluid, waarbij alle instrumenten goed hoorbaar waren. Admiral Sir Cloudesley Shovell en Blood Ceremony maakten er een heerlijke avond van. Hoe leuk Merleyn als zaal ook is, Blood Ceremony verdient ondertussen wel meer publiek. De kwaliteit spatte er namelijk vanaf. Dat het qua songmateriaal wel goed zat, wisten we wel, maar live zijn de bandleden inmiddels erg goed op elkaar ingespeeld. Stadions zal de band nooit uitverkopen, maar Blood Ceremony verdient zeker meer naamsbekendheid.

Blood Ceremony @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Setlist Blood Ceremony:
1. Old Fires
2. Goodbye Gemini
3. Drawing Down The Moon
4. Loreley
5. Half Moon Street
6. Return To Forever
7. My Demon Brother
8. Lord Summerisle
9. Oliver Haddo
10. Lord Of Misrule
11. Witchwood
12. I’m Coming With You
13. The Magician

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.