Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Astral Doors - Notes From The Shadows
Jaar van release: 2014
Label: Metalville

Astral Doors - Notes From The Shadows

Notes From The Shadows is de zevende studioplaat van de uiterst productieve Astral Doors die regelmatig de Zweedse Dio worden genoemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de heren op al hun platen teruggrijpen naar invloeden van Rainbow, Dio, Deep Purple en andere grootheden uit de rijke heavymetalhistorie. Echt vernieuwend is Astral Doors dan ook niet geweest, maar dat hebben ze altijd weten te compenseren met ijzersterke shows, degelijke metalsongs en flink wat energie. Die laatste twee elementen zijn ook weer kenmerkend voor het nieuwe Notes From The Shadows. Elf nummers die misschien niet sprankelen van originaliteit, maar die wel zo aanstekelijk en goed in elkaar zitten, dat elke liefhebber van heavy metal er mee uit de voeten kan.

De teksten van deze nieuwe plaat gaan meer over het occulte dan die van bijvoorbeeld voorganger Jersulam, maar muzikaal is er eigenlijk weinig ontwikkeling geweest. Feitelijk doet het er ook weinig toe of het nu over ridders, heksen of bovennatuurlijke zaken gaat; klinken doet het bij deze band toch wel. De groep opent de nieuwe plaat sterk met een serie opzwepende nummers met strak gitaarwerk, dat wordt opgevuld met een fijn orgelgeluid. Dit keer wordt het ook ingezet om het occulte karakter van deze plaat te benadrukken. Het orgel zorgt voor warmte en leven tussen het degelijke doch voorspelbare gitaarwerk. Dit geldt zeker voor de song Shadowchaser, met niet alleen een prominente rol voor het orgelwerk van Joakim Roberg, maar het nummer is ook nog eens opgebouwd rond het hoofdthema van Rainbows Man On The Silver Mountain.. De mannen zullen ongetwijfeld gedacht hebben dat de Diovergelijkingen er toch al waren, dus waarom er ook niet volledig gebruik van maken.

Van een minder kaliber is het lange Die Alone, dat negen minuten duurt, maar te veel leunt op herhaling van weinig aanstekelijke passages. Daarnaast zit er tussen alle nummers nog altijd weinig variatie in muziek en sfeer. Het is vaak allemaal wel goed, maar met regelmaat bekruipt je het gevoel dat je dit al eerder gehoord hebt.

Dat de heren echter toch wel weten wat variatie is, bewijst afsluiter Confessions. Deze hymne en echte meezinger zal het ongetwijfeld live ook goed doen. De sprankelende melodie vormt op dit Notes From The Shadows een mooi lichtpunt, want ondanks dat het geen deprimerende plaat is, is deze toch donkerder van aard dan voorganger Jerusalem. De akoestische fade-out van de slotsong zorgt voor een mooi warm einde.

Met Notes From The Shadows zal Astral Doors geen mensen weten te overtuigen die met de voorgaande zes platen niet uit de voeten konden, want daarvoor lijkt deze schijf te veel op het eerdere materiaal. Wanneer het echter de eerste keer is dat je met deze groep in aanraking komt en je dol bent op Dio en andere traditionele heavy metal, zit je met deze plaat gebakken.

Tracklist:
1. The Last Temptation Of Christ
2. Disciples Of The Dragon Lord
3. Wailing Wall
4. Shadowchaser
5. Die Alone
6. Hoodoo Ceremony
7. Southern Conjuration
8. Walker In The Stalker
9. Desert Nights
10. In The Name Of Rock
11. Confessions

Score: 78 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 30 augustus 2014

Koop dit album in

Meer Astral Doors:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 30-08-2014 om 21:09u
Score: 60 / 100

Weer meer van hetzelfde. Heb je een cd dan heb je ze allemaal... Ik heb er 2 en vraag me nog steeds af waarom ik die 2e heb gekocht.

Reactie van Metalmachine op 31-08-2014 om 12:22u
Score: 70 / 100

Best een aardig album, maar inderdaad wel erg veel van hetzelfde.
De zanger blijft geweldig overigens.

Reactie van appie op 03-09-2014 om 09:42u
Score: 55 / 100

tja invloeden van purple, rainbow en dio die zijn er zeker maar 1 ding vergeten de heren van astral doors en dat is de rock & roll die bovengenoemde bands wel hebben.
het klinkt als een musical versie van rainbow of dio.
natuurlijk ook weer de draakjes, kaboutertjes, koninkjes en riddertjes en het is weer 1 groot kinderfeest.
uitstekende zanger ja, laat hem in een echte rockband gaan zingen in plaats van in dit cabaret gezelschap.

Reactie van blik op 08-09-2014 om 21:57u
Score: 80 / 100

Disciples of the dragen lord is zeer goed

Reactie van Erwin op 12-09-2014 om 23:21u

De zanger maakt ook deel uit van de band Wuthering Heights. Het album The shadow cabinet kan je zonder twijfel in huis halen. Eén van mijn favoriete albums ooit, zowel op muzikaal als vocaal gebied.