Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Tim Bowness - Stupid Things That Mean The World
Jaar van release: 2015
Label: InsideOut Music
Tim Bowness - Stupid Things That Mean The World
Tim Bowness is een zanger en songwriter die zeer actief is en liever op de achtergrond blijft dan in de schijnwerpers staat. De Brit is bekend van zijn samenwerking met Steven Wilson, maar werkt momenteel net als de Porcupine Tree-frontman vooral aan zijn eigen muzikale carrière. Tussen de eerste twee solo-albums van Bowness zat maar liefst tien jaar. Het is dus wel even schrikken dat er na Abandoned Dancehall Dreams (2014) al een nieuwe plaat verschijnt.

Deze heeft de bijzondere titel Stupid Things That Mean The World meegekregen. In eerste instantie kijk je er misschien raar van op, maar zodra je de muziek beluistert en de teksten leest, krijgt deze zin toch wel een verklarende en emotionele lading mee. Het zijn namelijk allemaal songs die teruggrijpen op het verleden. Ze gaan over vervlogen dromen, verloren vriendschappen en onvervulde wensen. Dingen die veel indruk hebben gemaakt, schijnbaar haalbare doelen die ongrijpbaar leken, maar ook kleine dingen die een grote impact hadden.

Tim zingt ze op de voor hem kenmerkende manier. Met veel emotie, berustend, verlangend, verhalend, pratend, soms bijna fluisterend. Fragiel, evenals de muziek. Wat daarbij opvalt, is dat het gitaargeluid wat meer ruimte heeft gekregen en dat de release meer een eigen geluid heeft in vergelijking met de voorganger. Alleen Sing To Me doet nog heel nadrukkelijk denken aan no-man. Het is dan ook een bewerkte demotrack uit 1994 van het samenwerkingsverband tussen Bowness en Wilson.

Steven Wilson heeft overigens niet meer bijgedragen aan deze release, maar Bowness staat er niet alleen voor. Hij krijgt hulp van de no-man-liveband (Stephen Bennett, Michael Bearpark, Andrew Booker) en Colin Edwin (Porcupine Tree). Verder zijn er bijdragen van onder andere Pat Mastelotto (King Crimson), Anna Phoebe (ex-Trans Siberian Orchestra) en David Rhodes (Peter Gabriel, Kate Bush, Scott Walker).

Doorgaans zijn de tracks erg rustig en ligt het tempo laag, zoals in het mooie Where You’ve Always Been (met prachtige bijdrage van contrabas, violen en piano) of Know That You Were Loved. In het titelnummer (met een heerlijk basloopje) ligt het tempo wat hoger en dat komt de afwisseling zeker ten goede. Er is bovendien een mooiere overgang van hard en zacht gevonden ten opzichte van Abandoned Dancehall Dreams. Minder geslaagd zijn de erg korte tracks aan het einde van de plaat (Everything But You en Soft William), maar de release sluit af met een van de hoogtepunten in de vorm van het prachtig gearrangeerde At The End Of The Holiday.

Wil je het verleden laten herleven in gedachten, dan is Stupid Things That Mean The World een ideale plaat om bij weg te dromen. Tijdens het beluisteren komen allerlei dingen en personen die in het verleden wat hebben betekend voor even weer dichtbij. Tim Bowness verwerkt de nostalgische gevoelens in breekbare, tijdloze muziek die zowel lekker in het gehoor ligt alsmede de nodige uitdaging op langere termijn biedt in de vorm van alle toegevoegde subtiliteiten.

Tracklist:
1. The Great Electric Teenage Dream
2. Sing To Me
3. Where You’ve Always Been
4. Stupid Things That Mean The World
5. Know That You Were Loved
6. Press Reset
7. All These Escapes
8. Everything You're Not
9. Everything But You
10. Soft William
11. At The End Of The Holiday

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 28 juli 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Karel op 29-07-2015 om 10:56u

Daarom is metalfan mijn go-to website. Jullie schrikken er nooit voor terug om ook aanverwanten te reviewen, niet alleen metal.

Reactie van Progressive Jeff op 02-08-2015 om 17:52u
Score: 78 / 100

Dank je, Karel.