Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter en Offensywa
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • 11 december:
 • Enter Shikari, Trash Boat en Wargasm
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • John Corabi
 • 15 december:
 • Anvil
 • Atlanta en Soothsayer Orchestra
 • Danko Jones en Giac Taylor
 • Lijkschouwer, Vermin, Graftak en Indigo Pastel
Geen concerten bekend voor 09-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 35
 • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 76
 • Fabian Merkt (Coronatus) - 40
 • Paul H. Landers (Rammstein) - 58

Vandaag overleden:
 • Marie Fredriksson (Roxette) - 2019
 • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Jaar van release: 2014
Label: Sony Music

Judas Priest - Redeemer Of Souls

De eerste berichten dat Judas Priest aan nieuw materiaal werkt, stammen al uit 2011. Drie jaar later is die nieuwe plaat er dan eindelijk. Redeemer Of Souls is het eerste nieuwe album sinds de grootse conceptplaat Nostradamus uit 2008 en eveneens de eerste zonder gitarist K.K. Downing die in 2011 de band heeft verlaten. Niet dat zijn vertrek veel invloed heeft gehad op het geluid van de groep, want dat is vrijwel ongewijzigd gebleven. Wel hebben de heren de keuze gemaakt om de grote concepten achterwege te laten en terug te keren naar redelijk compacte metaltracks.

Het meest opvallende aan deze schijf is de productie, want die is niet altijd even goed, hoewel het na een aantal luisterbeurten al nauwelijks meer opvalt. De mix is niet altijd ideaal, soms zit er te veel echo op een instrument of zang, af en toe zou je de gitaren wat scherper willen en hier en daar doet het geheel wat blikkerig aan. Ze lijken voor een 'live in the studio'-geluid gekozen te hebben, maar dat pakt niet altijd even goed uit. Dat is het meest opvallend tijdens de song Metalizer, dat toch al een beetje als een flauw aftreksel van Painkiller klinkt. Toch hebben enkele van diezelfde minpunten hun charme, want de echo werkt bijzonder goed in powerballad Cold Blooded en het blikkerige geluid geeft het een rauw tintje. Desondanks zou een meer gepolijst geluid voor een aantal nummers wonderen hebben gedaan. Van een band als Priest verwacht je niet minder.

De productie went snel, en dat is zeker niet in de laatste plaats vanwege de kwaliteit van de songs, want die is dik in orde. De mannen grijpen terug op het gehele oeuvre, tot aan de beginjaren aan toe. Het is dan ook een feest van herkenning. Geopend wordt er met de ruige metal in de stijl van Painkiller. De eerste paar nummers zouden dan ook zo in die periode geschreven kunnen zijn. Opvallend is het epische en bijzonder pakkende Sword Of Damocles dat helaas wordt ontsierd door het herhaaldelijk scanderen van de titel van het nummer ergens halverwege. Dragonaut, titelsong Redeemer Of Souls, Halls Of Valhalle en March Of The Damned doen het allemaal goed en tonen maar weer eens aan bij wie veel powermetalbands de kunst hebben afgekeken.

Die eerste serie van sterke songs gaat over in de fillers Down In Flames en Hell & Back van wie de eerste de sterkste van de twee is. Geen verkeerde song met een lekkere vibe, maar het is niet de reden dat je deze plaat per se in de kast moet hebben staan. Anders is dat met de reeds genoemde powerballad Cold Blooded, dat voor mij tot een van de hoogtepunten van deze schijf behoort. De groep grijpt hier terug naar de hoogtijdagen van midden jaren tachtig, terwijl de heerlijke baslijn uit Crossfire doet je terugdenken aan de platen uit de jaren zeventig. De teksten zijn niet altijd even sterk, en soms ronduit tegen het stompzinnige aan, maar het spelen met woordritmes en sterke instrumentatie levert tijdens Crossfire een bescheiden orgasme op.

Secrets Of The Dead is niet heel bijzonder en lijkt op een restje van Nostradamus. Anders is dat met de twee laatste songs, want Battle Cry en Beginning Of The End zijn twee echte toppers. De opzwepende, brute metalsong Battle Cry bruist van de energie en spat echt de boxen uit. Dat Rob Halford tijdens deze song, maar ook al in enkele voorgaande nummers, de hoge krijsen niet meer perfect weet uit te voeren, doet daar weinig aan af. Ondanks dat hij niet meer zo sterk is in de hoge registers, is de dramatiek en het elan uit zijn zangkunst niet verdwenen en weet hij nog altijd moeiteloos te overtuigen. De ingetogen ballad Beginning Of The End sluit Redeemer Of Souls waardig af met een heerlijk melancholische melodie in een stijl die terug doet denken aan bijvoorbeeld Sad Wings Of Destiny.

Redeemer Of Souls is niet de beste plaat die Judas Priest ooit heeft gemaakt. Er valt daarvoor te veel op te merken over productie en nummers die toch wel erg gebruik maken van reeds beproefde recepten. Toch zou ik enkele van deze nieuwe songs zonder enige moeite op een best of plaatsen. The Priest is back en hopelijk blijven ze nog even. Ze houden de deur open voor toekomstig materiaal, maar wanneer dat weer zes jaar moet duren, zijn de meeste bandleden tegen die tijd de pensioengerechtigde leeftijd ver gepasseerd.

Tracklist:
1. Dragonaut
2. Redeemer Of Souls
3. Halls Of Valhalla
4. Sword Of Damocles
5. March Of The Damned
6. Down In Flames
7. Hell & Back
8. Cold Blooded
9. Metalizer
10. Crossfire
11. Secrets Of The Dead
12. Battle Cry
13. Beginning Of The End

Score: 76 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 16 juli 2014

Meer Judas Priest:

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Kees op 16-07-2014 om 14:42u
Score: 78 / 100

Mooie recensie!

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Andre Smoor op 16-07-2014 om 15:18u
Score: 85 / 100

Goeie recensie inderdaad, jammer dat je de deluxe uitvoering niet hebt besproken. De geleverde bonus disc met 5 nummers zijn leuk, maar wel minder dan de gewone uitvoering. Maar dit is toch echt de laatste plaat van Priest (voor zover ik het heb begrepen), wel een waardig afscheid van een klasse-band

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Harry op 16-07-2014 om 18:48u
Score: 80 / 100

Een zeer objectieve recensie. Het is een goede cd geworden, maar niet de topper die men na 6 jaren zou hebben verwacht. Maar misschien waren de verwachtingen ook wel wat te hoog gespannen. Beste tracks zijn naar mening Hall Of Valhalla en Battle Cry. Schitterend hoes, vooral in de vinyl uitvoering.
Geweldig dat Priest weer terug is!

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van iron_dennis op 16-07-2014 om 23:29u

Respect voor deze oude mannen, misschien knalt het niet zo als bijvoorbeeld Painkiller maar ik denk dat ik ook niet meer zo fris en fruitig ben wanneer ik hetzelfde werk zou doen over pak hem beet 35 jaar....

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van appie op 17-07-2014 om 08:57u
Score: 85 / 100

leuk al die adhd power metal bandjes die deze heren proberen te klonen maar ik ben toch altijd blij als er weer een echte priest uitkomt.
de recensie dekt de lading prima maar naar mijn mening zijn de mindere nummers op de plaat te goed om als fillers te beoordelen.
zelfs redeemer of souls ben ik als nummer na een aantal keer luisteren gaan waarderen.
op de deluxe versie nog wel 2 echte missers verder zijn de simpele teksten wat storend op sommige songs.
toch een erg sterk album van deze veteranen ik hoop dat er toch nog enkele zullen volgen.

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Nicolas op 17-07-2014 om 17:42u
Score: 90 / 100

Absolute topplaat.
Je krijgt excact wat de mannen al weken promoten, nummers die de gehele muziekstijl van Priest door de jaren heen beslaan.
Er zitten wat uitspatters tussen en wat middenmooters maar ik heb er verder weinig aan toe te voegen, deze recensie sluit ik me bij aan.
Ik heb ook de deluxe aangeschaft wat nog 5 extra leuke nummers opleverde.

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 18-07-2014 om 23:28u

Geweldig veel beter dan Iron Maiden.

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van marcel op 21-07-2014 om 12:55u
Score: 60 / 100

goeie plaat behalve de productie die had echt beter gemoeten, jammer want het klinkt erg dof allemaal met de technieken van nu, had je toch wel een betere productie kunnen maken

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Een Metalfan op 31-07-2014 om 12:56u

veeeeeel beter dan die 2 laatste waardeloze platen van Iron Maiden...hopelijk brengen die eens weer een goede plaat uit zonder die irritante geforceerde stem van dickinson(ten tijde van no prayer zong hij geweldig)

Judas Priest - Redeemer Of Souls
Reactie van Spider op 11-04-2015 om 00:38u
Score: 100 / 100

Fantastische luisterplaat dit, super album, the priest is back! 14 juni live aanschouwen in Utrecht

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.