Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Black Wizard - New Waste
Jaar van release: 2016
Label: Listenable Records

Black Wizard - New Waste

Een bandnaam kiezen is tegenwoordig geen makkelijke opgave meer. Ook in de metalwereld lijken alle combinaties al te zijn gemaakt. In 2010 koos een stel Canadezen voor de wat cliché metalnaam Black Wizard. Volgens Metal Archives waren er toen al minimaal twee andere 'Black Wizards'. Ok, de naam mag dan wel wat afgezaagd zijn, de uit Vancouver afkomstige zwarte tovenaars kwamen in 2010 prima voor de dag met hun zelfgetitelde debuutplaat, waarop een combinatie van stoner en heavy psych te horen is. Zes jaar later is het alweer tijd voor album nummer drie, New Waste.

New Waste is het eerste album van dit kwartet, dat niet in eigen beheer, maar middels een platendeal met Listenable Records is uitgebracht. De titel is volgens de band een parodie op de historische wijk in Vancouver, New West(minster). De negen nieuwe songs laten een lichte genrewijziging horen. Het psychedelische aspect in de muziek is wat meer op de achtergrond geraakt en is vervangen door een flinke dosis heavy metal. Bij vlagen is er zelfs wat sleazy hardrock hoorbaar. Dit komt mede door de vocalen van Adam Grant, die afwisselend rauw en ietwat nasaal gebracht worden.

Hoewel het algehele geluid zeker niets nieuws onder de zon is, levert New Waste een handvol prima songs, waarbij met name de opbouw in positieve zin opvalt. Zo begint Laughing And Lost ingetogen en bluesy, maar zorgt de tempoversnelling halverwege voor een vermakelijke combinatie van orgel- en gitaarwerk. Vivian Girls kent een tegenovergestelde opbouw en knalt er meteen fel en vuig in, maar wordt steeds rustiger en psychedischer afgebouwd en eindigt tenslotte met akoestisch gitaarspel. Revival, Harsh Time en The Priest gaan wat de kant van Red Fang op, maar ook daar zijn de heavy metal-invloeden goed aantoonbaar. Zo stuit je tussen de stonerriffs regelmatig op loopjes die herinneringen oproepen van NWOBHM-acts als Diamond Head en Angel Witch.

Hoewel New Waste zeker wat interessante momenten oplevert, is de kans groot dat deze release ondergesneeuwd gaat worden, met alle aankomende releases uit 2016 in het vizier. De lichte shift naar heavy metal is zeker geen verkeerde zet, maar het songmateriaal op New Waste lijkt nog te wisselvallig om ervoor te zorgen dat de plaat hoog op de jaarlijstjes zal eindigen.

Tracklist:
1. Revival
2. Harsh Time
3. Laughing And Lost
4. Vivian Girls
5. Eliminator
6. Unnecessary Evil
7. Waiting For
8. The Priest
9. Final Ripper

Score: 74 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 21 januari 2016

Black Wizard - New Waste
Reactie van jasta op 25-01-2016 om 11:05u

erg goede band!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.