Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-12-2019

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Jaar van release: 2013
Label: Nuclear Blast Records

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart

Ondanks alle problemen en kritiek die Sepultura sinds het vertrek van Max Cavalera te verduren kreeg, is het Braziliaanse metalinstituut nog steeds een kracht om rekening mee te houden. Live knalt de band als geen ander en ook de laatste paar cd’s zijn weer van hoog niveau. De band is stug door blijven gaan en heeft, waar veel bands in een soortgelijke positie vooral het verleden zouden citeren, telkens nieuwe wegen ingeslagen. De knallende hardcore met literaire concepten op Dante XXI (2006) en A-Lex (2009), een voorzichtige terugkeer naar de oude thrashriffs met Kairos (2011) en ook dit dertiende studioalbum heeft een eigen identiteit.

The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart: de titel is haast net zo lang als alle voorgaande titels aan elkaar vastgeplakt. De muziek en teksten op dit album, deels gebaseerd op de klassieke film Metropolis uit 1927, zijn al even intrigerend, maar net als de naam weinig pakkend en zeker niet makkelijk te behappen.

Sepultura werkte voor deze cd met Ross Robinson, die ook Roots (1996) produceerde, maar zo helder en hard als die klassieker klinkt The Mediator niet. De gitaren zijn modderig en de zang lijkt erg naar de achtergrond gedrukt. Hierdoor zijn de nummers moeilijk te volgen. Een mix van botte thrashriffs en lompe grooves die zo op Chaos A.D. (1993) of Roots hadden kunnen staan, maar dan niet in de sterke composities van weleer: de nummers lijken gebaseerd op woedende uitspattingen. Het geheel komt wat rommelig over. Zeker als er tussen de harde nummers door ook onduidelijke intermezzo’s voorbij komen. Een nummer als Grief is sfeervol bedoeld maar slaat de plank mis, ook door het toch ietwat beperkte stemgeluid van Derrick Green.

U leest het al, dit is een moeilijk te doorgronden cd. Misschien is dit een cd die tijd nodig heeft. The Mediator etaleert in ieder geval de strijdlust en eigenzinnigheid die Sepultura eigen is. Of ik het album nog vaak ga draaien is echter de vraag, want ook na menig luisterbeurt blijft er weinig hangen.

Tracklist:
1.Trauma of War
2.The Vatican
3.Impending Doom
4.Manipulation of Tragedy
5.Tsunami
6.The Bliss of Ignorants
7.Grief
8.The Age of the Atheist
9.Obsessed" (feat. Dave Lombardo)
10.Da Lama ao Caos" (Chico Science & Nação Zumbi cover)

Score: 68 / 100

Reviewer: Wessel
Toegevoegd: 5 november 2013

Koop dit album in

Meer Sepultura:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van metalkerel op 05-11-2013 om 10:48u
Score: 70 / 100

De band knalt live inderdaad als geen ander.
Maar de productie van deze plaat is helemaal verkloot.
Ik had gehoopt op een knaller maar helaas.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van andre op 05-11-2013 om 12:26u
Score: 5 / 100

Bar slecht kon veel beter

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van CTGX op 05-11-2013 om 18:08u

Er blijft weinig hangen.. precies het probleem van de laatste 4 albums hiervoor. Sure, ze zijn niet allemaal -slecht- maar zeker ook niet meer dan matig, en dat is precies waar deze band in zal blijven hangen. Jammer.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Metal666 op 05-11-2013 om 21:02u

Die reunie komt er toch hoor. Sorry Andreas.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Een Metalfan op 06-11-2013 om 07:12u
Score: 85 / 100

goede plaat!!!! heeft ff tijd nodig maar dan zeer gaaf

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Een Metalfan op 06-11-2013 om 12:43u
Score: 90 / 100

Heerlijk album. Vaak luisteren, dan blijft er genoeg hangen, en genoeg te ontdekken.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Een Metalfan op 06-11-2013 om 12:47u
Score: 90 / 100

En over de review: riffs die op Chaos A.D. en Roots hadden kunnen staan? Een paar misschien, maar de meerderheid is toch veel te sterk thrash en death georiënteerd. En, de beperktheid van de stem van Derrick? Heb je wel naar het album geluisterd? Intermezzo's tussen de nummers komen ook niet voor, tenzij je de afwisseling tussen hard en zacht in het nummer Grief bedoelt, wat welgeteld één nummer is.

Matige review.. Erg kort ook. Geef de review dan aan iemand anders als je er geen zin in hebt.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Jon op 06-11-2013 om 18:28u
Score: 92 / 100

Inderdaad een matige review.
Hiermee wordt het album echt tekort gedaan.
Deze heeft tijd en veel luisterbeurten nodig, maar is absoluut de moeite waard.
Ben er zelf er tevreden over.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Een Metalfan op 06-11-2013 om 18:33u

over de productie, ik vind die goed eindeijk niet van die slappe computer sound replacers over de drums die tegenwooordig zo nep klinken en strak getrokken zijn. hier zit weer leven in de sound

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van peetn op 07-11-2013 om 23:33u
Score: 30 / 100

Stop er me heren,de naam vroeger sprak men met achting uit,nu is het bagger,sorry....

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Bob op 08-11-2013 om 14:03u
Score: 45 / 100

Slechte productie en Ross Robinson was toch ongeveer synoniem? Er zijn erg weinig platen die hij van een goed geluid heeft voorzien, Eerder het tegendeel. En ja, dat dit nog sepultura heet.....

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Beavis op 09-11-2013 om 07:15u
Score: 90 / 100

Lekkere beuk & rag plaat!!!
Verstand op nul en knallen!!!
Ik ben erg blij met deze plaat!!!
En fuck de azijnpissers met hun commentaar.
Jullie hadden mogen zeiken als je ook in een band zou zitten,
en het beter konden. Maar dat zitten jullie niet!!!

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van Beavisbasher op 14-11-2013 om 17:53u

Ja, azijnpissers voor het hebben van een mening. Fuck de fanboys zoals jij die een band als zuurstof nodig hebben. En als ik in een band zat zou ik alsnog beter zijn dan de shit die jij de hemel in prijst, bitch. (!!!.. !... !!!!!.... !!!!!!!!!!!!...!) :) Oh ja, en de rest waar je voor staat is ook allemaal kut. Je verleden en je toekomst. Zwakzinnige sterveling.

Sepultura - The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart
Reactie van bambi op 16-11-2013 om 11:57u
Score: 76 / 100

Beste Beavisbasher, bent u zwakzinnig???