Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Pyramaze - Contingent
Jaar van release: 2017
Label: Inner Wound Recordings
Pyramaze - Contingent
De Denen van Pyramaze hadden in 2008 een tegenslag te verwerken. Vol trots werd Matt Barlow, oud-zanger van Iced Earth, gepresenteerd als nieuw bandlid. Met Immortal was zelfs al een album opgenomen, maar voordat die goed en wel in de winkels lag, had Barlow de band alweer verlaten om zich opnieuw bij Iced Earth te voegen. Meerdere wisselingen van de wacht binnen de band zorgden ervoor dat Pyramaze pas in 2015 met nieuw plaatwerk kwam. Tegenwoordig is de line-up stabiel en we hoeven niet weer zeven jaar te wachten voor een teken van leven van de Deense band.

Het nieuwe Contingent gaat door waar het vorige Disciples Of The Sun ophield. Het vertrek van gitarist en hoofdcomponist Michael Kammeyer zorgde ervoor dat Pyramaze zichzelf opnieuw moest uitvinden. De muziek, melodieuze metal met een licht progressief tintje, klinkt tegenwoordig groots en symfonisch. Ging men vroeger nog wel eens flink los met stevige gitaarriffs, kiest men nu voor een subtielere aanpak.

Pyramaze incorporeert filmische elementen in zijn muziek en dat pakt op Contingent goed uit. Van begin tot eind zijn alle nummers doorspekt met orkestraal geweld. Het gitaarspel heeft eerder een ondersteunende dan leidende rol, zonder helemaal op de achtergrond te verdwijnen. Alles is vakkundig in elkaar geknutseld door producer Jacob Hansen, die tevens de gitaar- en baspartijen voor zijn rekening neemt.

Er zijn meerdere luisterbeurten nodig om alle details tot je te nemen. Zo opent A World Divident met een rustige pianomelodie. Pas later viel me op dat dezelfde pianomelodie verstopt zit in het grootse refrein. En zo valt er steeds weer iets anders te ontdekken. Zanger Terje Harøy klinkt op Contingent, zijn tweede album met de band, zelfverzekerder en krachtiger.

Pyramaze kan tevreden zijn met het nieuwe werkstuk. Er zit een stijgende lijn in de kwaliteit van de muziek en hopelijk wordt die in de toekomst doorgezet. Fans van Evergrey en Pagan's Mind moeten Contingent zeker eens een kans geven. De band speelt later dit jaar in Nederland op ProgPower Europe in Baarlo. Pyramazing!!!

Tracklist:
1. Land Of Information
2. Kingdom Of Solace
3. Star Men
4. A World Divided
5. Nemesis
6. Contingent - Part I: The Campaign
7. 20 Second Century
8. Obsession
9. Heir Apparent
10. Contingent - Part II: The Hammer Of Remnant
11. Under Restraint
12. The Tides That Won't Change
13. Symphony Of Tears

Score: 83 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 29 april 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]