Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

05-08-2020

Iron Maiden - The Book Of Souls
Jaar van release: 2015
Label: Parlophone Records
Iron Maiden - The Book Of Souls
Met een nieuw Iron Maiden-album geldt altijd dat het gokken is waar de band mee op de proppen komt. De formatie maakt nooit twee keer dezelfde plaat en zeker de laatste jaren is het een verrassing welke muzikale richting er ingeslagen wordt. Een ding is de laatste jaren wel duidelijk geworden; de tijd van de snelle krakers is voorbij. Meer dan ooit is de verhalenverteller in Steve Harris losgeslagen en dat uit zich vaak in lange en progressieve composities, waarbij de schoonheid zich meestal niet bij de eerste luisterbeurt prijsgeeft. The Book Of Souls uit dit ten volste en is met zijn negentig minuten speeltijd het langste en tevens meest ambitieuze werk in de vier decennia lange carrière van deze Britse rockers.

De progressieve inslag geeft genoeg reden tot discussie. Wie immers stug blijft vasthouden aan de gloriedagen uit de jaren tachtig, komt bedrogen uit en zal tegenwoordig een compleet andere band horen. Wie er voor openstaat, hoort dat de groep compositorisch grote stappen voorwaarts heeft gemaakt en wellicht sterker dan ooit is. The Book Of Souls geeft dit duidelijk weer. Waar op A Matter Of Life And Death de tracks al de lengte inschoten, waren de composities over het algemeen ook langdradig, minder pakkend en vielen vaak in de herhaling. The Final Frontier liet een grote verbetering horen en nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plek.

The Book Of Souls vertaalt zich als weinig hoop voor de mensheid. Opener If Eternity Should Fail maakt dit gelijk duidelijk met een mysterieuze en folkgetinte start, maar na een minuut barst het gitaargeweld los. Het riffwerk lijkt terug te grijpen naar The Flight Of Icarus, maar de lead verbloemt dit wezenlijk. Het is een fris en bemoedigend begin, waarbij bekende elementen afgewisseld worden met nieuwe invloeden. Halverwege kent het nummer een kanteling, waarbij de drie gitaristen met elkaar duelleren in een heerlijke gitaarsolo, maar het is de duivelse passage aan het einde waar de stem van Bruce demonisch is vervormd, die voor kippenvel zorgt. Speed Of Light doet dat echter niet. Het uptempo nummer is een typische Iron Maiden-single, die wellicht het meest oninteressant van de plaat is. Niet omdat het een slechte track is, maar heel veel bijzonders brengt het ook niet. Vooral het refrein klinkt dertien in een dozijn, terwijl de zang ook kantje boord is. De hoge uithalen klinken geknepen en missen de ferme kracht van weleer. De solo en de prachtige videoclip maken gelukkig een hoop goed en wordt daar nou gerefereerd aan Be Quick Or Be Dead tijdens de openingsscream?

The Great Unknown is daaropvolgend een spannende compositie met een goede opbouw, maar het is het dertien minuten durende The Red And The Black die daarna de show steelt. Vooral de gitaarliefhebbers kunnen hun geluk niet op met bijna zeven minuten aan solo's, maar ook de gitaarlead die meezweeft met de zanglijnen van Bruce is een heerlijke vondst. Het gitaartrio is sowieso voortreffelijk bezig op het album. De samenwerking is geoptimaliseerd, waardoor er een vol en afwisselend geluid ontstaat. Riffs worden zwaarder gespeeld met meerdere melodieën ertussendoor en bij de solo's is er ruimte voor alle gitaristen.

Ook de baspartijen van Steve Harris staan regelmatig op de voorgrond. Het lijkt erop alsof de main songwriter op zijn vingers is getikt. Want ondanks dat het album de langste tracks uit de geschiedenis van Maiden bevat, zijn ze nergens langdradig en vallen ze niet steeds in herhaling (al geldt dit niet voor Death Or Glory). Tekstueel komt hij ook erg sterk uit de hoek, zoals in Tears Of A Clown, het eerbetoon aan Robin Williams, welke hij samen met Adrian Smith schreef. Bijzonder is ook dat Bruce weer mee heeft geschreven. Zo is het achttien minuten durende Empire Of Clouds van zijn hand. Het langste Maiden-nummer ooit behandelt de vaart en crash van zeppelin HMA R101 en laat de Britten van een hele andere kant horen. Zo zal dit de eerste keer zijn dat een piano als leadinstrument wordt gebruikt. Ondanks zijn lengte verveelt de track geen moment en mag deze zich met gemak tot de toptitels van de de uitgebreide discografie van Iron Maiden rekenen.

The Book Of Souls is dan ook een uitstekend album en daar geldt hetzelfde voor. Het behoort tot de beste platen die Iron Maiden de laatste vijfentwintig jaar heeft uitgebracht. Het heeft dan ook vijf jaar geduurd voordat de plaat er was, mede doordat er kanker geconstateerd was bij Bruce Dickinson. Nu hij gelukkig volledig is hersteld, draait de band weer op volle toeren. Uiteraard zijn er kritische punten, want zo blijft de productie van Kevin Shirey niet passend en klinkt deze vaak leeg en mist de bombast. Ook de spannende momenten waarop je uit je stoel veert, worden gemist (al is de uitbrekende gitaarsolo in het titelnummer er wel een) en begint de stem van Bruce logischerwijs langzaam maar zeker toch slijtage te vertonen. Maar met dat allemaal terzijde komt Iron Maiden met het meest ambitieuze project uit zijn lange carrière. In plaats van teren op oud succes blijft de formatie zichzelf herontdekken en op zoek gaan naar nieuwe invalshoeken en dat is bewonderenswaardig. Je kunt dan ook met recht spreken over de grootste rockband van deze planeet.

Tracklist:
1. If Eternity Should Fail
2. Speed Of Light
3. The Great Unknown
4. The Red And The Black
5. When The River Runs Deep
6. The Book Of Souls
7. Death Or Glory
8. Shadows Of The Valley
9. Tears Of A Clown
10. The Man Of Sorrows
11. Empire Of Clouds

Score: 87 / 100

Reviewer: Marcel
Toegevoegd: 2 september 2015

Koop dit album in

Meer Iron Maiden:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van METALEN ROBBIE op 02-09-2015 om 21:12u

Ben benieuwd, a.s. vrijdag kan ik pas oordelen! Maar deze review laat me er wel naar uitkijken!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van BIGFOOT op 02-09-2015 om 21:19u
Score: 90 / 100

Topalbum punt.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Jos666 op 02-09-2015 om 21:46u

Een score kan ik nog niet geven maar afgaand van de recenties die allemaal louter positief zijn dan ben ik ook zeer benieuwd. Ik kijk er naar uit om de cd te horen en benieuwd hoe de deluxe editie eruit ziet

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van richie op 02-09-2015 om 21:57u
Score: 9 / 100

Heb er lang naar uitgekeken, na een paar keer luisteren echt een topper.
Maiden valt niet zoals andere bands (motorhead, slayer) in herhaling maar blijft nieuwe dingen proberen, niets dan lof hiervoor. In de aardschok wordt de album review ook weer ergens tussengepropt en komt zodoende ook niet in de soundcheck voor, zielig hoor.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van iron_dennis op 02-09-2015 om 22:18u

Je bedoelt de Bejaardschok...?

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2015 om 22:39u

Geweldige cd van een geweldige band.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2015 om 22:40u

Maiden is de enigste van alle grote bands die zich op elke cd vernieuwt

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2015 om 22:41u

Heb hem nu een keer beluisterd en kan.me vrijwel volledig terugherkennen in de review.

HAIL BRUCE!
UP THE IRONS!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van bob ross op 02-09-2015 om 22:44u
Score: 9 / 100

Topper

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Arjen op 02-09-2015 om 22:50u
Score: 90 / 100

Ik zag hem voorbij komen op spotnet en heb hem gedownload omdat ik niet kon wachten. Maar ik ga hem zeker halen vrijdag. Weer een geweldig album al hoor ik vaak stukjes uit andere nummers en niet alleen van flight of Icarus. ook hoor ik ergens de Rime of the Ancient mariner terug.

UP THE IRONS!!!!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2015 om 23:26u
Score: 8 / 100

Super album.
maar die Kevin Shirley vind ik maar een producer van niks.
deze man kan absoluut niet tippen aan Martin Birch.
De nummers op dit album zijn geniaal vooral die van Dickinson.
met betere producer achter de knoppen was het zeker een 9,5.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van peter op 02-09-2015 om 23:56u
Score: 85 / 100

weer een prachtig album,maar een nummer kan ik me enorm aan
storen,,the red and the black,dit nummer heeft veel te lange instrumentale
stukken,maar desondanks 10 geweldige songs.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Bastiaan op 02-09-2015 om 23:56u

@Richie. Het album werd pas ruim na de officiële deadline aangeleverd, vandaar.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Rogier op 03-09-2015 om 09:15u
Score: 85 / 100

Goede recensie, maar ook eens met een eerder commentaar dat met een andere, betere producer het album nog beter had gescoord. Misschien zouden ze Steven Wilson eens moeten polsen.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Remy op 03-09-2015 om 10:13u

Tot nu toe heb ik mezelf in kunnen houden en de plaat nog niet gedownload. Ik moet eerlijk bekennen dat door de diverse recensies de verwachtingen hoog gespannen zijn...nog 1 dag wachten.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Arjan op 03-09-2015 om 11:18u

Ik kon mezelf dus niet inhouden en heb het album dus wel gedownload. Na een paar luisterbeurten ben ik toch zeker van plan om het album officieel aan te schaffen.
Snap ergens wel de ergernis van de muziekindustrie dat er te veel wordt gedownload, ikzelf doe het soms ook net zo goed, maar vroegah waren er toch ook cassettebandjes?

Maar goed: om terug te komen op "The Book of Souls".
Ik vind het een goed album en dat Iron Maiden steeds meer zgn. prog gaat maken vind ik helemaal niet erg.

Tuurlijk ben ik opgegroeid met Maiden vanaf begin jaren 80, maar ik moet zeggen dat ik de laatste albums (Braven New World, Dance of Death waarvan ik Paschendale nog steeds een wereldnummer vind!) en A Matter of Life and Death) ook zeer goed vind. Vooral A Matter of Life and Death vind ik een wereld-album. Maar goed: hier zijn de meningen over verdeeld.
Met de Final Frontier had ik niet zo veel en vond ik minder.

Piece of Mind was trouwens ook meer een "album-album", terwijl sommige albums het meer van individuele nummers moesten hebben.

Een score geef ik (nog) niet, maar een dikke voldoende is het wel!
Iron Maiden mag van mij nog jaren zo doorgaan in ieder geval. Mijn zegen hebben ze.

Het enige waar ik het wel mee eens ben is dat ook ik veel liever Martin Birch achter de knoppen zag.... ;-)

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 03-09-2015 om 11:51u

Goede CD enkel De song the red and the black is echt ondermaats

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van pos op 03-09-2015 om 12:58u
Score: 90 / 100

IJzersterke plaat. Beste sinds Seventh son.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Fons op 03-09-2015 om 17:46u
Score: 94 / 100

hoezo hebben wij de cd vandaag al door de brievenbus gekregen? ik dacht dat die pas vrijdag uit zou zijn. ik vind het een geweldige cd, nergens verveling ondanks de lengte.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van enchant op 03-09-2015 om 20:01u

Ik lees dus dat "Speed of Light" een weinig bijzondere song is, de zang geknepen en krachtloos is. "Death or Glory" valt in herhalingen. De productie klinkt leeg, is niet passend en mist bombast. Spannende momenten worden gemist op het album en er zit sleet op de stem van Bruce.
Niettemin 87 punten. Makes sense, I guess...
Niettemin ga ik 'm ook een eerlijke kans geven.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Andre Smoor op 03-09-2015 om 23:33u
Score: 85 / 100

Vandaag ontvangen en hij is gewoon goed. Maiden is nog steeds de grootste band van dit moment en deze plaat is het bewijs. Het zal niet de plaat van het jaar worden, maar zeker een top-5 notering in mijn jaarlijst. Up The Irons

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Piet op 04-09-2015 om 00:20u
Score: 9 / 100

Ik heb hem net voor de eerste keer geluisterd en na 1 keer draaien is hij al geweldig.
Zag het al een paar keer langs komen en idd met een betere producer had hij nog meer geknald.
maar voor een band van deze leeftijd en zo'n carrière is het gewoon fantastisch dat ze met zo'n album voor de dag komen.
chapou

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 04-09-2015 om 01:48u

Tjezuss, na jaren toch wat kinder metal is dit wel een erg goede plaat.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Jan op 04-09-2015 om 13:45u
Score: 90 / 100

Prachtplaat, hoewel sommige overgangen in de nummers me soms wat geforceerd over komen. En dat geldt ook voor de hoge uithalen van Bruce in vooral het nummer Speed of Light. Lijkt zijn stem niet meer helemaal aan te kunnen. Maar ach, wat zeur ik! Als je na zoveel jaar nog steeds dit soort albums kunt maken sta je als band wat mij betreft op eenzame hoogte in metalland. Up the Irons!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Rob op 04-09-2015 om 16:04u

De hele cd staat al op YouTube maar ik ga zeker de cd kopen. Ik word enthousiast van de recensie.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Mr.Heineken op 04-09-2015 om 16:37u
Score: 65 / 100

Mediocre😎

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van topper op 04-09-2015 om 16:37u
Score: 9 / 100

Jaarlijst cd

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Eddie2 op 04-09-2015 om 16:40u
Score: 90 / 100

Heerlijke plaat. Roept dat typische Maiden gevoel weer op.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van TomA op 04-09-2015 om 18:07u
Score: 90 / 100

Bij momenten kippenvel gekregen bij de eerste keer dat ik het album draaide, en dat zegt meer dan genoeg. De lange nummers vervelen nooit en vervallen niet in eindeloze herhalingen, ze hebben geleerd uit hun vorige albums.Heerlijk lange gitaarsolo's en tempowisselingen.Perfectie bestaat niet en en staan dus ook wat mindere dingetjes op, maar och, het is hun beste album sinds de tijd dat ze nog spandex-broeken droegen. Kopen die handel en voor mij mag Graspop al bekend maken dat ze hun eerste headliner binnen hebben....

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Matthijs op 04-09-2015 om 18:16u
Score: 92 / 100

Machtige plaat. Een album waar hoorbaar veel tijd en liefde in gestoken is.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Metalsjakie op 04-09-2015 om 19:19u

Net helemaal geluisterd. Wat een top album zeg. Zo goed heb ik ze in jaren niet gehoord.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 04-09-2015 om 19:28u

Empire of the clouds wat een fantastisch nummer.ongeloofelijk wat een nummer.
gewoon een complete rock opera.
fantastisch

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Kees op 05-09-2015 om 09:43u
Score: 10 / 100

Gewoon een superplaat. Zeker de beste sinds seventh Son !

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Bas op 05-09-2015 om 11:36u
Score: 90 / 100

Aan een stuk afgeluisterd...mooi epos en eindelijk valt alles samen van de afgelopen 3 platen. Eerste plaat die volledig luisterbaar is met sterke composities en een band die zichzelf weet uit te dagen. Maiden voor het eerst piano gebruikt, schrok even maar wat een fantastische compositie waarbij Dickinson de show steelt. Toppertje eindelijk weer eens!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 05-09-2015 om 12:42u

Fantastische CD in een geweldige verpakking.
Ja, dit is een andere maiden dan die waarmee ik ben opgegroeid, maar topklasse is het nog steeds. Kunnen ander voormalig topmetal-acts, die zo af en toe nog een plaatje uitbrengen, een voorbeeld aan nemen.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van ouwe meuk op 05-09-2015 om 12:45u
Score: 90 / 100

Ik had maiden al een beetje afgeschreven, maar dit is toch wel een verassend goed album geworden.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 05-09-2015 om 13:08u

Gewoon wéér een wereldplaat van een band die als klein mannetje al fan van ben....en nog steeds! Absolute wereldplaat met alle elementen die ze al jaren gebruiken.... Super vette solo's, mooie twin gitaarpartijen en strak bass en drum werk. En Bruce klinkt nog steeds géweldig! hulde.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van callahan op 05-09-2015 om 14:01u
Score: 80 / 100

Ik snap alle enthousiaste reacties wel, heb het album nu ook helemaal beluisterd. Muzikaal zit het allemaal erg goed in elkaar, stem van Bruce is nog steeds geweldig. Toch overdonderde mij het niet. Sommige nummer kabbelden mij wat te veel, te lang door. Zelf houd ik meer van de korte en compacte nummers van Maiden, misschien dat het daardoor komt. Af en toe, met alle respect, langdradig en veel het gevoel "next please".
Ondanks dat wel lekker om nieuw werk van Maiden te horen, altijd weer een belangrijke release binnen de metal.
Niet teleurgesteld dus maar ook niet laaiend enthousiast

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van appie op 05-09-2015 om 14:55u
Score: 10 / 100

Het heeft een aantal cd's geduurd maar iron maiden weet eindelijk een heel album van de eerste tot de laatste seconde te boeien in de stijl die ze vanaf the x factor zijn ingeslagen.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Joost op 05-09-2015 om 18:36u
Score: 90 / 100

Meningen mogen verschillen.
Ik vind The Red And The Black juist een vd sterkste songs van het album.
Maar ik luister niet alleen als fan, maar ook als gitarist naar The Book Of Souls.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van robin op 06-09-2015 om 08:48u
Score: 85 / 100

geweldig verrast in positieve zin, beste album sedert brave new world voor mij,respect!!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van kneus op 06-09-2015 om 17:55u
Score: 35 / 100

De 'nieuwe' IM! Nou daar gaat'ie...
Eerst drie waardeloze songs. Daar ga ik geen woorden aan vuil maken. Dan het eerste 'hoogtepunt'...
Wat een klotenummer is dat 'Red and Black' zeg! Eerst zo'n kloterig folkmelodietje als in Mother Russia, Montsegur etc. en dan whooo whooo. Kom op zeg.
Volgende nummer. Waar is die 'When the River' lick van gejat? Bah.
The Book of Souls. Powerslave meets ergens halverwege een riff van een Piece of Mind nummer.
Death or Glory dan maar. Nou zeg, die openingsriff is godverdomme gejat van Genghis Khan! Wat een matig refrein trouwens.
Shadows...laat maar. Wasted years. Genoeg gehoord. Neem je grootje maar in de zeik.

Dat gelul als 'refereren aan', 'geïnspireerd op' etc. moet maar eens ophouden. Het is zelfplagiaat, pure creatieve armoede. Vind ik dan, hè.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Wally op 06-09-2015 om 18:56u
Score: 30 / 100

Mjam..... Ik zal wel oud worden en zo.... Maar ik hoor zo'n beetje alles weer opnieuw, en opnieuw voorbij komen, soms op het schaamteloze af. Ik ben er wel klaar mee eerlijk gezegd. Te gepolijst, te glad en te traag. Ik snap werkelijk niet dat iemand dit een vernieuwend album vindt. Zelfs na 4 uur luisteren heb ik geen holadiee gevoel. Het is niet slecht, zeker niet, maar het is teleurstellend. Is het een verdienste om een themaatje vijf a zes minuten te herhalen? En sommige loopjes zijn domweg geknipt en geplakt. Wat mij betreft een totaal overbodige plaat.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Daniël op 07-09-2015 om 14:46u

Ik snap die kritiek op "The Red And The Black"totaal niet. Dat Instrumentale gedeelte heeft IMHO alles wat Maiden juist zo mooi maakt. Een van mijn absolute favorieten op dit nieuwe album!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van metal kerel op 07-09-2015 om 19:17u
Score: 70 / 100

Daar komt de eerste zeikerd sorry guys.Ik snap niet dat deze plaat zo opgehemeld wordt.Bruce met zijn beknepen uithalen saaie drums,langdradige nummers .plagiaat rif werk van hun eigen werk.
Zeker geen slechte plaat.Zelfs een opgebluste maiden klinkt beter dan nieuwere bands

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Laurens op 08-09-2015 om 08:47u
Score: 40 / 100

paar keer geluisterd...maar kan mijn aandacht verre van vasthouden. Zolang er niet gezongen wordt gaat het allemaal wel en de gitaarleads/solo's zijn prachtig. De rest is gewoon overbodig. Op Brave New World was het allemaal nog gaaf, zat er nog gevoel in. Is nu over. Plichtmatig.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Jeff op 08-09-2015 om 11:43u
Score: 60 / 100

Aardige CD, qua ideeen beter dan AMOLAD en Final Frontier. Helaas bederven de geforceerde/vermoeide hoge uithalen van Dickinson en de slappe mix van Shirley mijn luisterplezier.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 08-09-2015 om 13:46u
Score: 50 / 100

Pure middelmatigheid troef die bewijst dat als er maar de naam van een bekende band opgeplakt wordt het door het grote gedeelte van het domme dove metalpubliek als geweldig bestempeld wordt.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 09-09-2015 om 09:02u

Het domme dove metalpubliek is anders behoorlijk kritisch geweest op The Final Frontier en met name op A Matter of Bored to Death. Nu zie je dat zelfs Andre Verhuysen van Aardschok met hoge cijfers gaat strooien en vanochtend zag ik een viersterrenrecensie in de fucking Volkskrant. Zal dus toch wel iets anders aan de hand zijn met deze plaat.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 09-09-2015 om 10:07u
Score: 50 / 100

Het andere dat er aan de hand is met deze plaat is dat ie minder beroerd is dan de voorgaande twee en dat er wel heel erg veel knip- en plakwerk hier gebruikt is. Ongelofelijk hoeveel ze uit hun gouden periode letterlijk overgeheveld hebben naar deze plaat. Wat dat betreft is het te vergelijken met Redeemer Of Souls van Priest. middelmatigheid troef maar minder beroerd dan de voorgangers.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 09-09-2015 om 10:44u

Ze waren zeker niet wereldschokkend, maar zo beroerd waren die platen nou ook weer niet. Alle platen sinds de terugkeer van Bruce bevatten naast opvullertjes ook meerdere echt sterke songs. Opvullertjes zijn op platen als Seventh Son... en Piece of Mind trouwens ook echt wel te vinden.
Maiden is en blijft een volkomen unieke band, met een volkomen unieke sound. The Book of Souls bevat al die elementen die Maiden zo uniek maakt en laat bovendien een enorme bevlogenheid horen. Kom daar nog maar eens om bij Priest, Metallica of andere bands in deze orde van grootte. Dat Maiden dan een keertje het intro van Wasted Years bijna letterlijk kopieert, is ze vergeven.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Handsomedick op 09-09-2015 om 11:19u
Score: 75 / 100

Hoe kan Marcel zeggen dat deze nieuwe Maiden geen herhalingsoefening is, terwijl bij elk nummer zang- en gitaarpartijen uit de oude doos te horen zijn. Is hij doof of wil hij geen kritiek leveren? Wat het ook is, de nieuwe Maiden is geen slechte cd, maar wel eentje waarbij je kan denken dat je het al eerder hebt gehoord.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Necrolord op 10-09-2015 om 10:06u
Score: 8 / 100

Zoals André Verhuysen al zei: oude liefde roest niet. Echter, toen Bruce destijds aankondigde dat hij Maiden ging verlaten en uitgerekend Blaze Bayley als zanger aangetrokken werd haakte ik af. Pas bij ‘Brave New World’ vond ik de band weer de moeite waard.

The Book Of Souls is één van de betere van de laatste 25 jaar. Na ‘Seventh Son’ was het baby-metal wat de klok sloeg, vooral ‘Fear of the dark’ had te kampen met aan de ene kant een paar zeer pakkende nummers en aan de andere kant pure bagger. Op de nieuwe cd kan ik geen zwakke nummers ontdekken. Misschien minder geinspireerd hier en daar en de ‘woohoohohoo’ koortjes doen wel erg geforceerd aan maar de cd kan mij van begin tot eind boeien. En dat is lang geleden.
De jaren 80 terughalen kan niet. Verwacht geen ‘Piece of mind’ of ‘Powerslave’. Deze albums staan op zichzelf en zijn niet meer te evenaren. The Book Of Souls is een lekker album. Geen hoogvlieger maar stukken beter dan veel eerder uitgebracht materiaal.

Up the irons!!!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Metalfan op 10-09-2015 om 11:10u
Score: 90 / 100

Ik vindt het een geweldig album alleen snap ik het "Wasted Years" achtige introotje niet bij het nummer Shadows of the Valley. Totaal overbodig en het komt ook niet verder in het nummer voor. Is niet raar dat fans daar over vallen. Voor de rest vindt ik het een goed nummer. Voor de rest niets meer dan lof.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 11-09-2015 om 09:28u
Score: 68 / 100

Al meer dan dertig jaar fan, meer dan 100 CDs (etc) in bezit, met Seventh Son, AMOLAD, en het debuut als favorieten. En nu deze plaat... Ik weet het niet hoor. Op een paar momenten na gaat het als oninteressante achtergrondmuziek aan me voorbij. Misschien te veel naar Maiden geluisterd in mijn leven? Is het gewoon geen toevoeging meer? Of gewoon niet goed genoeg in vergelijking met andere geweldige releases dit jaar (o.a. A Forest of Stars, BTBAM, Izah, ...)? Zelfs het 'gitaargeweld' vind ik weinig opvallend, zeker vergeleken bij de vele platen van Buckethead dit jaar. 't Is me allemaal veel te monotoon, en veels te lang - zeker ook het zo bejubelde Empire of the Clouds. Met het schrappen van 45 minuten wordt deze plaat vast al een stuk sterker. Nee, ik baal ervan, maar deze plaat zal ik helaas niet toevoegen aan mijn verzameling.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van CD op 15-09-2015 om 11:39u
Score: 45 / 100

Ik citeer als volgt: 'Maiden is de enigste van alle grote bands die zich op elke cd vernieuwt". Maiden vernieuwt zich al niet na Seventh Son.

Ik heb nog nooit zo'n onzin gelezen. Wat een slechte productie, Bruce die teveel tegen zijn zangplafond aanzit. Veel herhalingsoefeningen. waarvan Shadows of the valley de meest beschamende is. Een stukje piano erin en de Maiden fans noemen het prog. Echt niet!!

Luister naar bijvoorbeeld Piece of Mind dan hoor je Bruce echte goed zingen, maar hier slaat hij meerdere keren de plank mis net als Nicko die tijdens een paar nummers gewoon weer eens uit de maat drumt. Er is een clicktrack vriend!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van enchant op 16-09-2015 om 12:39u
Score: 83 / 100

Heb 'm nu eindelijk ook meermaals beluisterd zodat ik een objectief oordeel kan vellen. Ik ben één van de weinige mensen hier die géén Maiden fan is. Maar.... Eerlijk is eerlijk, ik kan genieten van dit album. Positieve verrassing voor mij! Niet wereldschokkend, maar wel gewoonweg een goed album!

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Ronald op 17-09-2015 om 18:41u
Score: 80 / 100

Paar maal geluisterd nu, album begint langzaam te groeien, maar een echte topper is het niet en wordt het denk ik ook niet.
M.n. de hele lange nummers boeien op sommige momenten/op een gegeven moment nauwelijks meer, hadden ze niet moeten doen zulke onwijs lange nummers (al is het oudje Rime of the Ancient Mariner wel erg boeiend).
Ook sommige te lange intro's/outro's en te poppy refreintjes ontnemen het album kracht.

Maar ja, bij bijna al die al tientallen jaren meedraaiende bands val je niet meer van je stoel van enthousiasme bij een nieuw album. Komt dat nou omdat we in het verleden enorm verwend zijn met geweldige albums, ligt ons verwachtingspatroon te hoog, zijn vele van de topbands echt 9dik) over hun hoogtepunt heen ? Mss. moeten we zelf ook in de spiegel kijken : zijn wij 50'ers ook al niet over ons hoogtepunt heen ?

Anyway, geen verkeerd Maiden-album !

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Kees op 21-09-2015 om 13:17u
Score: 50 / 100

Iron Maiden moeten eens uit hun comfortzone komen en een nieuwe producer met een kritisch oor naar de muziek laten luisteren. ''The Book Of Souls'' is een goed album, als je de muziek terugbrengt naar 40 minuten.

Ik begreep niet dat zoveel fans dit album de hemel in prijzen, totdat ik me realiseerde dat een band als Dream Theater met zijn talloze ongeïnspireerde, vervelende herhalingsoefeningen ook nog steeds legio luisteraars heeft.

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van Rein op 25-09-2015 om 15:02u
Score: 70 / 100

Fijne plaat met sterke nummers en veel afwisseling. Echter, ook wat kritiekpuntjes:

* matige productie, te ielig
* bruce is qua stem vooral in de hogere regio wat aan het inleveren
* paar vulnummers. Schrap die vullers en album wordt beter

Ik ben blij met het nieuwe album, dat zeker, maar er had meer in gezeten

Iron Maiden - The Book Of Souls
Reactie van stef op 02-01-2016 om 14:45u
Score: 10 / 100

Ach ik weet nog heel goed hoe Seventh Son verguist werd toen hij uitkwam omdat de mannen het in hun hoofd hadden gehaald om synths te gebruiken, dat kon echt niet. Achteraf vind ik Seventh nog steeds de beste plaat. De mannen van IM hebben een jaar kunnen broeden op het mixen van deze plaat en ik denk dat we kunnen vertrouwen dat het achteraf behoorlijk briljant wordt.