Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-12-2019

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Jaar van release: 2015
Label: Nuclear Blast Records
Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Het is al weer bijna tien jaar geleden dat Anette Olzon de microfoon van Tarja Turunen bij Nightwish overnam, maar ook de Zweedse is al weer vervangen. Toen zij op 1 oktober 2012 wegens ziekte niet op kon treden in Seattle, stond 'opeens' Floor Jansen op het podium. Wie had dat verwacht? De frontvrouw van ReVamp rondde de succesvolle tour af en de samenwerking verliep zo goed, dat zij het nieuwe boegbeeld werd van de symfonische metalformatie. De ex-zangeres van After Forever verhuisde vervolgens naar Finland en werkte daar samen met de heren in een kamp aan een vervolg op Imaginaerum.

Die opvolger verschijnt in de vorm van Endless Forms Most Beautiful. De titel komt uit het boek The Origin Of Species (1859) van Charles Darwin. Het bekende werk over de evolutietheorie was voor componist Tuomas Holopainen een belangrijke inspiratiebron voor de teksten over evolutie, natuur, wetenschap, de schoonheid van het leven en voor de bijpassende organische muziek.

De songs zitten goed in elkaar en sluiten goed op elkaar aan. Het is een typisch Nightwish-album met voor ieder wat wils. Direct tijdens het openingsnummer doet het denken aan de tijden van Oceanborn, Once en Wishmaster, maar het borduurt ook voort op Imaginaerum. Enerzijds zijn er de lichtere hits als het catchy Élan, Alpenglow en Edema Ruh. Anderzijds zijn er de stevigere tracks Weak Fantasy, het swingende titelnummer en het sterke, van mooie orkestraties voorziene Yours Is An Empty Hope. Opvallend hierin zijn de zwaardere gitaarpartijen (in vergelijking met de vorige twee albums).

Ondanks dit heavy materiaal en de donkerdere productie, is er doorgaans sprake van een warme en vooral positieve vibe. Die positiviteit had er nog meer mogen uitspatten in de vorm van experimenten en voluit gaan. De tracks blijven op bepaalde momenten wat ingetogen en safe van karakter, waardoor het maximale potentieel er niet uit is gehaald.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de kwaliteiten van Floor Jansen. Haar stem past goed bij de muziek en ze varieert goed met verschillende technieken, maar opvallend is dat ze regelmatig lager en zachter zingt dan ze bij After Forever of ReVamp deed. Dat past in de mooie ballad Our Decades In The Sun, maar er zijn momenten, zoals aan het begin van opener Shudder For The Beautiful (het refrein lijkt wat op dat van Dark Chest Of Wonders), waarop ze lijkt in te (moeten) houden. Dat is jammer, want mede daardoor komt dit nummer pas later op gang. Tijdens het stevige, symfonische Weak Fantasy komt haar kracht goed tot zijn recht en in Yours Is An Empty Hope overtreft ze dat met screams(!). In beide tracks krijgt ze ondersteuning van zanger Marco Hietala, die desondanks niet opvalt met zijn vocale bijdragen.

Zo speelt iedereen vooral in dienst van de muziek als geheel en is er relatief weinig ruimte voor individuele hoogstandjes (behalve het gitaar-keyboardduel in het openingsnummer). Het is vooral een teamprestatie. De enige die wat meer de gelegenheid krijgt, is Troy Donockley, die in 2013 van gastmuzikant tot volwaardig bandlid promoveerde. Hij is wat vaker te horen met zijn Ierse doedelzak en tinwhistle, zoals in de eerste single en het folky My Walden en benut deze extra ruimte goed.

De laatste twee tracks vormen een verhaal op zich. Allereerst krijgen we het rustige, orkestrale The Eyes Of Sharbat Gula. Deze instrumentale song dient als inleiding voor een bijzondere apotheose. Het indrukwekkende werkstuk The Greatest Show On Earth is een musical op zich en is zonder meer een van de hoogtepunten uit de carrière van de 'Finse' formatie. Waar je tijdens de andere nummers het gevoel hebt dat de muzikanten zich af en toe inhouden, trekken ze hier meer de registers open. Bombastische orkestrale arrangementen, de operavocalen van Floor, een paar korte gesproken gedeelten door Richard Dawkins en verrassende moves staan de luisteraar te wachten. Ondanks de lengte van vierentwintig minuten, verliest deze epic nergens richting of spanning en het klinkt misschien gek, maar die tijd vliegt zo voorbij.

Nightwish levert met Endless Forms Most Beautiful een goede prestatie. Het is een solide, gestroomlijnd achtste album dat een positief gevoel achterlaat. Misschien had er wat meer ingezeten, als wat minder op safe was gespeeld en als de individuele kwaliteiten, zoals die van Floor Jansen, beter benut waren geweest. De nieuwe zangeres laat desondanks een goede indruk achter en is een aanwinst voor de band, die volgend jaar twintig jaar bestaat. Endless Forms Most Beautiful zal de fans tevreden stellen met bijna tachtig minuten aan gevarieerde en organische symfonische metal, met een fantastisch slot in de vorm van de epic The Greatest Show On Earth.

Tracklist:
1. Shudder Before The Beautiful
2. Weak Fantasy
3. Élan
4. Yours Is An Empty Hope
5. Our Decades In the Sun
6. My Walden
7. Endless Forms Most Beautiful
8. Edema Ruh
9. Alpenglow
10. The Eyes Of Sharbat Gula
11. The Greatest Show On Earth

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 23 maart 2015

Koop dit album in

Meer Nightwish:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Santtu op 23-03-2015 om 14:25u

Het refrein van Shudder For The Beautiful lijkt wat op Dark Chest of Wonders? Volgens mij is het letterlijk gekopieerd! Ik heb het nummer een paar keer geluisterd en iedere keer zat daarna DCoW in mijn hoofd... Ik ben uiteraard nieuwsgierig naar de rest van het album, maar de 2 liedjes die ik ervan gehoord heb vallen me zwaar tegen. Inderdaad veel teveel op safe gespeeld.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Laus op 23-03-2015 om 15:56u

Ik wist eerlijk gezegd niet dat Floor ook ingehouden/subtiel/klein/zacht kon zingen. Bij AF en ReVamp is het toch vooral maximaal belten.

Daarom vind ik deze plaat met haar echt een verademing! Geweldig gedaan. Ze benutten haar volle dynamiek.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van budje73 op 23-03-2015 om 19:09u
Score: 100 / 100

dit album moet je even op je laten inwerken ,en dan nog een keer luisteren ,en dan nog een keer

wat een geweldig album ,en ja ze gebruiken het volledige stem bereik van Floor,van zacht en ingetogen naar full power tot aan grunts en screams

zoals ik al eerder zei wat een album

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Notknow op 23-03-2015 om 20:11u
Score: 75 / 100

" ingetogen naar full power tot aan grunts en screams "

Die grunts heb ik niet gehoord, en heb het album al een paar keer gespeeld.

Vind zelf dat Floor te zacht in de mix staat heb ik het gevoel. Had wel iets luider gemogen. Ik had ook iets meer power in het algemeen verwacht, zeker als je de bluray bekijkt van Wacken met haar. Dat mis ik hier in het algemeen.

Musicaal komt het allemaal bekent voor, maar toch nieuw. Dus goed teken :)

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Jeroen op 24-03-2015 om 00:27u

Ik heb het album nog niet fatsoenlijk gehoord, maar Nightwish mag de handjes natuurlijk dichtknijpen met Floor. Fantastische zangeres die eigenlijk alles kan. Snap best dat Nightwish de risico's nog een beetje uit de weg gaat. Maar buiten dat is Floor Jansen ook echt een liefhebber van de muziek en zeker geen pretentieuze tante.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Defender op 24-03-2015 om 00:40u
Score: 95 / 100

Nu al niet meer weg te slaan van mijn iTouch. Geweldig album.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van kiske op 24-03-2015 om 10:06u
Score: 99 / 100

Beste metal album van de afgelopen 25 jaar naar mijn mening! Floor klinkt fantastisch en de nummers zitten ongelooflijk in elkaar! Alles is zo in verhouding ten opzichte van elkaar. Fenomenaal!!!

@notknow de Gruntse kun je horen op yours is an empty hope!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Een Metalfan op 24-03-2015 om 13:29u

idd goed album...ik krijg er altijd een vleesmicro van als ik haar zie en hoor

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van NotKnow op 24-03-2015 om 19:17u

@kiske, verdomd, hoor idd ver achter in iets. Dat bedoelde ik dus ook met dat Floor zacht in de mix staat. Zeker als Marco er over heen zingt.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Dancingmoon op 24-03-2015 om 22:16u
Score: 65 / 100

Aardig album dat technisch goed in elkaar zit.Alleen veel teveel op safe gespeeld, te veel rustige nummers en poppy ballads, veel te weinig Marco en Floor zingt idd op verschillende momenten erg zacht en getogen(of staat te zacht). Prachtig als je de kwaliteiten van je stem onderzoekt maar in dit geval is t jammer. Ik heb t album nu een paar keer beluisterd en blijf toch steeds met het gevoel achter dat t n gemiste kans is. Zonde!!!!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Old Mhb op 25-03-2015 om 18:44u
Score: 75 / 100

Bij mij blijft ie niet "hangen". Niet slecht of goed. Niks speciaals.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Rob op 27-03-2015 om 22:21u
Score: 55 / 100

IK vind het een zwaar tegenvallend album. Had meer verwacht met Floor. Als Nightwish fan van nagenoeg het eerste uur vind ik dit album met Dark Passion Play het slechts. En inderdaad, de stem van Floor Jansen wordt niet gebruikt en staat inderdaad opvallend zacht. Heel, heel jammer. DE albums met Tarja blijven toch het best. Heerlijke nummers waarop Tarja heerlijk uithaalt.
Dit is helaas een saai niemandalletje.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Santtu op 28-03-2015 om 10:33u
Score: 50 / 100

Sinds AFF hebben ze me nog nooit teleurgesteld, ook de albums met Anette vond ik geweldig. Ik had zeer hoge verwachtingen van het eerste album met Floor, al had ik een voorgevoel dat het mis zou gaan. En inderdaad..... Wat een ongelooflijk zwak album! Enorm of safe gespeeld, zeker weten de softere fans een plezier doen en centjes verdienen. Geen enkele verrassing, allemaal deuntjes die bekend zijn en liedjes die je de eerste keer al bijna mee kan zingen. Schaamteloos oude riffs opnieuw gebruiken. Of Tuomas heeft een enorme writersblock gehad, of heeft aan Euro's gedacht toen hij dit album schreef.
Weak Fantasy is wel een aardig lied. De magie van Nightwish lijkt voorbij...

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Éomer op 28-03-2015 om 14:01u
Score: 85 / 100

Ik vind het na de tegenvallende albums met Anette eindelijk weer een beetje op het Nightwish lijken waar ik van hield, de Tarja-periode. Ja, ook op dit album staan nog van die "nageboortes" onder het Olzon-tijdperk (met als dieptepunt de single Élan), maar overall absoluut een flinke verbetering. De afsluiter is één van de beste nummers die ik ooit van ze gehoord heb en met zijn 24 minuten bijna alleen al de aankoop van het album waard!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Erik op 29-03-2015 om 14:17u
Score: 75 / 100


Hij draait bij mij nu voor de derde keer z'n rondje en ik vind 'm toch wel een beetje tegenvallen. De mix van het album is erg zacht uitgevallen en de zang van zowel Floor als Marco ligt wel heel erg verzonken in de muziek. En verder zijn de nummers ook gewoon veel minder sterk in vergelijk met eerdere platen, ik voel het gewoon niet zo.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Erik op 29-03-2015 om 14:17u
Score: 75 / 100


Hij draait bij mij nu voor de derde keer z'n rondje en ik vind 'm toch wel een beetje tegenvallen. De mix van het album is erg zacht uitgevallen en de zang van zowel Floor als Marco ligt wel heel erg verzonken in de muziek. En verder zijn de nummers ook gewoon veel minder sterk in vergelijk met eerdere platen, ik voel het gewoon niet zo.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Sander op 29-03-2015 om 15:09u
Score: 92 / 100

Zorg voor een HELE goede geluidsinstallatie. Dit is één van de beste en meest bombastische NW albums ooit. Geweldig geproduceerd.
Floor mag idd wat harder en Elan is wel erg commercieel, maar de rest is geweldig.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Andre op 29-03-2015 om 15:22u
Score: 70 / 100

Toch wel een tegenvaller, ik had er meer van verwacht. Zelfs Annette Olzon klonk beter op het vorige album terwijl Floor toch echt de betere zangeres is.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Erik op 30-03-2015 om 13:19u
Score: 90 / 100

Vond hem de eerste keer een beetje tegenvallen. na 5 keer luisteren vindt ik hem geweldig..

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Sjoerd op 30-03-2015 om 13:22u
Score: 90 / 100

Na de periode met Annette Olson is het een verademing dat er weer een echte "metal" zangeres te horen is op de plaat. Ik ben ook vooral gecharmeerd van de periode met Tarja, echter denk ik dat er met Floor meer inzit dan er nu op dit album staat. Zang staat inderdaad iets zachter op deze plaat en dat is jammer, nummers zitten echter heel goed in elkaar en weten mij mee over het algemeen te slepen. Ik luister op dit moment voor de derde keer de plaat. Tot nu toe heb ik nog niet echt een favorietje zoals bijvoorbeeld Ever Drean van Century Child, maar wie weet. Kortom hele goede plaat en maakt mij benieuwd naar het volgende materiaal, misschien weer iets harder en meer gebruik van zang van Floor zoals "de goede oude tijd"?.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Patrick op 31-03-2015 om 10:09u
Score: 99 / 100

Na één keer luisteren was ik niet overtuigd. Inmiddels loop ik tot ergernis van mn vrouw rond met m'n Sennheiser op m'n kop. WAT EEN ALBUM.

Ze hebben zichzelf overtroffen. Echter moet gezegd worden: je moet in het album groeien. En The Greatest Show on Earth...OMG. Waar Ghost Love Score sinds jaren m'n favoriet was gaat deze er waarschijnlijk overheen.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Jurgen op 31-03-2015 om 10:32u
Score: 75 / 100

Wat een moeilijke bevalling is dit. Ik ben fan van het eerste uur van Floor en na het vertrek Tarja lag mijn interesse in Nightwish ver onder het vriespunt. Maar toen kwam de dvd Showtime, Storytime en man ik was verkocht. Floor en Nightwish was blijkbaar een schot in de roos. Mijn verwachtingen voor hun nieuwste telg waren dus heel hoog gespannen...
En na een keer of 5 luisteren is mijn oordeel toch nog niet geveld. Het blijft onder de verwachtingen met betrekking tot de benutting van de stemcapaciteiten van Floor maar er zitten wel goede nummers in. Goh, het zal wel nooit mijn favoriete Nightwish album worden maar het heeft wel iets. En iedere keer na het beluisteren heb je zoiets van: Nog ne keer!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van wietse op 31-03-2015 om 17:17u
Score: 80 / 100

Valt wel op, als je dit opeen koptelefoon speelt komt hij niet zo lekker uit de verf als over een goede versterker met goede boxen.

Over de koptelefoon had ik nogal een mwah gevoel maar over de speakers thuis kan hij niet hard genoeg lol.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Sophie op 01-04-2015 om 17:40u
Score: 6 / 100

Ik blijf jammer genoeg op mijn honger zitten. Shudder before the beautiful is een knappe opener, maar de rest van het album vind ik goed noch slecht.
Ik heb absoluut geen voorkeur voor de ene of andere zangeres. Op de albums klonk elke zangeres goed in haar 'genre'. Toch mis ik de meer toegankelijke lyrics uit de 'Tarja-periode'. Ik heb bij dit album het gevoel dat de teksten belangrijker zijn dan de muziek en dat de teksten vooral moeilijk moeten zijn. Soms vind ik ze gewoon lelijk klinken.
De muziek is vaak mooi, maar weinig innovatief. Ik zal de cd af en toe eens spelen, maar zeker niet zo vaak als zijn voorgangers.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van peter op 02-04-2015 om 19:14u
Score: 10 / 100

nightwish maakt een hele grote fout om een zangeres te laten zingen
gewoonweg om te kotsen die vrouw kan beter in een kinderkoor gaan zingen
baaaaaah.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van hennie op 05-04-2015 om 20:59u

tsja van kinderkoren zal jij wel alles weten! Hoe oud ben je zelf?

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Den Pompert op 06-04-2015 om 12:42u
Score: 90 / 100

Ben niet kapot van gotisch trutjes metal, en van het oude werk van Floor en Nightwisch al helemaal niet.
Toch maar geluisterd en ik ben weggeblazen!
Wat een geweldige CD hebben deze gasten uitgebracht.
Deze zal nog lang mijn olaylist teisteren!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Den Pompert op 06-04-2015 om 12:44u
Score: 90 / 100

Ik bedoelde natuurlijk playlist.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Laura op 07-04-2015 om 13:00u
Score: 90 / 100

Ik was met de eerste keer luisteren niet direct verkocht, zoals de meeste hier. Maar hoe vaker ik het album luister, hoe mooier ik het vind. Er zitten heerlijke melodieën in en supermooie composities. Persoonlijk favoriet zijn bij mij Weak Fantasy en Alpenglow.

De enige misser vind ik Edema Ruh. Deze is erg voorspelbaar en weinig spannend. Dit had ook een matige debuutsingel van een doorsnee popbandje kunnen zijn.

Ik onderschrijf het gevoel van een aantal mensen hier dat Floor meer kan dan er op dit album ten hore wordt gebracht. De meeste nummers zijn betreffende de stem van Floor misschien een beetje te tam naar mijn mening. Gelukkig wordt dat dan weer een beetje goedgemaakt door nummers als Weak Fantasy en Yours is An Empty Hope.

Al met al vind ik het een heerlijk album (zolang ik Edema Ruh skip) en denk ik dat dit live fantastisch gaat zijn!

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van Nicki op 11-04-2015 om 07:49u
Score: 9 / 100

....wat een plaat...!...agressie-gevoel-sentiment-woede-melodie.....alles zit erin!....en dat Floor de beste zangeres in het genre is wordt met deze plaat definitief voor de wereld bevestigd.

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van erik op 20-04-2015 om 17:31u
Score: 68 / 100

kan niet tippen aan de eerste albums, na once alleen maar bergaf en soft

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van metal mamma op 05-05-2015 om 21:36u
Score: 100 / 100

prima cd vooral nummer 11 in 1 woord geweldiggggggg

Nightwish - Endless Forms Most Beautiful
Reactie van baldorf op 03-07-2015 om 18:34u
Score: 100 / 100

was gestopt met nightwish since tarja eruit was
mischien wat kalmpjes maar klinkt naar mijn mening wel prettig