Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Rhapsody Of Fire - Dark Wings Of Steel
Jaar van release: 2013
Label: AFM Records
Rhapsody Of Fire - Dark Wings Of Steel
De historie van Rhapsody (Of Fire) is inmiddels bijna net zo vol dramatiek als de cineastische power metal waar de groep patent op heeft. Hoge pieken werden afgewisseld met diepe dalen, waaronder het slepende conflict met Magic Circle Music-eigenaar Joey DeMaio het diepst erin hakte. Net toen het erop leek dat de band er definitief klaar voor was om de wereld opnieuw te veroveren (met een deal met het grote Nuclear Blast op zak), werden we eind 2011 verrast door het nieuws dat de twee oprichters van de band (gitarist Luca Turilli en toetsenist Alex Staropoli) besloten om andere paden in te slaan.

Het resultaat was in eerste instantie verwarrend voor veel fans: Luca Turilli en Patrice Guers gingen met een nieuwe zanger verder onder de naam Luca Turilli’s Rhapsody, terwijl Staropoli en oorspronkelijke zanger Fabio Lione als Rhapsody Of Fire bleven werken. Van de ‘eerste nieuwe versie’ van Rhapsody verscheen vorig jaar het verdienstelijke Ascension To Infinity. Nu is het aan Staropoli om te laten horen dat Rhapsody Of Fire het ook zonder Luca Turilli kan.

In eerste instantie was Dark Wings Of Steel echter flink wennen. De sound op dit album is een stuk directer uitgevallen dan ik van de band gewend ben. Hoewel orkestrale elementen nog altijd een prominente rol spelen in de muziek, klinkt Dark Wings Of Steel veel meer als een pure metalplaat. Ook conceptueel gezien kiest Rhapsody Of Fire voor een directere aanpak: de teksten gaan weliswaar nog steeds over fantasy-aspecten, maar er zit voor het eerst geen overkoepelend concept of verhaal achter. In eerste instantie is het meer directe geluid nog even een lichte shock, want in vergelijking met de imponerende muur aan bombastische arrangementen van From Chaos To Eternity klinkt Dark Wings Of Steel best kaal en uitgekleed.

Toch blijkt na meerdere luisterbeurten dat ook deze aanpak goed werkt. Rhapsody Of Fire moet het nu – meer nog dan ooit – van sterke nummers hebben, en daarvan zijn er meer dan genoeg te vinden op dit album. Zo is bijvoorbeeld Angel Of Light een erg mooi voorbeeld van een nummer dat genoeg heeft aan een prachtig refrein en een fraaie centrale melodielijn. Maar vooral snellere nummers als Rising From Tragic Flames en Silver Lake Of Tears zijn om te smullen. De orkestrale elementen worden bovendien effectiever ingezet, vooral om de refreinen van extra cachet te voorzien. Juist door hun spaarzame gebruik komen ze echter beter uit de verf (Sad Mystic Moon is een mooi voorbeeld). En niet in de minste plaats krijgt frontman Lione nog beter de kans om te schitteren. Zijn stemgeluid is wederom adembenemend, iets wat vooral in de in het Italiaans gezongen ballad Custode Di Pace (het hoogtepunt van het album) wederom bevestigd wordt.

Dark Wings Of Steel is misschien wat minder spectaculair en ‘over the top’ dan het vorige werk van Rhapsody Of Fire, maar staat bol van het vakmanschap. Staropoli heeft de band een iets andere richting geduwd, waardoor het allemaal wat meer ‘down to earth’ klinkt, maar de kwaliteit is nog altijd bijzonder hoog. Een eersteklas powermetalplaat die meer in huis heeft dan je op het eerste gehoor zou vermoeden.

Tracklist:
1. Vis Divina
2. Rising From Tragic Flames
3. Angel Of Light
4. Tears Of Pain
5. Fly To Crystal Skies
6. My Sacrifice
7. Silver Lake Of Tears
8. Custode Di Pace
9. A Tale Of Magic
10. Dark Wings Of Steel
11. Sad Mystic Moon

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 22 november 2013

Koop dit album in

Meer Rhapsody Of Fire:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Marcel op 22-11-2013 om 11:24u
Score: 80 / 100

top album goeie recentie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie van Een Metalfan op 22-11-2013 om 12:21u

Rhapsody of Fire staat al jaren bekent voor zijn kwaliteit en dit is meer dan eens een bewijs ervan

Reactie van Callahan op 22-11-2013 om 15:10u
Score: 90 / 100

Enorm goed album, heerlijk om te luisteren, veel te horen. De muziek zit geweldig goed in elkaar, en die fantastische zang inderdaad!
Kortom, een must voor de zichzelf respecterende metalfan die zich niet aan een behoorlijk dosis bombast stoort.

Reactie van De Groenteboer op 23-11-2013 om 00:13u
Score: 91 / 100

Ik vind Custode Di Pace juist het minste nummer van het album, maar dat zal wel komen omdat ik geen grote ballad fan ben. Ik had eigenlijk ook wel graag iets meer snellere nummers gewild, maar toch is het een uitstekend album.

Reactie van André Smoor op 23-11-2013 om 21:25u
Score: 85 / 100

Ik was na de eerste luisterbeurt ook een beetje teleurgesteld, maar enkele luisterbeurten verder begint de plaat te groeien. Custode di pace is inderdaad 1 van de hoogtepunten. Op dit moment geef ik 85 punten, maar dat zullen er wel meer worden. Deze band heeft wederom indruk gemaakt en zal zeker in mijn top 10 lijstje komen.

Reactie van Stephan op 25-11-2013 om 09:31u
Score: 9 / 100

Na het vertrek van Luca Turilli, en zijn fantastisch album "Ascending To Infinity" begon ik hem te knijpen voor RoF.
Staropoli & Lioni hebben echter bewezen dat ze ook zonder Luca Turilli knallende muziek kunnen maken.
Het is inderdaad even wennen want het is nu meer Staropoli & Lioni, en dat is vooral te horen in de samenhang van de nummers en bij de gitaar solo's.
Ik vindt de nieuwe gitarist wel tegenvallen in vergelijking met Luca, maar het is al een hele verbetering t.o.v. Tom Hess.

2014 komt het nieuwe LTR album uit, en ik moet eerlijk zijn, dat ik hier meer naar uit kijk dan wat ik naar het nieuwe RoF heb gedaan.

Ik ben benieuwd wanneer de eerste RoF & LTR tour naar Nederland zal komen, ik ben hier dan zeker bij.

Reactie van Ton op 07-12-2013 om 12:09u
Score: 90 / 100

Heb hem aan een stuk doorgeluisterd vanmorgen. Werkelijk waar te episch voor woorden.
Ik had geen moeite om te wennen, het klinkt soms net of je in een film zit zo geweldig bombastisch.
Er staat geen zwak nummer op waar voorgaande cds nog wel eens een misser bevatte.
De zang is beter dan ooit! Bijna meesterlijk, enige kritiek punt is dat de opzet van elke nummer bijna hetzelfde is. zanger, koor zanger koor etc..