Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-11-2019

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Jaar van release: 2003
Label: Nuclear Blast Records
Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Ja, en eindelijk is het nieuwe album van Dimmu Borgir uit. Persoonlijk keek ik erg uit naar deze opvolger van Puritanical Euphoric Misanthropia. De voorganger was op zich een sterk album , maar kende niet de kippenvelfactor van albums als Enthrone Darkness Triumphant en Spiritual Black Dimensions. Eens kijken hoe de koningen van de melodische black metal het er nu van bakken op dit nieuwe werkstuk. Met elf nieuwe nummers in de wapenuitrusting maakt de band zich op voor de meedogenloze strijd.

Toegegeven, na het album al eerder gehoord te hebben via internet, was ik er niet echt ondersteboven van, maar na beluistering van de kant en klaar geperste cd, moet ik die mening rigoureus bijstellen. Ik ben namelijk zwaar onder de indruk van deze krachtpatser. Het album is een magistraal meesterwerk geworden wat de voorganger op zowat alle fronten overtreft.
Het feit dat de bijdrage van het orkest wel wat is toegenomen zal sommigen wellicht op afstand houden, maar het grote voordeel aan een orkest is dat het alles gewoon veel voller laat klinken als een normaal keyboard. Natuurlijk is keyboard speler Mustis ook nog aanwezig, maar de orkest bijdragen bevallen me een stuk beter dan zijn gepingel.
Nu moet je niet denken dat Death Cult Armageddon een soft album is geworden. Nee zeker niet, hoewel men nog steeds op inventieve wijze raggende stukken afwisselt met melodieuze passages, is de gitaar dus zeker niet vergeten. De riffs en lead-gitaar partijen zijn sterker dan ooit tevoren en met name Galder is met reusachtige sprongen vooruitgaan wat zijn gitaarwerk betreft. Tevens zijn de clean zang passages van Vortex wat afgenomen en worden nog slechts incidenteel op hoogtepunten ingezet en dit bevalt me een heel stuk beter dan op Puritanical Euphoric Misanthropia.

Vanaf de knallende rampestamper Allegiance totaan het boeiende slotstuk Heavenly Perverse is alles op zeer hoog niveau, met vooral zeer sterk drumwerk van Nick Barker, waarmee hij zichzelf weer een stapje hoger zet bij de top van de black metal drummers. Daverende blast-beats, pompende bas, kortom de muziek heeft gewoon alles in zich.
Speciale vernoeming verdienen nog de twee Noorse nummers Vredesbyrd en Allehelgens død I Helveds Rike. Sinds het tweede album Stormblåst zijn er namelijk al geen Noorse nummers van Dimmu Borgir gemaakt. (als je de hidden track op Enthrone Darkness Triumphant niet meetelt) Met name laatstgenoemd Noorstalig nummer heeft alles in zich om tot een ware klassieker uit te groeien binnen het genre. Vooral omdat de prachtige heldere zang van Vortex precies op het juiste moment word ingezet. Een ware kraker..
Natuurlijk vergeten we niet de krachtige krijszang van Shagrath, want wederom bewijst hij zich als één van de betere black metal zangers en doormiddel van vervormde praatstukken en diepe grunts brengt hij ook de nodige afwisseling tussen zijn agressieve screams.

De meeste nummers zijn voorzien van een orkestraal intro of samples en dit effect werkt absoluut sfeerverhogend.
Voor de gelukkigen onder ons die de Digi-Pack hebben kunnen aanschaffen staat er ook nog een extraatje op de cd. Namelijk een uitstekende cover versie van de Bathory klassieker Satan my Master. Op de typische obstinate Dimmu Borgir manier heeft men hier een pakkende song van weten te maken die qua niveau een aantal klassen hoger ligt dan bijvoorbeeld de "Burn in Hell" cover die op de limited versie stond van het vorige album.

Neem bij al dit moois nog het prachtige Artwork, het puntige uiterlijk van de bandleden, de soms voorkomende gastvocalen van (ex)Immortal zanger Abbath, de meedogenloze anti christelijke teksten plus natuurlijk de werkelijk kraakheldere productie en je hebt gewoon een cd om U tegen te zeggen. Dit is een cd die zich kan meten met de oude klassiekers van Dimmu Borgir. Misschien een heel stuk moderner, maar even zo pakkend. Kortom, deze schijf komt bij mij de komende tijd de cd speler niet meer uit. Zo hoort dat Godverdomme!!

Tracklist
1. Allegiance
2. Progenies of the Great Apocalypse
3. Lepers Among Us
4. Vredesbyrd
5. For the World to dictate our Death
6. Blood Hunger Doctrine
7. Allehelgens død I Helveds Rike
8. Cataclysm Children
9. Eradication Instincts Defined
10. Unorthodox Manifesto
11. Heavenly Perverse
*12. Satan my Master (Bonus Track)

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 12 september 2003

Koop dit album in

Meer Dimmu Borgir:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 12-09-2003 om 17:49u

Ik vond Raabjorn Speiler Draugheimens Skodde op EDT toch een aardig Noors nummer hoor. ;-) Verder een goede review, toch ook maar gaan aanschaffen die plaat

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Wolfgard op 12-09-2003 om 17:54u
Score: 90 / 100

gozer, dat was een bonus track...die stond niet op alles versies...en die was al eerder verschenen op For All Tid en een mini cd...met dezelde titel

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van madmax op 12-09-2003 om 19:40u
Score: 10 / 100

voor mij nu het beste metalalbum van dit jaar,maar ik moet nog op de nieuwe van morbid angel wachten. wat een maand. iron maiden morbid angel,dimmu borgir ,moonspell,the wounded, nog even en ik moet er haast al een baan bij nemen.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 12-09-2003 om 20:41u
Score: 90 / 100

geweldige plaat met een aantal krakers

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 09:44u
Score: 65 / 100

Raabjorn Speiler Draugheimens Skodde stond wel op alle versies van EDT.... het was geen bonus track maar een hidden track

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 11:40u
Score: 95 / 100

prachtig album, en beter als zen voorganger puritanical, maar tippen aan enthrone, nee dat nog net niet! Blood Hunger Doctrine, Vredesbyrd en dat ander noorse nummer zijn men favo's voor de moment

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 12:44u
Score: 85 / 100

Een uitstekend album, maar "Death Cult Armageddon" heeft me niet zo weten te boeien als Stormblast en Spiritual Black Dimensions.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 13-09-2003 om 16:17u
Score: 75 / 100

2 en 4 springen er uit :-) Verder wel aardig ... Ik hoop dat ze ook oude dingen spelen 3 october ... Glittertind :-D

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 14-09-2003 om 11:37u
Score: 85 / 100

Goeie cd, jammer van de lelijke voorkant :

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Wolfgard op 14-09-2003 om 21:33u
Score: 90 / 100

De voorkant is niet al te bijzonder...maar de digi pack ziet er monsterlijk mooi uit van binnen

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Equinox op 15-09-2003 om 12:50u
Score: 98 / 100

Het stelletje maffe noren (en een brit) hebben het wederom geflikt... Wat een geweldige plaat! Godverdomme idd!!!

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van hades op 15-09-2003 om 19:44u
Score: 100 / 100

m/ dimmu m/ dimmu m/ gewoon zalig deze cd de beste van DB na EDT

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van verwoesting666 op 20-09-2003 om 11:12u
Score: 100 / 100

Heerlijk gewoon. Wat klinkt ie toch weer geil. Hoewel Stormblast toch mijn favoriet blijft

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 06-10-2003 om 14:31u
Score: 92 / 100

Vette knaller van een plaat, geen slecht nummer te bekennen en een productie met de kracht van een tornado van de zwaarste categorie, wat BLAAST dat zeg... Top 3 van dit jaar tot nu toe.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van the cold white light op 07-11-2003 om 20:34u
Score: 99 / 100

Echt een geweldige cd!! Tot nu toe is dit denk ik de beste cd van dit jaar!!

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een_Metalfan op 26-12-2003 om 22:34u
Score: 100 / 100

Wat een vet album. Zeker de beste van dit jaar (misschien op Heretic van Morbid Angel na)

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van GnarKill op 10-02-2004 om 12:10u
Score: 100 / 100

de hele cd van begin tot eind is schitterend....en Satan My Master is goed gecoverd (ik heb de digipack:D:D)

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Bassie op 15-07-2004 om 17:45u
Score: 1 / 100

wat is dit voor Crap? een paar debiele Noren met bassieschmink die een btje mongolengeluiden maken, soms afgewissled door een middelmatige zanger. afschieten die hap. fuck Dimmu Borgir en Fuck Satan

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van sirgoi op 19-09-2004 om 15:27u
Score: 10 / 100

Ex-drummer van cof (zegt al genoeg) "clean" vocals die op niets trekken Een te commerciël geluid voor een band die toch een rijke historie heeft. Conclusie: Cd verdwijnt onopgemerkt ver achter de betere metal cd's

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Metallifan op 08-10-2004 om 08:31u
Score: 75 / 100

K vind hem niet zo goed als Puritanical Euphoric Misanthropia maar er staan best vett nummers op zoals Vredesbyrd en Cataclysm Children. best een gave plaat

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van cronos op 28-12-2004 om 13:38u
Score: 25 / 100

Jawel het dieptepunt is bereikt....... pop blackmetal is definitief doorgebroken! Valt mee dat vredesbyrd niet de kersthit is geworden van 2004.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van rectum op 18-01-2005 om 17:00u

U kunt deze cd vinden in de platenzaak bij u in de buurt, waarschijnlijk onder de ''p'' van pop! Bij aankoop van deze cd tijdelijk 2 gratis kaarten voor PEPSIEPOP! Ik vindt het best wel geinig hoor deze band.... maar blackmetal is het niet...het is leuk voor de koters die van slipknot en van korn houden!

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van sjaak op 11-02-2005 om 10:52u
Score: 25 / 100

Gadverdamme, slecht gek. Het hele album moet het hebben van dat orkest, de muziek zelf is gewoon bagger en uiterst saai. Slecht.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Warh. op 05-03-2005 om 10:51u
Score: 60 / 100

Slechtste album van Dimmu. Geef mij maar Stormblast of Enthrone Darkness Triumphant.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van 667 neighbour of the beas op 10-03-2005 om 15:57u
Score: 25 / 100

DIMMU BAGGER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Dimmu op 22-03-2005 om 16:12u
Score: 80 / 100

goed album , maar totale stijlverandering tegenover vorige platen , jammer , progenies of the great apocalypse is nog het beste nummer , overduidelijk

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Nastrondgard_666 op 11-04-2005 om 10:50u
Score: 65 / 100

Best een aardige plaat maar het klinkt niet als Black Metal. Het heeft geen duistere sfeer die Dimmu Borgir wél vast wist te houden op Stormblast en Enthrone Darkness Triumphant. Na SBD ging het helemaal verkeerd met Dimmu en Puritanical was echt een waar misbaksel. Death Cult Armageddon zet die lijn voort en dat is nie echt een compliment. Maar nummers als Vredesbyrd en Allehelgens Dod I Helveds Rike en de uitstekende Bathory cover (Rest in peace Quorthon!!) zijn best goede nummers en Abbath Doom Occulta als gastzanger is een leuke bijkomstigheid. Het schijnt zelfs dat Abbath permanent lid is van Dimmu Borgir....

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Dimmu op 13-04-2005 om 11:50u

Vindt puritanical nog wel beter als DCA , maar idd , waar is de tijd van enthrone darkness triumphant :)

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Dimmu op 20-04-2005 om 10:30u

Kan iemand mij zeggen of het de moeite is om spiritual black dimensions te kopen? thx

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van -:-6 6 6 simon 6 6 6-:- op 09-02-2006 om 18:56u
Score: 100 / 100

hallo dimmu borgir is een gooie band ik ben er fan van en ik heb er heel veel CD's van

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een Metalfan op 02-03-2006 om 17:17u

Wat leuk voor je

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Sner op 30-03-2006 om 17:31u
Score: 91 / 100

Gelukkig spel je Pepsi niet verkeerd... Wat een gezwam weer, zelfde als bij Rammstein in de tijd van Mutter. Sommige mensen kennen de bands waarvan ze zelf gek zijn/waren blijkbaar niet eens. Ik vind het een grandioze plaat, lang leve de clean zang op dat Noorse nummer!

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Thor op 22-09-2006 om 17:37u
Score: 90 / 100

Super album,vette vocals, snap het gezeik niet dat het een kut plaat zou zijn. Dit is gewoon weer een Dimmu Masterpiece!!! Long Live Dimmu!!!! m/m/m/m/m/m/

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Jeroen op 25-09-2006 om 10:58u

Het verkeerde negatieve beeld over Dimmu wordt dan ook veelal veroorzaakt door overdreven fanboys en fangirls die zich gruwelijk misdragen. De muziek is top, dat is simpelweg waar.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van satyr op 26-10-2006 om 10:39u
Score: 85 / 100

hahaha wat een lozer dit me slipknot of korn vergelyken kerel jy zou beter eens iets van metal beginnen leren denk ik :) als er nu 1 ding is waar ik niet naar luister is het wel nu metal dus heeft dit er al zeker niets mee te maken want dit is vet man!!!!!!!!!!!!!!!ok het is geen stormblast of enthrone darkness... maar dit klinkt wel lekker het is gwn weer een retegoed album van dimmu

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van joord op 22-03-2007 om 21:30u
Score: 80 / 100

helemaal mee eens!! ;) ik snap zowieso niet wat men nou kut vind aan deze plaat, tis gewoon wat anders, maar dan hoeft het nog niet slecht te zijn. gewoon een strakke plaat. stelletje kutkoters, met hun negatieve opmerkingen, echt kansloos die lui.

Dimmu Borgir - Death Cult Armageddon
Reactie van Een Metalfan op 05-09-2007 om 22:18u
Score: 90 / 100

tsja naar het schijnt zijn er mensen die het niet pruimen als een band tijdens zijn bestaan een keer wat anders wil zijn. Ze zouden waarschijnlijk nog veel harder huilen als dit album precies dezelfde sound had als EDT, want stilstand is achteruitgang. De muziek is technischer en sneller, waarmee je uiteraard wat in diaboliek inleverd. Don't like it? So be it, maar ga dan geen ongehoord lage scores geven of belachelijke comments als 'Pop Black Metal' omdat het niet precies klinkt zoals jij wilt dat het klinkt -.-

Geweldig album btw.