Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Kingfisher Sky en Scarlet Stories
Op 7 januari 2017 in Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer
Een review door Jeffrey
Foto's door Ton Dekkers

Tien jaar geleden verschijnt Hallway Of Dreams van Kingfisher Sky. Ondanks dat de eerste initatieven al uit 2001 stammen, geldt het jaar waarin deze debuutplaat uitkomt als startpunt voor de Haagse progrockformatie. Op 7 januari vieren de twee dames en vier heren het jubileum in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer met een speciale show, die uit een akoestisch en een 'elektrisch' deel bestaat. Met Scarlet Stories is er een aantrekkelijk voorprogramma.

Alsof het afgesproken werk is met de hoofdact, speelt Scarlet Stories eerst akoestisch. Zangeres Lisette van den Berg en gitarist Bram te Kamp brengen Girl On A Mushroom Cloud en de Halestorm-cover Familiar Taste Of Poison ten gehore en doen dat zo goed dat het publiek er stil van is. Slechts als de laatste noot is uitgeklonken, volgt een daverend applaus van de ruim honderd bezoekers. Ze zijn onder de indruk van het sfeerzettende getokkel van Bram in combinatie met de verhalende vocalen van Lisette.

Ook When The World Was Asleep, de derde track op de setlist, begint akoestisch, maar na een paar minuten betreden de overige bandleden het podium voor het resterende deel van het optreden. Een mooie opzet van de show. Gitariste Carmen Raats is niet fit, maar brengt het er prima vanaf en staat toch te headbangen. Bassist Maarten Grimm (Triangulum) maakt een enkel foutje, maar legt verder samen met drummer Kuper een stabiele basis neer. Bram excelleert met prachtige solo's die sterk uit de verf komen door het erg goed afgestelde geluid. De fraaie lichtshow (onder andere het licht uit voorafgaand aan de ontlading in Resurrection) draagt bij aan de sfeervolle show die verder geaccentueerd wordt door de expressieve lichaamstaal van Lisette. De zangeres is onder de indruk van de bijval van de toeschouwers en geeft complimenten aan de mensen van Cultuurpodium Boerderij.

Scarlet Stories @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

Ze gebruikt twee microfoons met verschillende effecten om de dynamiek in de muziek en teksten te accentueren. Soms klinkt ze lief, dan weer venijnig. Soms melodieus, maar daarna schreeuwt ze het weer uit. Er is constant spanning en sfeer in de zorgvuldig opgebouwde nummers. Het publiek is onder de indruk en de reactie is dan ook uitbundig. Terecht, want wat Scarlet Stories laat horen en zien, is hoofdactwaardig. We zijn erg benieuwd naar de eerste langspeler. Voordat het zover is, komen er een paar nummers online. Beslist iets om naar uit te kijken, want vandaag was het top.

Scarlet Stories @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

De lat ligt dus erg hoog voor Kingfisher Sky, maar de fans hebben er zin in en vertrouwen op de kwaliteiten van het zestal. Niet alleen de muzikale kwaliteiten, maar ook de cabaretvoorstelling die je erbij krijgt. Zo begint het optreden al met de mededeling van drummer Ivar de Graaf: "We gaan beginnen." Meteen is er ontspanning in de zaal en bewondering voor de akoestische nummers die het eerste deel van de setlist bepalen. Violist Ludo de Goeje speelt net als op de nieuwe ep mee en Ivar zit op zijn cajˇn mandoline te spelen tijdens opener Sempre Fedele, waar ook de fanclub naar vernoemd is. Zangeres Judith Rijnveld geeft aan dat ze de veel te vroeg overleden oprichtster Marina nooit zullen vergeten. Paul is de opvolger.

Kingfisher Sky @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

Net als Ivar aankondigt dat hij voor het volgende liedje op zijn kistje gaat trommelen, blijkt dat deze verkeerd-om staat. Na de nodige hilariteit vervolgen de keurig in het zwart geklede heren samen met de kleurrijkere dames (Judith in het rood, celliste Maaike Peterse deels) de set die uit indrukwekkende vertalingen van de originele versies bestaat. Judith is vanavond uitstekend bij stem, zoals blijkt tijdens Winter, een cover van Tori Amos. Op dat moment staat ze alleen met de sinds vorig jaar tot de vaste line-up toegetreden toetsenist Erik van Ittersum op het podium. Het optreden zit vol met aangename verrassingen. Tijdens November vormt de zangeres een duet met Lisette van den Berg (Scarlet Stories), voor de uitvoering van Heather (liedje over pubers) betreedt Valerio Recenti de planken en ex-gitarist Chris Henny speelt op zijn Firebird-mandoline mee in Edge Of Insanity, waarin het cellospel van Maaike mooi naar voren komt. De geluidsman verdient sowieso een compliment voor de eenheid die hij erin brengt na een paar nummers. Een swingende versie van Craving, het eerste nummer dat de bandleden schreven, sluit het eerste deel van het optreden sterk af.

Kingfisher Sky @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

Na een ombouwpauze krijgt de muziek "meer ballen, potverdikkie". Voor het eerst wordt het enige nummer van de nieuwe ep live ten gehore gebracht. To Turn The Tables komt ook live goed tot zijn recht. Kristoffer Gildenl÷w speelt net als in de studio mee op bas en ook Ludo is weer van de partij. Het rockende deel klinkt erg sterk en datzelfde geldt voor de strijkerspartijen, die met veel beleving worden gebracht. Het is jammer dat daarna de balans in het geluid wat wegvalt. Het geluid van de cello valt af en toe weg en de gitaartoon van Edo van de Kolk is aan de harde, droge en doffe kant. Hij maakt bovendien wat foutjes. Multitude en Strength Endless hebben daardoor minder impact. Middels At Least You Tried zit er weer een opgaande lijn in. In deze fase valt vooral op dat bassist Nick Verschroor veel beleving toont. Daarnaast is er al het hele optreden veel contact tussen de bandleden die veel speelplezier uitstralen.

Kingfisher Sky @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

Vermeldenswaardig zijn de mooie arrangementen van Erik. Daardoor zijn Balance Of Power en Insomnia (symfonische element komt er heel mooi uit) twee van de hoogtepunten. Hij voegt waardevolle extra's toe met zijn intro's (ook in We Love Our Heroes, dat over de verheerlijking van de doden gaat), gevarieerde toetsenspel en hammondorgel. Ook Ivar doet een duit in het zakje met fraaie fills en aanpassingen ten opzichte van de originele versies. Het einde van de set is fantastisch met achtereenvolgens My Better Part en Rise From The Flames. Na het met opzet gespeelde "Daaag, dit was echt de laatste hoor" van de bandleden en het "we want more" uit de zaal is er nog een geweldige uitvoering van Brody als toegift, met deels andere zanglijnen, schitterende arrangementen en een fraaie, uitgebreide solo van Edo. Daarmee komt een prachtig slot aan een twee uur durende show van Kingfisher Sky, dat net als het overtuigende Scarlet Stories het publiek prima vermaakte. Judith verklapt nog dat de nieuwe full-length in september zal verschijnen. Met dit heugelijke nieuws verlaten de ongeveer honderdvijftig fans zeer tevreden het pand aan de Amerikaweg.

Kingfisher Sky @ Cultuurpodium Boerderij, Zoetermeer, 7 januari 2017

Met dank aan Ton Dekkers van Interdependent Photo voor de foto's.

Setlist Kingfisher Sky:
1. Sempre Fedele
2. King Of Thieves
3. Through My Eyes
4. Winter (Tori Amos-cover)
5. November
6. Heather
7. Edge Of Insanity
8. Craving

9. To Turn The Tables
10. Multitude
11. Strength Of The Endless
12. At Least You Tried
13. Balance Of Power
14. Mercy On This Wounded Heart
15. We Love Our Heroes
16. Insomnia
17. My Better Part
18. Rise Flames

Toegift:
19. Brody

Setlist Scarlet Stories:
1. Girl On A Mushroom Cloud
2. Familiar Taste Of Poison (Halestorm-cover)
3. When The World Was Asleep
4. Dance Of Narcissism
5. Craving
6. Resurrection
7. Nostalgia In A Closed Mind

[ Terug naar de Concert Reviews ]