Enquête

Wat is jouw favoriete song uit het jaar 1982?

Accept – Fast As A Shark
Accept – Princess Of The Dawn
Anvil – Metal On Metal
Asia – Heat Of The Moment
Golden Earring – Twilight Zone
Iron Maiden – Hallowed Be Thy Name
Iron Maiden – Run To The Hills
Iron Maiden – The Number Of The Beast
Judas Priest – The Hellion/Electric Eye
Judas Priest – You've Got Another Thing Comin'
Kiss – I Love It Loud
Manowar – Battle Hymn
Mercyful Fate – A Corpse Without Soul
Metallica – Hit The Lights
Motörhead – Iron Fist
Picture – Lady Lightning
Rainbow – Stone Cold
Rush – Subdivisions
Scorpions – Blackout
Survivor – Eye Of The Tiger
Vandenberg – Burning Heart
Venom – Black Metal
Whitesnake – Here I Go Again
Y&T – Forever
een andere kraker uit 1982

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 22-10-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Andy Cairns (Therapy?) - 58
  • Ben Sotto (Heavenly) - 43
  • David Coverdale (Whitesnake) - 72
  • Frank Ferreira (Helstar) - 58
  • Jeremiah Riley (Lucifixion) - 46
  • Rhett Forrester (Riot)† - 67
Review

MyGrain - Planetary Breathing
Jaar van release: 2013
Label: Spinefarm Records
MyGrain - Planetary Breathing
Ik was de Finse melodieuze deathmetalband MyGrain al lang weer uit het oog verloren nadat de band in 2006 het prima klinkende, maar volstrekt onoriginele debuutalbum Orbit Dance uitbracht. Een plaat die op alle fronten strak en overtuigend klonk, maar zo overduidelijk uit de overvolle melodeathvijver viste dat het niet zo verwonderlijk is dat het album daarna onder een dikke laag stof is beland. In het najaar van vorig jaar verscheen de band met Planetary Breathing (klaarblijkelijk al het vierde album van de heren) opnieuw op mijn radar.

Eigenlijk is er niet veel veranderd in die zeven jaren. Er zijn twee gitaristen vervangen, maar dat was het wel qua schokkende wijzigingen. MyGrain nestelt nog steeds bij Spinefarm Records en de muziek is nog steeds een strak klinkende mengeling van melodieuze death metal à la Soilwork en Children Of Bodom, voorzien van een dunne keyboardlaag die we tien jaar geleden als ‘futuristisch’ zouden bestempelen, maar inmiddels een onontkoombaar onderdeel van deze sound is. Het totale gebrek aan originaliteit valt MyGrain wellicht nog steeds te verwijten, maar qua composities is er wel vooruitgang geboekt (zoals het catchy refrein van Ambivalentine en het enigszins aan Evergrey refererende Dreamscape mooi duidelijk maken).

Het heeft ook weinig zin om te zeer de kniesoor uit te hangen, want hoewel MyGrain geen enkel risico neemt, weten de muzikanten wat ze doen. Binnen de strakke, zelfopgelegde kaders doet de band het dus gewoon goed: het gitaarwerk is over de gehele linie strak en wordt opgeluisterd met fraaie melodieuze leads, de cleane zang is zeer overtuigend (met enkele fraaie, Mercenary-achtige hoge uithalen) en de afwisseling met blaffende grunts is ook weliswaar een bekend aspect van het genre, maar wordt zeer vakkundig uitgevoerd. Planetary Breathing is een album dat eigenlijk te goed is om in de vergetelheid te belanden, maar nog steeds net die extra ‘X-Factor’ mist waardoor de platen van Soilwork, Mercenary en Scar Symmetry wél op regelmatige basis hun rondjes blijven draaien. Liefhebbers van het genre zullen hier echter absoluut geen miskoop mee doen.

Tracklist:
1. Incantation
2. Waking Up The Damned
3. Ambivalentine
4. Black Light Supernova
5. Dreamscape
6. Rats In The Cradle
7. The Ghost In Me
8. Mechanimal Instinct
9. The Final Skyline
10. Planetary Breathing

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 6 mei 2014

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2023 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.