Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 februari:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Orden Ogan, Brothers Of Metal en Wind Rose
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Herring (Power Of Omens) - 52
 • Derrick Green (Sepultura) - 51
 • Greg K. (The Offspring) - 57
 • Herman Frank (Accept) - 63
 • Ian Hill (Judas Priest) - 71
 • Jariot Lehtinen (Waltari) - 55
 • Jonas Mäki (Malpractice) - 47
 • Karl-Heinz "Carlos" Krug (Sunterra) - 47
 • Martin "Marthus" Škaroupka (Cradle Of Filth) - 41
 • Matthew Tuck (Bullet For My Valentine) - 42
 • Max Naescher (Elis) - 40
 • Michael "Michelle Darkness" Huber (Elis) - 47
 • Oscar Fredrick Dronjak (Hammerfall) - 50
 • Paul Masvidal (Cynic) - 51
 • Paul Stanley (Kiss) - 70
 • Sid Wilson (Slipknot) - 44
 • Tracii Guns (L.A. Guns) - 56

Vandaag overleden:
 • Dave "Lepard" Hellman (Crashdiet) - 2006
Concertreview

The Gentle Storm, Cellar Darling en Heavy Hoempa
Op 17 december 2016 in Melkweg, Amsterdam
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie

The Gentle Storm begon als een project van Arjen Lucassen en Anneke van Giersbergen. Aangezien Van Giersbergen er mee wilde optreden maar Lucassen dat liever niet doet, vormde Anneke een liveband om met The Gentle Storm ook de podia te bestormen. Vorig jaar april vond in De Melkweg in Amsterdam de eerste show plaats, vanavond de allerlaatste. De show is onderdeel van Annekes fanweekend, waarin ze een heel weekend optrekt met een vijftigtal fans. De fans mogen in de uitverkochte zaal vooraan staan, achter de hekken staat het overige publiek.

Enkele dagen vooraf werd bekend dat er een surprise act komt. Dit blijkt Heavy Hoempa te zijn. De band staat bij het opengaan van de deuren al in de lobby van De Melkweg te spelen. De mannen zullen iets later ook als eerste op het podium staan. Het concept is vrij simpel: met trompet, saxofoon, trombone en ander blaasgerei (en een drumstel) worden een aantal klassiekers gespeeld. De band opent met The Trooper waarna een van de mannen het woord neemt en het publiek helemaal naar zijn hand weet te zetten. De stemming zit er goed in en het is daarna genieten van instrumentale versies van Ace Of Spades, Paranoid en Whole Lotta Rosie. Een leuk concept, leuk gebracht en uitstekend voor feesten en partijen.

Heavy Hoempa @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Cellar Darling is de nieuwe band van drie ex-Eluveitie-leden. De Zwitserse band wordt live wel aangevuld met een bassist. De set wordt geopend met een van de twee tracks die Cellar Darling in september heeft uitgebracht, Fire, Wind & Earth. Wie verwacht dat het klinkt als de voormalige broodheer van de leden komt bedrogen uit. Cellar Darling rockt aan alle kanten en is een stuk melodieuzer dan Eluveitie. Anna Murphy mocht bij die band slechts op enkele tracks de leadzang verzorgen, nu moet ze de hele show de kar trekken op dat gebied. Dat doet ze niet onverdienstelijk. Jammer is echter dat het geluid in het begin erg slecht afgesteld staat. Naarmate de show vordert verbetert dat gelukkig wel een stuk. We krijgen nog diverse songs te horen die gloednieuw zijn, evenals het titelnummer van Anna's soloplaat Cellar Darling. Juist ja, de band draagt dezelfde naam als dat album. Afgesloten wordt met de eerste single Challenge, waarna de band kan terugkijken op een erg aardige tweede show ooit.

Cellar Darling @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Anderhalf jaar geleden was ik in deze zelfde zaal getuige van het allereerste optreden van The Gentle Storm. Net als vanavond was de Melkweg toen ook tot de nok toe gevuld met fans. Als rond half tien de lichten uitgaan zullen we dat horen ook, want het gejuich is niet mis. Dat wordt nog harder zodra Anneke van Giersbergen het podium betreedt tijdens Endless Sea. Stralend als altijd is het gelijk duidelijk dat zij er vanavond echt zin in heeft. Wel wordt al snel duidelijk dat de band een kleine transformatie ondergaan heeft. Op gitaar zien we Ruud Jolie van Within Temptation, in plaats van Merel Bechtold. Ruud verving Merel al eerder en is er vanavond dus ook bij. Het optreden begint redelijk hetzelfde als bij de allereerste show. The Gentle Storm heeft per slot van rekening maar één album, dus zo'n grote keuze is er niet. Zo komt de single The Heart Of Amsterdam dus weer vroeg in de avond voorbij.

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Bij The Storm maakt Jolie plaats voor Jord Otto en zo is de afscheidsshow van The Gentle Storm gelijk ook het debuut van de nieuwe band Vuur! Deze bestaat namelijk voor een groot deel uit de liveband van The Gentle Storm, maar dan zonder toetsenist Joost Van Den Broek en met Otto in plaats van Bechtold op gitaar. Die band bestaat verder uit de anderen die op dat moment op het podium staan, namelijk oudgedienden Ferry Duijsens (gitaar), Ed Warby (drums), Johan Van Stratum (bas) en Marcela Bovio (achtergrondzang). We kunnen dus stellen dat The Gentle Storm onder een andere naam doorgaat, maar ik heb vernomen dat het geluid wel anders zal zijn. Of dat zo is zullen we volgend jaar horen, want Anneke belooft dat de band begin volgend jaar de studio ingaat.

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

We krijgen vanavond niet alleen nummers van The Gentle Storm. Na The Storm worden we getrakteerd op een vette uitvoering van Eléanor, wat Anneke jaren terug met The Gathering opnam. Later in de show krijgen we nog twee nummers van haar oude band te horen, welke overigens allemaal van Annekes debuut Mandylion afkomstig zijn. Maar voor het zover is, maakt Dianne van Giersbergen (geen familie) ineens haar opwachting tijdens New Horizon. Ze is natuurlijk een uitstekende zangeres, maar echt iets toevoegen aan de muziek doet haar stem helaas niet. Ondanks dat is het toch leuk om het samenspel tussen de twee Van Giersbergens te zien. Later in de show zal ze nog een keer terugkomen voor de Ayreon-klassieker Isis And Osiris die ze samen met Anneke en Marcela zingt. Aangezien Arjen Lucassen een van de bedenkers van The Gentle Storm is, kon het niet uitblijven dat er ook wat van zijn andere werk gespeeld wordt. Helaas doet de lange kluizenaar vanavond zelf niet mee.

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Ook is er tijd voor een rustpuntje in de show, wat op dezelfde plek zit als bij het allereerste optreden. Echter krijgen we nu niet Wish You Were Here te horen (al stond dat wel op de setlist, wellicht voor Arjen want Pink Floyd is toch een van zijn grote liefdes), maar brengt Anneke in haar eentje een akoestische versie van Cloudbusting van Kate Bush. Haar in-ear monitor werkt echter niet goed, wat eerst door een crewlid gefixt moet worden. Als dat te lang duurt besluit zet ze het nummer maar zonder te spelen en dat gaat haar goed af. De technische problemen zorgen wel voor enkele hilarische opmerkingen die Anneke er spontaan uitgooit. Dat is overigens iets wat regelmatig gebeurt tussen de nummers door. De opmerkingen zijn leuk, maar halen samen met de aankondigingen van de gastmuzikanten wel de flow wat uit het optreden. Dat is een beetje jammer. Als laatste gast is overigens Merel Bechtold aanwezig. Zij komt nog een tweetal songs meespelen, waaronder het Agua De Annique-nummer Witnesses. Zij maakt de overstap naar Vuur niet mee, waarschijnlijk omdat ze druk is met Delain.

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

De nekspieren worden vanavond ook nog getraind. Anneke heeft veel samengewerkt met Devin Townsend en daarom brengt de band zijn nummer Numbered!, waarbij Jord Otto weer ten tonele komt. Hij blijft ook voor de heftige uitvoering van Strange Machines van The Gathering, maar daarmee loopt de avond toch bijna tegen zijn einde. In de toegift krijgen we nog een extra nummer van The Gathering, te weten In Motion #1, om de avond echt af te sluiten met nog een nummer van The Gentle Storm: Shores Of India. Het applaus na afloop is groots en verdiend, want na anderhalf jaar komt er op een prachtige wijze een einde aan The Gentle Storm door middel van een heerlijk optreden. De fans gaan echter nog een laatste keer uit hun dak als Arjen Lucassen toch nog even het podium opkomt om de aanwezigen te bedanken. Daarna kunnen we voldaan naar huis en is het wachten op Vuur.

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Setlist The Gentle Storm:
1. Endless Sea
2. Heart Of Amsterdam
3. Brightest Light
4. The Storm
5. Eléanor (The Gathering)
6. New Horizons
7. Cloudbusting (Kate Bush)
8. The Moment
9. Valley Of The Queens (Ayreon)
10. Isis And Osiris (Ayreon)
11. Witnesses (Agua De Annique)
12. Numbered! (Devin Townsend Project)
13. Strange Machines (The Gathering)

Toegift:
14. In Motion #1 (The Gathering)
15. Shores Of India

The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016
The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016
The Gentle Storm @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Setlist Cellar Darling:
1. Fire, Wind & Earth
2. Black Moon
3. Rebels
4. Under The Oak Tree
5. High Above These Crowns
6. Cellar Darling
7. Tears Of A Stoic
8. Challenge

Cellar Darling @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016
Cellar Darling @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Setlist Heavy Hoempa:
1. The Trooper
2. Ace Of Spades
3. Paranoid
4. Whole Lotta Rosie

Heavy Hoempa @ Melkweg, Amsterdam, 17-12-2016

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.