Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

Carach Angren - This Is No Fairytale
Jaar van release: 2015
Label: Season of Mist

Carach Angren - This Is No Fairytale

Carach Angren houdt van conceptalbums. Zo hadden de symfonische blackmetallers het op Lammendam (2008) over het spook van de Leiffartshof en ging Death Came Through A Phantom Ship (2009) over het spookschip de Vliegende Hollander. Het alweer uit 2012 stammende Where The Corpses Sink Forever was een uitstapje met voornamelijk oorlogsthematiek, maar de verhalenvertellers uit Landgraaf zijn terug. En ze beweren gek genoeg dat het (ook nu) niet om een sprookje gaat: This Is No Fairytale.

Raar, want het onderwerp van deze nieuwe glimmer is namelijk wel degelijk een sprookje: Hans en Grietje. Je kan je afvragen hoe serieus je een afgeschminkte blackmetalband moet nemen die een kinderverhaaltje promoveert tot concept van een vierde album. Te meer omdat de band is voorzien van de uitstekend verstaanbare, raspende grunts van Seregor. Teksten als "Hansel I will eat your lifeless flesh, still warm!" werken vooral op de lachspieren. En dat is zonde. Want de smerige blackgrunts die zo prominent in de mix staan, doen daarmee afbreuk aan de bombast die deze band zo sterk weet te brengen. Laten we het dan vooral over de muziek hebben.

De bij tijd en wijlen haast filmische composities vormen een vrij directe en tegelijkertijd melodische benadering van het symfonische blackmetalgenre. Het ene moment waan je je in een wachtrij voor een Eftelingattractie, het volgende moment in een Tim Burtonfilm. Van het kinderlijk nostalgische tot het volwassen ernstige, This Is No Fairytale heeft het allemaal in zich en die schizofrenie geeft een markant, sinister sfeertje. Lekker! De sterke blackcomposities met snerpende vioolpartijen worden afgewisseld met korte storytelling-stukken en het geheel is voorzien van allerlei geluidseffecten. Dit zorgt ervoor dat de aandacht nergens verslapt en het in zijn geheel erg prettig wegluistert.

Productioneel heeft de band de zaakjes in ieder geval ook helemaal op orde. Alle instrumenten staan gebalanceerd in de mix en tegelijkertijd blijft de plaat voldoende rauw en smerig, zoals het een blackmetalband betaamt, en precies wat de boze, symfonische bombast van Carach Angren nodig heeft. Wat dat betreft is er weer een stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van Where Corpses Sink Forever. Niet dat die slecht was, geenszins. Maar op This Is No Fairytale is het allemaal nog nog wat verfijnder.

Een sterke plaat die ruimschoots voldoende is om Europa weer in te trekken. En toch..., die lyrics? Een dubbel-cd met een instrumentale versie van het album zou met gemak een paar extra punten opleveren in de totaalscore. Neemt niet weg dat dit gewoon weer een ijzersterke schijf is van Neerlandse makelij waar de heren trots op mogen zijn.

Tracklist:
1. Once Upon A Time...
2. There's No Place Like Home
3. When Crows Tick On Windows
4. Two Flies Flew Into A Black Sugar Cobweb
5. Dreaming Of A Nightmare In Eden
6. Possessed By A Craft Of Witchery
7. Killed And Served By The Devil
8. The Witch Perished In Flames
9. Tragedy Ever After

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 17 februari 2015

Meer Carach Angren:

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Sirius op 17-02-2015 om 14:47u
Score: 60 / 100

Een 60. Gebaseerd op de 2 lyrical video's. Ik verwacht nl. geen 7 totaal andere nummers. Muzikaal wordt het m.i. per album saaier en saaier. Fijn dat filmische/epische karakter maar dat luistert (voor mij iig) niet lekker weg. Als de nummers meer herkenbaar worden dan ben ik benieuwd of ik mijn mening bij kan stellen. Ik vind het totaal niet slecht maar het ontbreekt aan replaywaarde.

Over de teksten wil ik het eigenlijk niet hebben. Hoe zou de impact van In the Nightside Eclipse zijn geweest i.c.m. deze verstaanbare teksten? Ik vind het erg lastig oordelen. Black metal heeft een specifiek karakter en daar passen deze teksten wat mij betreft niet bij.

Verder mist de muziek body....ik blijf Carach Angren ielig vinden klinken.

Uit een interview (2012):

"Carach Angren has no bass-player. But there’s a bass-line on all our albums performed by Patrick Damiani of “Tidal Wave Studios”. For live it comes with a back-track. So our bass-player is very tight hehe."

Hoe dit anno 2015 is weet ik niet.

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Een Metalfan op 17-02-2015 om 21:45u

Gave band live mega sterk.

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Bastiaan op 18-02-2015 om 04:01u
Score: 85 / 100

@Sirius, de situatie, met de bassist, is nog hetzelfde.

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Ozzie op 18-02-2015 om 11:59u
Score: 90 / 100

Ja stel je voor humor en black metal dat mag niet samengaan van de progressieve openminded metalheads..

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Grafhoer op 19-02-2015 om 15:43u
Score: 90 / 100

Wat een geweldige en getalenteerde band is dit zeg.

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van jens de vries op 21-02-2015 om 17:39u
Score: 87 / 100

een grote stap vooruit voor de band. zeker als recente releases van sommige black metal bands je tegenvallen. is dit iets verfrissends. carach angren blijft tot nu toe fantastische albums uitbrengen!

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Rein op 28-02-2015 om 19:35u
Score: 72 / 100

Eerlijk gezegd vind ik dit het minste album van CA.... Het is qua gitaarwerk voor mij zelden pakkend en het tekstgebruik is wel erg simpeltjes. Voor mij kan de band veel en veel beter (hebben ze al bewezen) en kijk uit naar een nieuw pakkender en tekstueel wat diepgaander album. Ga ze zo wel even bekijken in Purmerend!

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van Artorius op 07-03-2015 om 22:50u
Score: 60 / 100

Wat een schattig bandje. Is dit nu Disney Metal?

Carach Angren - This Is No Fairytale
Reactie van S op 08-01-2016 om 19:17u
Score: 88 / 100

Hoewel het een aparte criteria is, staat er op de digipak editie van het album wel en bonus nummer, de instrumentale/orchestrale versie van Dreaming of a Nightmare in Eden. Misschien dat de recensent deze luistert en een paar punten extra geeft?

Verder; wederom een topplaat en beter dan de voorganger.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.