Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juli 2022 is uitgebracht?

Altars – Ascetic Reflection
Ashenspire – Hostile Architecture
Belphegor – The Devils
Blind Channel – Lifestyles Of The Sick And Dangerous
Chat Pile – God's Country
Conjurer – Páthos
Derek Sherinian – Vortex
Fellowship – The Saberlight Chronicles
Grima – Frostbitten
Imperial Triumphant – Spirit Of Ecstasy
Ithaca – They Fear Us
Jeff Beck & Johnny Depp – 18
Journey – Freedom
Karl Sanders – Saurian Apocalypse
Krisiun – Mortem Solis
Mantar – Pain Is Forever And This Is The End
Municipal Waste – Electrified Brain
Oceans Of Slumber – Starlight And Ash
Shinedown – Planet Zero
Sinner – Brotherhood
Stick To Your Guns – Spectre
Traitor – Exiled To The Surface
Wake – Thought Form Descent
Wormrot – Hiss
een ander studio-album uit juli 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
 • David "The Edge" Evans (U2) - 61
 • Les Binks (Judas Priest) - 71
 • Rikki Rockett (Poison) - 61
 • Sam Totman (Dragonforce) - 43
 • Scott Stapp (Creed) - 49
Concertreview

Persefone en POEM
Op 19 april 2017 in Doornroosje, Nijmegen
Een review door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers

Wegens succesvolle kaartverkoop verplaatst van Merleyn naar de paarse zaal van Doornroosje: Persefone en support-act Poem. Mede te danken aan het fantastische nieuwe album Aathma trekt de technische hoofdact uit Andorra toch behoorlijk wat publiek naar Nijmegen, al is er beslist ruimte voor meer bezoekers. Jeffrey is een van de geïnteresseerden en doet verslag.

Ondanks een níet geslaagde crowdfundingcampagne voor de Europese tour is POEM toch meegereisd met Persefone. Vorig jaar maakte het Griekse collectief al een positieve indruk in Tilburg en ook vandaag maken de Zuid-Europeanen vrienden, al is aanvankelijk de reactie vanuit de zaal nog niet uitbundig. Er is evenwel terecht waardering voor de prestaties van de muzikanten, die een mix brengen van jaren negentig rock en metal. Denk aan een mix van Alice In Chains, Papa Roach, Silverchair, Tool, Opeth en alternatieve metalbands.

POEM @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

De tweede helft van het optreden komende hoogtepunten voorbij. Desire, Weakness en Remission Of Breath hebben vandaag wat extra ten opzichte van de andere songs: een sterk refrein, een oosters tintje of een rustige passage die iedereen geboeid stil houdt. De band is gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt vooral uit het tonen van meer zelfverzekerdheid in de presentatie en de woorden tussen de nummers door. Frontman George, die screams en cleane zang goed afwisselt, grapt dat je naast merch vandaag de gitarist kunt kopen voor vier biertjes. Hij toont meerdere keren zijn dankbaarheid voor de steun en zet in de afsluiter de gitaar weg om op zijn knieën te zingen. POEM krijgt in toenemende mate de handen op elkaar.

POEM @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

De show van Persefone is in verschillende delen op te splitsen. Het eerste deel met onder andere drie nummers van Aathma valt wat tegen. Er zit geen eenheid in het geluid en daardoor lijkt bijvoorbeeld de zang los te staan van de instrumentatie en de cleane zang is nog niet overtuigend. Vanaf Kusanagi, afkomstig van Shin-Ken (2009) gaat het veel beter. Er is een veel grotere samenhang, de gitaar, bas- en toetsenloopjes komen goed uit de verf en de cleane zang is zuiverder. Het contrast tussen de bandleden qua presentatie is groot en voor sommigen aanvankelijk even wennen. De instrumentalisten concentreren zich op hun technisch zeer vaardige spel en frontman Marc Martins Pia loopt constant heen en weer om de boodschap over te brengen en contact met het publiek te maken.

Persefone @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Bij The Great Reality (van Spiritual Migration uit 2013) duikt hij zelfs even het publiek in om vrij vlot ook weer terug te keren op de planken. Hij zorgt voor veel leven in de brouwerij, speelt meermaals luchtgitaar, is overal en nergens te bekennen en haalt de nodige grappen uit met zijn bandmaten. Zo kust hij gitarist Carlos Lozano Quintanilla ‘Rüdiger’ tijdens een complexe solo in The Endless Path. Die kan er gelukkig wel om lachen. Het eraan voorafgaande The Water Book, met zeer fraaie sterrenhemel-lichtshow, leidt overigens een sterk en deels toegankelijker tweede deel van het optreden in. The Endless Path komt, ondanks dat niet alle details van het studiowerk goed te horen zijn, wel sterk en krachtig uit de verf. Wederom is het met name het geweldige gitaarwerk van Carlos dat voor ontzag zorgt.

Drummer Sergi Verdeguer en gitarist Filipe Baldaia (beiden in Nami) tonen zich een meer dan waardige opvolgers van Xavi Pérez en Jordi Gorgues Mateu. Laatstgenoemde maakte vijftien jaar deel uit van de line-up. Het is onwaarschijnlijk knap hoe ze samen met de anderen de hectische metal van het studiowerk naar de live-situatie vertalen. De cleane zang van toetsenist Miguel Espinosa is niet het sterkste punt van het geheel, maar deze is toch verbeterd in de afgelopen jaren. Dit toont hij onder meer in The Great Reality en Purity.

Persefone @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Het prachtige The Winter Book, met Opethiaans jazzy gitaarspel, leidt deel drie van het optreden in. Het gaat er wat rustiger aan toe in deze sectie, dus ook in Purity, waarin Miguel in de spotlights staat. Filipe houdt zich over het algemeen op de achtergrond, maar heeft een glansrol met zijn sfeervolle effecten in het dromerige Cosmic Walkers. Net als The Winter Book verdient de mooie lichtshow bij deze track een compliment. Langzaam wordt naar de laatste sectie toegewerkt met Living Waves, één van de sterkste tracks van Aathma, ook live. Marc moedigt de bezoekers aan en hij krijgt gehoor. Hij wekt even de indruk dat Paul Masvidal op het podium komt, maar zijn vocoder-stem komt vanaf de backing-track.

Het laatste deel van het optreden gaat er heel stevig aan toe. Er is veel beweging in de zaal en er vormt zich zelfs een pit, waar ook de frontman even aan deelneemt. Waar eerder de screams niet optimaal geplaatst leken te zijn, vormen ze hier juist een toegevoegde waarde en versterken ze de energieke tracks. Hier komt Marc het beste tot zijn recht. Zowel Fall To Rise als Mind As Universe (met technische riff en razendsnelle solo) behoren tot de hoogtepunten van de show, die met laatstgenoemde ten einde komt. De laatste drie albums stonden centraal en wat opviel, is dat de nummers live anders klinken dan op het studiowerk. Persefone toonde vandaag zijn veelzijdigheid en technische kwaliteiten op een vermakelijke en indrukwekkende manier. Ook POEM liet zich van zijn goede kant zien en horen, al was de toegankelijkere muziek van de Grieken niet aan iedereen besteed. De avond als geheel gaat als geslaagd de boeken in.

Persefone @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto's.

Setlist Persefone:
1. An Infinitesimal Spark
2. One Of Many...
3. Prison Skin
4. Kusanagi
5. The Great Reality
6. The Water Book
7. The Endless Path
8. Spiritual Migration
9. No Faced Mindless
10. The Wind Book
11. Purity
12. Cosmic Walkers
13. Living Waves
14. Fall To Rise
15. Flying Sea Dragons
16. Mind As Universe

Persefone @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Persefone @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Setlist POEM:
1. Passive Observer
2. Fragments
3. Giant
4. Desire
5. Bound Insanity
6. Weakness
7. Remission Of Breath

POEM @ Doornroosje, Nijmegen, 19 april 2017

Zoeken
  5 augustus:
 • Abaddon Incarnate - The Wretched Sermon
 • Amon Amarth - The Great Heathen Army
 • Demons Of Rock'n'Roll
 • Dub War - Westgate Under Fire
 • Einherjer - Norse And Dangerous (Live... From The Land Of Legends)
 • Grigorien - Magtens Evangelium
 • Imperial Age - New World
 • Psycroptic - Divine Council
 • Soulfly - Totem
 • Toxik - Dis Morta
 • 12 augustus:
 • Arch Enemy - Deceivers
 • Blasted Heath - Vela
 • Bleed Like Mylee - Nuk Soo Kow
 • Seventh Storm - Maledictus
 • The Halo Effect - Days Of The Lost

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.