Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-11-2019

Entombed A.D. - Back To The Front
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records
Entombed A.D. - Back To The Front
Entombed is terug aan het front met de langverwachte opvolger van Serpent Saints – The Ten Amendments uit 2007. Eigenlijk moet ik zeggen: Entombed A.D. Die toevoeging is het gevolg van juridisch getouwtrek tussen twee oprichters, zanger Lars-Göran Petrov en gitarist Alex Hellid. Laatstgenoemde weigerde op te treden met de anderen tijdens een tour in 2013. De overige leden besloten vervolgens zonder hem de studio in te duiken om Back To The Front op te nemen. Eind oktober vorig jaar had dit nieuwe album al moeten verschijnen, maar door de rechtelijke onenigheid was de release pas begin augustus 2014.

Aangezien alle vier oprichters (naast L.-G. en Alex zijn dat drummer Nicke Andersson en gitarist Ulf “Uffe” Cederlund) gezamenlijk de rechten van de naam Entombed bezitten, mogen de kemphanen tot nader order geen platen onder de originele naam uitbrengen. Back To The Front is zodoende het eerste studio-album onder de nieuwe tenaamstelling en tevens de eerste in meer dan twintig jaren zonder gitarist Alex.

Betekent het vertrek van deze oudgediende dat de sound heel erg veranderd is? Nee, er zijn eigenlijk geen vernieuwende elementen. Het is alsof het reguliere Entombed, dat eerder dit jaar werd toegevoegd aan de Swedish Music Hall Of Fame, gewoon zijn tiende langspeler uitbrengt. Denk daarbij met name terug aan de periode van Inferno en in mindere mate Morningstar. Overal beukt het wel lekker log en Petrov roggelt zwaarder dan ooit, maar slechts zelden wordt het niveau gehaald waar je stiekem op hoopt. Dit komt met name doordat het geheel wat flets is geproduceerd.

Toch is het een behoorlijk album geworden. De plaat begint direct goed met Kill To Live dat voorafgegaan wordt door een inleidende horrorsoundtrack. Het niveau wordt vervolgens aardig lang vastgehouden. De snellere nummers, Waiting For Death, het sterke Bait And Bleed en The Underminer (waarvan de mid-temposectie wat doet denken aan About To Die), klinken erg lekker. Met het trage tweetal Digitus Medius en Eternal Woe (een minder spannende versie van Retaliation) is er even een dipje. De death metal overheerst maar de death ‘n roll is nog zeker aanwezig in bijvoorbeeld Second To None en Vulture And The Traitor, waarvan het snellere gedeelte wat doet denken aan But Life Goes On en Serpent Speech. Opvallend zijn de vele fraaie melodieuze leads en groovy riffs van Nico Elgstrand, zoals in Bedlam Attack en Soldier Of No Fortune. Af en toe lijken de leadpartijen wel erg op die van Death en Bolt Thrower.

Entombed A.D. levert met Back To The Front een solide album, zonder echte uitschieters maar wel met grotendeels prima nummers. Iets meer dynamiek in tempo en een levendigere productie hadden het album nog sterker gemaakt. Nu heeft het album moeite boven het mid-tempo uit te komen. Wellicht zijn de fans van de eerste twee platen wat teleurgesteld. De lijn die met de voorganger werd ingezet, namelijk een terugkeer naar de sound van Left Hand Path en Clandestine, is niet doorgezet. De fans die de hele discografie waarderen, kunnen Back To The Front gewoon blind aanschaffen.

Tracklist:
1. Kill To Live
2. Bedlam Attack
3. Pandemic Rage
4. Second To None
5. Bait And Bleed
6. Waiting For Death
7. Eternal Woe
8. Digitus Medius
9. Vulture And The Traitor
10. The Underminer
11. Soldier Of No Fortune

Score: 78 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 31 augustus 2014

Koop dit album in

Meer Entombed A.D.:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Teun op 01-09-2014 om 09:46u

"Overal beukt het wel lekker log en Petrov roggelt zwaarder dan ooit, maar slechts zelden wordt het niveau gehaald waar je stiekem op hoopt. Dit komt doordat het geheel wat flets is geproduceerd. "

Dus de productie kan werkelijk een album maken of breken? Ik heb dit album nog niet geluisterd, maar goede nummers blijven toch met een wat fletserige productie nog steeds goede nummers? Doet toch niks af aan de compositie?

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Progressive Jeff op 01-09-2014 om 10:05u
Score: 78 / 100

Qua songwriting zit het inderdaad allemaal prima in elkaar en er zitten genoeg goede nummers bij. De productie heeft wel een grote invloed op hoe de nummers uit de verf komen en dat is op dit album naar mijn mening wat mat.

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Progressive Jeff op 01-09-2014 om 10:14u
Score: 78 / 100

Hierbij een link naar een videoclip van Pandemic Rage, wel een gaaf nummer:
https://www.youtube.com/watch?v=XOODS4Rfpuo

en de links naar andere nummers van het album:
https://www.youtube.com/watch?v=xDdVPY4kPzU (Bedlam Attack), vooral het tweede deel van het nummer is goed
https://www.youtube.com/watch?v=zrI7IdkaEik (Vulture And The Traitor)

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Likkoekje op 01-09-2014 om 13:01u
Score: 80 / 100

Ondanks de mindere productie toch weer een ouderwetse Entombed plaat!

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van jt op 01-09-2014 om 21:22u
Score: 77 / 100

Aardige nmmrs toch, de top 10 halen dit jaar wordt erg moeilijk. Bedankt voor de linkjes jeff.

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Progressive Jeff op 01-09-2014 om 21:49u
Score: 78 / 100

Graag gedaan jt :)

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van richie op 01-09-2014 om 21:52u
Score: 95 / 100

Lang naar uitgekeken, en eindelijk uitgekomen.
Wat een topplaat, daar kunnen de zogenaamde grote namen nog iets
van leren.TOP

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Een Metalfan op 02-09-2014 om 22:30u

veel te weinig punten, jeffrey. wat dacht je van 90 punten.

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Progressive Jeff op 02-09-2014 om 22:58u
Score: 78 / 100

90 vind ik te veel, ook al besef ik dat een aantal fans dit album een dergelijke waarde aan het album zullen toekennen. Het is ook een prima album. Dat heb ik aangegeven in mijn review maar vanwege de fletse productie, de paar mindere nummers, het gebrek aan echte toppers en een paar uptemponummers geef ik 78 punten. Ik wil het album niet vergelijken met de eerste twee albums, die ik minimaal 90 punten zou geven (historische waarde wellicht 100). Wellicht schrijf ik daar binnenkort nog reviews over.

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van De pomper op 03-09-2014 om 18:52u
Score: 91 / 100

Top cd!

Wat voor losers werken tegenwoordig bij metalfan.nl.

Katy Perry fans?

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van sjors op 03-09-2014 om 20:57u
Score: 80 / 100

Wow de pomper.
Wat een reactie. Wat een niveau.
Een Katy Perry fan. Man O man, wat ben jij toch grappig en weet jij de vinger op de zere plek te leggen.
Gelukkig is het zo moeilijk en zwaar om anoniem om internet te reageren, je hebt wel lef nodig om zulke grappen te maken.
En dan ook nog zo inhoudelijk reageren!!! "applaus"
Knap hoor. Bijna respect voor je of toch niet, pisvlek.
Sodemieter gewoon een eind op.

Score vind ik meer dan terecht. Prima cd maar staat in schaduw van zijn voorgangers. Niet alles kan geweldig zijn en ik blij dat er reviewers zijn die dat ook vinden.

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Rene op 07-11-2014 om 22:47u
Score: 75 / 100

Ik vind Katy Perry wel een lekker ding hoor! Kun je van de boys van Entombed AD niet zeggen ;-)

Entombed A.D. - Back To The Front
Reactie van Rene op 07-11-2014 om 22:51u
Score: 75 / 100

O ja... @sjors... Taaltje hoor. Over respect gesproken!