Pit
Enquête

Wat is het beste nummer voor in de sportschool of bij de ochtendgymnastiek?

AC/DC – Thunderstruck
Battle Beast – Scarface (Push It To The Limit)
Cannibal Corpse – Hammer Smashed Face
Drowning Pool – Bodies
Eskimo Callboy – Pump It
Firewind – Maniac
Grailknights & Joakim Brodén – Pumping Iron Power
Guns N' Roses – Welcome To The Jungle
Iron Maiden – Run To The Hills
Judas Priest – Painkiller
Linkin Park – Bleed It Out
Mastodon – All The Heavy Lifting
Megadeth – Sweating Bullets
Meshuggah – Bleed
Metallica – Enter Sandman
Mötley Crüe – Kickstart My Heart
Motörhead – Ace Of Spades
Pantera – Walk
Rage Against The Machine – Bulls On Parade
Static-X – Push It
Survivor – Eye Of The Tiger
System Of A Down – Bounce
Van Halen – Jump
Wind Rose – Diggy Diggy Hole
een andere workoutsong

[ Uitslag | Enquêtes ]

  29 maart:
 • W.A.S.P.
 • Wiegedood
 • 1 april:
 • Charlotte Wessels
 • Desert Storm, Terziele en Radeloos//Ziedend
 • Grindhoven, met o.a. Gutalax en Birdflesh
 • 2 april:
 • Autarkh en Inferum
 • Unearth, Misery Index en Year Of The Knife
 • 3 april:
 • No Fun At All
  28 april:
 • Aephanemer
 • Cobra The Impaler, Bark en Hippotraktor
 • Graveyard en Kadavar
 • Metallica Amsterdam Takeover
 • Neverus, Sisters Of Suffocation en Vanaheim
 • Temple Fang en Baklawai
Kalender
Vandaag jarig:
 • Ari Nissilä (Catamenia) - 51
 • Daniel Cardoso (Anathema) - 42
 • Douglas J. Sylvia (Fear Of God) - 58
 • Enrico Canu (Heimdall) - 37
 • Erick Avila (Six Magics) - 44
 • John Evan (Jethro Tull) - 75
 • Nathanaël "Nath" (Anachronia) - 39
 • Ol Drake (Evile) - 39
Concertreview

Blood Ceremony en Admiral Sir Cloudesley Shovell
Op 12 juni 2017 in Merleyn, Nijmegen
Een review door Hugo
Foto's door Cynthia
Met vier uitstekende releases op zijn naam is Blood Ceremony inmiddels een van de toonaangevende occulte rockgroepen van deze tijd. Vorig jaar ziet het iets toegankelijkere album Lord Of Misrule het daglicht en zijn de Canadezen te bewonderen op Roadburn 2016. Ruim een jaar na de release volgt er dan toch een Europese tour ter ondersteuning van Lord Of Misrule. In Nederland doet Blood Ceremony alleen Nijmegen aan. Met de Engelse rockers Admiral Sir Cloudesley Shovell werd het een leuke avond in het knusse Merleyn. Hugo was erbij om verslag uit te brengen.

Het Britse Admiral Sir Cloudesley Shovell bijt het spits af deze avond. De band is vernoemd naar een achtiende-eeuwse officier van de Britse marine en zit evenals Blood Ceremony bij het Rise Above-label. Dit powertrio heeft al drie full-lengths op zijn naam staan, waaronder het vorig jaar verschenen Keep It Greasy! Een passende naam voor de smerige, vuige rock van deze band. Vergelijkingen met Motörhead zijn snel gemaakt, maar ook hardrockbands zoals Sir Lord Baltimore, Budgie en UFO lijken de groep uit Hastings beïnvloed te hebben. De Britten willen deze avond blijkbaar zo weinig mogelijk speeltijd verloren laten gaan. Uitgezonderd enkele droge grapjes tussendoor volgen de nummers elkaar namelijk in een razend tempo op. Het ene nummer is wat geslaagder dan de andere, maar over het geheel zet 'The Shovell' een lekkere show neer. Vooral de Australische nieuweling Serra Petale maakt indruk met haar strakke drumwerk. Hier en daar maakt de band wat foutjes, maar dat mag de pret niet drukken. De greasy hardrock is een prima opwarmer voor Blood Ceremony.

Admiral Sir Cloudesley Shovell @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Wanneer je aan iemand de sound van Blood Ceremony moet omschrijven dan is ‘een mix tussen Black Sabbath, Jethro Tull en Fairport Convention’ nog altijd een behoorlijk accurate omschrijving. Toch heeft de groep nooit geklonken als een rip-off van deze bands. Blood Ceremony heeft vanaf het begin een eigen geluid. De muziek is eigenzinnig en overtuigend. De groep laat deze avond horen dat deze ook live stevig in de schoenen staat. Vanaf het moment dat Sean Kennedy de beginriff van Old Fires inzet, heeft Blood Ceremony de toeschouwers om zijn vinger gewikkeld. De lekkere flow van dit nummer pakt het publiek vanaf het begin. Met het toegankelijke Goodbye Gemini blijft het tempo erin en bespeelt Alia O’Brien voor het eerst de dwarsfluit. Het is bewonderingswaardig om te zien hoe eenvoudig O’Brien haar loepzuivere vocalen combineert met haar toetsenwerk en fluitspel. Ook ontbreekt het haar niet aan charisma wanneer ze haar zang met veel mimiek brengt.

De setlist van deze avond bevat uiteraard veel nummers van het laatste album Lord Of Misrule. Hierbij zijn Loreley en Half Moon Street al twee vroege hoogtepunten. Toch vergeet de groep het oude werk niet. Zo worden Return To Forever en I’m Coming With You van de eerste en My Demon Brother en Oliver Haddo van de tweede plaat gespeeld. Ook de volgorde van de setlist is goed verzorgd. Het optreden in Merlyn kent namelijk geen inzakkers. Blood Ceremony maakt niet het type muziek waarbij het publiek helemaal uit zijn dak gaat. De aanwezigen liggen echter wel van begin tot eind aan de lippen van O’Brien en zijn in trance van de muziek.

Blood Ceremony @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Alle bandleden zetten een uitstekende presentatie neer. Gitarist en tekstenschrijver Kennedy heeft op het podium een bescheiden uitstraling. Ondanks dat hij een foutloze avond heeft, blijft hij rustig op de achtergrond en dat siert hem. Ook de blootsvoets spelende bassist Lucas Gadke is een live-muzikant die je graag aan het werk ziet. Wanneer hij zijn ingetogen vocalen inzet in het folknummer Lord Summerisle oogt hij in eerste instantie nog wat onzeker, maar desondanks is het liedje een van de hoogtepunten van deze toch al indrukwekkende set. Na Witchwood merkt O’Brien op dat dit normaliter het moment is dat de band het podium afloopt voor een volgende encore. Aangezien backstage gaan in het kleine Merleyn niet mogelijk is, vraagt ze aan het publiek of ze verder moeten spelen. Na een positieve respons sluiten de Canadezen af met I’m Coming With You en het ijzersterke The Magician.

Het was zo’n avond waarin alles klopte; een mooie locatie, twee interessante bands, uitstekend geluid, waarbij alle instrumenten goed hoorbaar waren. Admiral Sir Cloudesley Shovell en Blood Ceremony maakten er een heerlijke avond van. Hoe leuk Merleyn als zaal ook is, Blood Ceremony verdient ondertussen wel meer publiek. De kwaliteit spatte er namelijk vanaf. Dat het qua songmateriaal wel goed zat, wisten we wel, maar live zijn de bandleden inmiddels erg goed op elkaar ingespeeld. Stadions zal de band nooit uitverkopen, maar Blood Ceremony verdient zeker meer naamsbekendheid.

Blood Ceremony @ Merleyn, Nijmegen, 12-6-2017

Setlist Blood Ceremony:
1. Old Fires
2. Goodbye Gemini
3. Drawing Down The Moon
4. Loreley
5. Half Moon Street
6. Return To Forever
7. My Demon Brother
8. Lord Summerisle
9. Oliver Haddo
10. Lord Of Misrule
11. Witchwood
12. I’m Coming With You
13. The Magician

Pitfest

Helldorado 2023 Metalfestival Into The Grave

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.