Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Behemoth - The Satanist
Jaar van release: 2014
Label: Nuclear Blast Records
Behemoth - The Satanist
Het is pas februari, maar met The Satanist – het langverwachte ‘comeback-album’ van het Poolse deathmetalinstituut Behemoth nadat frontman Nergal wegens leukemie enkele jaren uit de running was – verschijnt nu al een van de meest besproken en geanticipeerde platen van 2014. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het ongekende propaganda-offensief dat label Nuclear Blast heeft ontketend, waardoor de verwachtingen van het album aardig opgeschroefd zijn. Je moet immers de laatste maanden onder een steen geleefd hebben om deze release te kunnen missen.

Het probleem met dergelijke opgeklopte verwachtingen is altijd dat het voor een band vrijwel onmogelijk is om eraan te voldoen, maar gelukkig slaagt Behemoth daar heel behoorlijk in. Ik zal er direct bij vermelden dat The Satanist nu ook weer niet het meesterwerk is dat Nuclear Blast ervan poogt te maken, maar na een fors aantal luisterbeurten is de conclusie wel dat het een krachtig en buitengewoon solide stuk vakmanschap is dat niet onderdoet voor de rest van de discografie van deze band. En dat is maar goed ook, want The Satanist dient immers volgens Nergal zelf gezien te worden als het ultieme manifest van waar Behemoth voor staat.

Het knappe aan deze plaat is dat Behemoth niet ervan terugschrikt om nieuwe paden te bewandelen en op meerdere momenten een nieuwe kant van zichzelf laat horen. Zo is opener (en single) Blow Your Trumpets Gabriel gewaagd atypisch met zijn statige, Secrets Of The Moon-achtige bombastiek (waar ondanks het relatief trage tempo absoluut een bepaalde urgentie uit spreekt). Op andere momenten klinkt de band vuriger dan ooit, zoals op het fantastische Furor Divinus, dat met zijn chaotische riffs en vocale aanpak zelfs wat doet denken aan Marduk ten tijde van Plague Angel. De blackmetalinvloeden zijn sowieso wat rijkelijker aanwezig op The Satanist, want bij de kille, melodieuze riffs op Ora Pro Nobis Lucifer spoken herinneringen aan Watain en Necrophobic door mijn gedachten.

De eerste helft van The Satanist is dan ook ronduit geweldig en de nummers worden per luisterbeurt beter. Het is gek genoeg juist vanaf het titelnummer dat het niveau iets begint te zakken (zonder dat het overigens ook maar ergens echt zorgelijk wordt). Het dwingende van de eerste nummers is er een beetje af. Het akoestische gitaarwerk in Ben Sahar, het Poolse gebrabbel in In The Absence Ov Light (dat afgezien daarvan een beenhard en enorm gaaf nummer is overigens), en de zich iets te lang voortslepende afsluiter O Father O Satan O Sun!: het zijn toch wat kleine deukjes die afbreuk doen aan de geweldige eerste helft van deze schijf.

Hoewel The Satanist naar alle waarschijnlijkheid mijn jaarlijst niet zal halen, is het goed te horen dat Behemoth na een moeizame periode weer volledig terug in de schijnwerpers staat. Het eindresultaat is een klasse plaat, die zich goed kan meten met de voorgaande albums en waarop Nergal en zijn kompanen niet voor de makkelijkste weg hebben gekozen. Daarmee verdient Behemoth in ieder geval mijn respect. Welkom terug, heren!

Tracklist:
1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora Pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In The Absence Ov Light
9. O Father O Satan O Sun!

Score: 81 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 februari 2014

Koop dit album in

Meer Behemoth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van jt op 15-02-2014 om 21:39u
Score: 80 / 100

Sowieso een kanshebber voor de jaarlijst, maar er zijn al meer kanshebbers. Wat betreft dat jaarlijstgebeuren, de nov en dec uitgekomen producties maken duidelijk minder kans op een notering, jammer. Misschien moet daar nog eens over worden nagedacht. Muziek is grensverleggend toch?

Reactie van Een Metalfan op 15-02-2014 om 23:28u

Hele album is een knaller het laatste nummer is gewoon zeer sterk.

Reactie van Een Metalfan op 16-02-2014 om 15:57u
Score: 89 / 100

Na meerdere luisterbeurten toch geconcludeerd dat dit een zeer sterk album is. Ze doen het toch maar weer.

Reactie van NotKnow op 16-02-2014 om 17:32u
Score: 70 / 100

Ik vind het album redelijk tegenvallen to honest. Zeg maar wat aan de saaie kant. Er zitten een paar leuke stukken in, maar dat is het dan ook.

Reactie van Midian op 17-02-2014 om 14:29u
Score: 55 / 100

Een flinke tegenvaller wat mij betreft. De nieuwe ingeslagen weg kan mij niet bekoren. Het album is zeker aan de saaie kant en eentonig in meerdere nrs. Geef mij maar de oude stijl

Reactie van Artorius op 18-02-2014 om 16:24u
Score: 70 / 100

Eerlijk gezegd hoor ik niet zo veel verschil met voorgaande albums. Dat gaat eigenlijk al sinds lange tijd zo bij Behemoth, alsof na Pandemonic Incantations de ideeën op waren, of zo. Technisch zit het allemaal weer goed in elkaar, zoals gewoonlijk (zucht...). Alleen jammer dat er geen nummer van blijft hangen, al zou mijn leven ervan afhangen. Slecht is het zeer zeker niet, maar spannend evenmin.

Reactie van bianca op 23-03-2015 om 19:53u
Score: 80 / 100

Nog nooit van deze band gehoord de eerste paar slagen op de gitaar vond ik zo nice, dat ik gewoon blijf luisteren nieuwe band er bij ^^
Ben eindelijk blij dat ik een goeie forum vind :3