Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Paradise Lost - Symphony For The Lost
Jaar van release: 2015
Label: Century Media Records
Paradise Lost - Symphony For The Lost
“Good evening ladies and gentlemen. How fucking cool is this?” Op 20 september 2014 trad Paradise Lost op in het antieke Romeinse theater van Plovdiv in Bulgarije. Een bijzondere show, want tijdens de eerste helft van het optreden deelt de Britse formatie het podium met het gemengde koor Rodna Pesen en het symfonieorkest van de staatsopera van Plovdiv. Het tweede deel speelt de band zonder het orkest en het koor. Van dit speciale evenement zijn opnamen gemaakt en deze zijn kort geleden uitgebracht.

Het idee om de samenwerking met klassiek geschoolde musici aan te gaan, is niet zo gek. Al eerder bewees de muziek van het Engelse collectief zich uitstekend te lenen voor een vermenging met onder andere strijk- en blaasinstrumenten. Ook op deze release blijkt de combinatie geslaagd, getuige Last Regret, Victims Of The Past (beide, net als Your Own Reality, voor het eerst live gespeeld) en Gothic. Toch zijn de klassieke extra’s niet overal van toegevoegde waarde (Tragic Idol en Soul Courageous). Het grootste nadeel is dat het geheel wat te druk wordt. Het neemt niet weg dat de musici onder leiding van Levon Manukyan, die eerder samenwerkte met Marilyn Manson, Alice Cooper, Nightwish (en vele anderen), een prima prestatie leveren.

De tweede disc bevat zoals reeds vermeld geen bijdrage van het koor en van het orkest. Er is dus wat dat betreft gewoon sprake van een regulier optreden. Dit gedeelte van het optreden luistert wat makkelijker weg. De uitvoeringen van The Enemy, Erased, True Belief, Say Just Words en The Last Time vallen in positieve zin op, maar Isolate, As I Die en One Second zijn niet bovengemiddeld.

Dat het zo lang heeft geduurd voordat Symphony For The Lost is uitgebracht, heeft onder andere te maken met het feit dat er veel studio-uren in zitten om de release van een goede sound te voorzien. Ooggetuigen verklaren namelijk dat ze het orkest niet altijd goed konden horen en dat Nick Holmes moeite had met zijn performance. Dat laatste is op het uiteindelijke product hoorbaar, maar het gesleutel aan de opnamen heeft voor een acceptabele productie gezorgd.

De Bulgaarse fans lijken niet om de kritiek te malen. De reacties zijn uitbundig en goed hoorbaar. Ze klappen mee, zingen mee en juichen hun idolen toe. Af en toe is het publiek in beeld. Al staat men wel wat ver van het podium af, het blijft een mooie setting om je favoriete band in een tweede-eeuws theater te mogen aanschouwen. Achter de band zelf hebben de dirigent en het orkest plaatsgenomen en op de tweede verdieping staat het koor te zingen. Alles is behoorlijk in beeld gebracht, maar er is geen sprake van topcamerawerk. Pluspunt is dat alle songs van het optreden op deze release staan en er niet geknipt is in de opmerkingen tussen de nummers door. Dat draagt bij aan de live-beleving, ook al heb je de beelden er niet bij.

Natuurlijk schaffen de echte Paradise Lost-fans deze release aan, maar twijfelaars doen er goed aan om eerst de trailer te bekijken om te beoordelen of een aankoop de moeite waard is. Het is een aardig optreden in een mooie setting. De dvd is geen top, maar tegelijk ook geen flop. Het studiomateriaal is echter sterker. Symphony For The Lost is verkrijgbaar als een deluxe edition met een 48-pagina’s tellend booklet op dubbel cd, inclusief dvd en als dubbel-lp, inclusief dvd en het boekje.

Disc 1 (met koor en orkest):
1. Tragic Idol
2. Last Regret
3. Your Own Reality
4. Over The Madness
5. Joys Of Emptiness
6. Victim Of The Past
7. Soul Courageous
8. Gothic

Disc 2 (zonder koor en orkest):
1. The Enemy
2. Erased
3. Isolate
4. Faith Divides Us, Death Unites Us
5. As I Die
6. One Second
7. True Belief
8. Say Just Words
9. The Last Time

Score: 70 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 november 2015

Koop dit album in

Meer Paradise Lost:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Quarlon op 23-11-2015 om 11:22u
Score: 55 / 100

Plovdiv is Bulgarije. Verder is deze release een aanfluiting. Voegt niets goede toe aan studio materiaal

Reactie van Peter op 23-11-2015 om 19:09u
Score: 6 / 100

Ik ben het eens met bovenstaande. Ik had er meer van verwacht. Voegt inderdaad weinig toe aan het bestaande materiaal. En Nick is niet op alle nummers lekker bij stem cq. valt zijn volume weg. Ook de songkeuze vind ik niet geweldig, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Reactie van Saturnine op 05-12-2015 om 16:11u
Score: 50 / 100

O mijn god, iemand die "solo" in Over the madness gehoord????
Wat een teleurstelling. Band en orkest lopen absoluut niet gelijk en bij Greg Mackintosh lijkt vervroegde dementie te zijn ingetreden, hij vergeet gewoon zn eigen solo.....onwijs hey..