Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

My Dying Bride - Feel The Misery
Jaar van release: 2015
Label: Peaceville Records
My Dying Bride - Feel The Misery
“My Dying Bride sounds like a toilet being flushed and a lawnmower at the same time”. Zo beschreef de vader van Aaron Stainthorpe de band van zijn zoon. Begin dit jaar overleed de oude man, een week voordat de opnamen van de vocalen voor het nieuwe album begonnen. Het gevolg ervan was dat Aaron veel moeite had in de studio, temeer de eerste track de titel And My Father Left Forever draagt.

Dit openingsnummer van de twaalfde My Dying Bride-plaat is echter al geschreven voor het heengaan van Stainthorpe senior. Het trieste voorval zorgt ervoor dat de emotie op vocaal gebied op het nieuwe werkstuk goed te horen is. Daarnaast valt op dat de frontman verschillende technieken gebruikt. Cleane vocalen, gefluister, vertellingen en grunts wisselen elkaar af, waarbij laatstgenoemde categorie aan ruimte wint in vergelijking met voorganger A Map Of All Our Failures (2012).

Ook op muzikaal gebied is het een dynamisch album. To Shiver In Empty Halls is daar een goed voorbeeld van. Het is een duistere track die krachtig aanvangt met sterke riffs, grunts en een fraaie melodielijn. Gaandeweg de bijna tien minuten doen zachtere passages met pianospel en atmosferische doom hun intrede en gaat het tempo naar beneden. Het is een epic die aanvankelijk misschien fragmentarisch aanvoelt, maar zich na meerdere luisterbeurten ontwikkelt als een van de hoogtepunten.

Het album staat vol met goed gitaarwerk, zowel op het gebied van riffs (van de chugging riff halverwege de opener tot de melancholiek in A Cold New Curse) als in de leads en de experimentele postrock-effecten. Door de cleane en strakke productie is alles goed te horen, maar mist er af en toe een bepaalde grimmigheid. Een van de oorzaken daarvan is dat er minder distortion in het gitaargeluid zit.

Naast het gitaarwerk valt vooral op dat Shaun MacGowan veelvuldig te horen is. De bijdrage op viool is spaarzaam, maar hij laat zijn arsenaal aan keyboardpartijen overtuigend gelden, zoals te horen is in het catchy titelnummer, waarvan het herhalen van de titel door sommigen als een struikelblok ervaren zal worden. Opvallend fraai is de samenkomst van viool en gitaar op bepaalde momenten (in de trage gedeelten van And My Father Left Forever, dat overigens net als het titelnummer goed blijft hangen) alsmede de wijze waarop gitaar- en keyboardpartijen elkaar completeren (aan het einde van I Celebrate Your Skin en in de zware, sterke afsluiter Within A Sleeping Forest).

Aanvankelijk ligt het tempo hoog en is de double bass veelvuldig aanwezig. Naarmate het album vordert, gaat het tempo echter drastisch naar beneden. Het gothic-achtige A Thorn Of Wisdom (waarin vooral de opbouw in positieve zin opvalt, alsmede de prominente rol die bassiste Lena Abé heeft) luidt een zeer trage tweede helft in. Hier overheerst een minimalistisch, desolaat karakter dat aanhoudt met I Celebrate Your Skin en het serene, fragiele I Almost Loved You, een prachtige track om stil van te worden.

Feel The Misery is wederom een sterk, droevig en aangrijpend album. Productioneel wellicht niet het sterkste, maar de emotie komt in voldoende mate aan het licht. Geen meesterwerk als bijvoorbeeld The Angel And The Dark River, maar een goede opvolger van A Map Of All Our Failures (2012). Fans van de Engelse doomformatie kunnen Feel The Misery met trots toevoegen aan hun collectie. Het biedt zowel op korte termijn aanknopingspunten als op langere termijn uitdaging middels gelaagdheid. Het is een gevarieerd opus waar de bandleden tevreden mee kunnen zijn, waarbij een dubbel gevoel zal overheersen bij Aaron: trots op 25 jaar My Dying Bride en een nieuw album, bedroefd vanwege het overlijden van Stainthorpe senior. En ook al verschillen je muzieksmaken, het was toch je vader.

Tracklist:
1. And My Father Left Forever
2. To Shiver In Empty Halls
3. A Cold New Curse
4. Feel The Misery
5. A Thorn Of Wisdom
6. I Celebrate Your Skin
7. I Almost Loved You
8. Within A Sleeping Forest

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 16 september 2015

Koop dit album in

Meer My Dying Bride:

[ Terug naar de Album Reviews ]

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 16-09-2015 om 19:25u

Voel De miserie..... Wat een depressieve bende is me dit....

Wat is de albumtitel van de volgende plaat...? Ik kan het niet meet aan... Of : laat het einde maar komen...


Wel innige deelneming voor zijn vader.(respect is hier op zijn plaats)

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van richie op 16-09-2015 om 20:08u
Score: 9 / 100

Alweer een geweldig album van deze britten. Wat een droevigheid, wat een schitterende grunts, wat een fenominaal gitaargeluid. We kunnen weer met een gerust hard de herfst in gaan, laat maar komen die treurige donkere dagen met op de achtergrond de fantastische muziek van My Dying Bride.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 16-09-2015 om 21:23u
Score: 95 / 100

Prachtige plaat. Kan in zich in kwaliteit volledig meten met de voor mij tot nu toe beste doom/death-achtig platen dit jaar: IZAH en Paradise Lost. En die twee stonden al erg hoog in mijn voorlopige jaarlijst, dus het wordt druk bovenin. Sowieso verplichte kost voor MDB fans.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Eddie2 op 16-09-2015 om 22:37u
Score: 94 / 100

Wat een heerlijke plaat. Topmateriaal, precies wat je verwacht van MDB.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Tim op 17-09-2015 om 09:31u

Vind de score van de recensent een beetje aan de lage kant, als je dat afzet tegen de toch overwegend positieve review

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2015 om 10:16u

@tim: 82 is laag? wat de fuck?

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2015 om 11:44u

zoveel depressieve zielen hier...
beter luisteren naar Bon Jovi, Motley Crue, Hardline, Journey, Europe, Steelheart

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2015 om 15:13u

Oei, van dat lijstje word ik pas depressief. Beter luisteren... MDB levert al 25 jaar bijna continu muzikaal de hoogste kwaliteit. En wat mij betreft een flink stuk hoger dan die huppel-rock van jou.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2015 om 17:33u

huppel rock? ge moet eens naar een concert gaan van huppelrock...veel plezier en lekkere wijven.
Bij MDB zijn het wenende mormels

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Rob op 17-09-2015 om 17:45u

ik ga deze plaat kopen. Klinkt goed. Af en toe wat Doom is niks mis mee, Bij doom zijn er ook genoeg lekkere meiden. nooit geweest? Whahahaha. Wat n discussie..

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 17-09-2015 om 20:19u

Voor de goede orde: het luisteren naar MDB, alsmede het bezoeken van hun concerten (ah, goeie ouwe tijd met Anathema, jaren 90), heeft niet in de weg gestaan dat ik nu zeer gelukkig getrouwd ben. Fotomodel en gepromoveerd, je gelooft het niet. Inderdaad, wat een discussie... Zucht.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Laus op 18-09-2015 om 08:09u

oi oi oi stelletje opscheppers...metal is en blijft een mannensport he.

enfin, thanx voor de review. Snel luisteren!

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 18-09-2015 om 12:30u

Drogredenatie. Op basis van mijn bovenstaande opmerkingen kan niet bepaald worden of ik man of vrouw ben. Bovendien is anoniem opscheppen onzin. Maar who cares... ik zet To Shiver In Empty Halls nog maar eens op. Wat een nummer is dat!

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 18-09-2015 om 20:09u

Mooie cd maar wat vinden jullie van de nette schone productie.
Ik stoor me de laatste jaren een beetje aan of ik ben een ouwe lul die naar de jaren 90 verlangt.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Een Metalfan op 19-09-2015 om 01:23u

Ben ik het wel mee eens. In die zin was de meer recente EP The Barghest o' Whitby ook al een verademing. Een flink stuk rauwer, en dat prefereer ik ook. Maar ja, ik ben ook een ouwe lul.

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van neil op 23-09-2015 om 23:40u
Score: 80 / 100

uitstekende plaat, mooie riffs en de klaagzang van aaron
de grunts zijn ook erg goed ..net zloals de cleane zang
de productie is ook niet slecht
mooie opvolger van de plaat uit 2012

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Ronald op 25-12-2015 om 18:25u
Score: 85 / 100

Soms besef je dat je her en der wel eens flink hebt zitten pitten bij het in de gaten houden van nieuwe bands/releases.
En daar is MDB er 1 van begin ik nu te beseffen..........
Ik ben nu enkele nummers van hun nieuwste cd aan het luisteren en die nummers bevallen best goed. Ik hou de voorlopige score maar op 85.
Wordt denk een aanschaf. En dan begin mij meteen af te vragen welke andere cd's van MDB zal ik ook maar eens gaan beluisteren en ws. dan ook aanschaffen ?

My Dying Bride - Feel The Misery
Reactie van Progressive Jeff op 25-12-2015 om 21:08u
Score: 82 / 100

@ Ronald: Turn Loose The Swans, The Angel And The Dark River en Songs Of Darkness, Words Of Light zijn over het algemeen beschouwd als hun beste platen en daar kun je The Light At The End Of The World en The Dreadful Hours eigenlijk wel aan toevoegen. 34.788% complete is sterk aan smaak onderhevig. As The Flower Withers is een sterk debuut, maar door het latere werk ingehaald. Ik zou niet adviseren Evinta snel aan te schaffen.