Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-06-2020

Pyramaze - Melancholy Beast
Jaar van release: 2004
Label: Nothing To Say Records
Pyramaze - Melancholy Beast
Denemarken is één van de mooiste landen van Europa qua natuur en rustige omgeving. Muzikaal brachten ze onder andere Lars Ulrich, Mercyful fate en de fantastische powermetalband Manticora voort. Deze laatst genaamde band krijgt nu wat meer concurrentie in eigen land door het debuut van deze nieuwe band genaamd Pyramaze. Een tweetal jaar geleden stopte gitarist Michael Kammeyer met black metal te spelen en hij vertrok dus uit de band Damion. Hij wou bekend worden, en niet eeuwig in jeugdhuisjes spelen, dus besloot hij maar een powermetaband te beginnen. Na een paar weken zoeken had hij al een complete band bij elkaar maar had hij nog geen zanger. Hij begon echter al volop te musiceren en demo's op te nemen. Toen hij negen nummers had geschreven werd het echt wel tijd om een zanger te gaan zoeken. Michael wilde een topzanger en koos daarom voor de niet onbekende Lance King (Balance of Power, Mattson, King's Machine en Gemini). Of hij alleen een sessiezanger blijft zal de toekomst uitwijzen!

De powermetal van deze heren is gebaseerd op Iced Earth en Iron Maiden (maar welke heavy metalband is nu eenmaal niet door deze legende geïnspireerd?) en vooral Kamelot. Aangezien Kamelot ongetwijfeld één van de beste bands is die doorbrak in de powermetalhype van een tweetal jaar geleden, is het niet ongeheel verrassend dat Pyramaze de sound van deze band wil kopiëren. Mix dit allemaal nog met wat progressieve elementen en dan heb je vast al een idee hoe de muziek van deze heren klinkt.

Er staan negen, vrij lange nummers op dit schijfje. De nummers zitten vrij goed in elkaar en de heren weten hoe ze goede powermetal moeten spelen, maar toch verveelt dit schijfje wat. De oorzaak zijn de soms slechte zanglijnen soms (zeurig, tegendraads, kruipen, hakkelend; dit is niet de fout van de goed zingende Lance maar de muziek leent zich niet tot interessante zanglijnen). De muziek weet ook maar bij vlagen te boeien en de nummers duren te lang om interessant te blijven. Begrijp me niet verkeerd: de negen nummers zijn best in orde, maar verre van spectaculair.

Een leuk maar niet echt speciaal powermetal album , wel is dit stukken professioneler uitgevoerd dan vele andere bandjes en voor een debuut is dit wel degelijk. Voor de fans van powermetal die niet houden van bands als Hammerfall en Wizard maar die liever luisteren naar powermetal met inhoud is dit misschien een leuk tussendoortje.

Tracklist:
1. Sleepy hollow
2. Forsaken kingdom
3. Melancholy beast
4. The journey
5. Until we fade away
6. Legend
7. Mighty abyss
8. The nature of triumph
9. Power of imagination

Score: 70 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 28 april 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Pyramaze - Melancholy Beast
Reactie van HenryHill op 05-03-2009 om 23:44u
Score: 87 / 100

Ik denk persoonlijk dat de reviewer van deze CD het schijfje wat tekort doet.

Het grootste probleem met deze CD is, naast de totaal oninspirerende voorkant van het album (wat totaal niet doet vermoeden dat het om een metal-album gaat), dat het over het algemeen niet de meest toegankelijke nummers zijn. Daar waar de bekende namen vanwege hun reputatie nog een aantal extra luistersessies krijgen alvoren een oordeel geveld wordt, kan dit voor een eerste CD van een band nadelig uitpakken...

Maar als je Melancholy Beast eenmaal vaker hebt geluisterd, dan beginnen de nummers pas te leven! Sterke ritmische riffs, vlammend snelle solo's en prima zangwerk, af en toe gecombineerd met dubbele basedrums, gecombineerd tot een geweldig geheel. Het duurt even voordat je het prog-karakter van de nummers doorkrijgt, begint te herkennen en kunt voorspellen hoe het volgende deel gaat, maar dan begin je de nummers ook echt te waarderen.

Ik lees in het review uitspraken als "de sound van [kamelot en iron maiden] kopieren", en "de nummers zijn verre van spectaculair". Ik zou zeggen, luister (meer dan) eens naar het refrein van "Forsaken kingdom", de combinatie van bombastiek en supersnel gitaarwerk van "Legend", en het simpelweg dit-is-waar-powermetal-over-gaat geluid van Sleepy Hollow.
Afgezien van toegankelijkheid doet Pyramaze met dit album zeker niet onder voor Iron Maiden of Kamelot, en het is verre van imitatiewerk, eerder een prima uitbreiding van liefhebbers van voorgenoemde bands!
De reden dat ik dit album een 87 geef is dan ook dat het imho *net* geen klassieker is (90 +) vanwege de initiele ontoegankelijkheid, maar het zit er niet zo gek ver vanaf.

Ik zou de reviewer dan ook willen aanmoedigen dit album nog een paar extra draaisessies te geven, de nummers wat herkenbaarder te laten worden en al dit prachtige geweld van zang, gitaar, bas, toetsen en drums op je in te laten werken... Misschien dat je dit album toch meer gaat waarderen.

Overigens kan ik zeggen dat, van de huidige drie albums van Pyramaze, ik dit de beste vind, krap gevolgd door Legend of the Bone Carver. De derde, Immortal, vind ik persoonlijk 3 keer niets, met name vanwege de zang.

Ik kan dan ook niet wachten totdat Urban Breed deze plaats gaat innemen :)