Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records
Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Hoewel Before The Dawn al bijna vijftien jaar bestaat, al zeven platen op zijn naam heeft staan en inmiddels sinds twee albums bij het grote Nuclear Blast onderdak heeft gevonden, is Rise Of The Phoenix mijn eerste kennismaking met deze band. Ik heb dan ook het idee dat deze melancholische doom/deathmetalformatie ondanks zijn indrukwekkende geschiedenis nog relatief onbekend is, zeker in onze contreien. Wellicht komt daar met Rise Of The Phoenix eindelijk verandering in.

Aan een gebrek aan kwaliteit zal het niet liggen, want Rise Of The Phoenix is een smaakvol werkstuk geworden. Vooral de gitaristen maken indruk door aan de lopende band met fraaie melodielijnen te strooien, zoals puike de nummers Pitch-Black Universe (met een mooi refrein), Phoenix Rising, Perfect Storm (met gitaarwerk om de vingers bij af te likken) en Closure duidelijk maken. Before The Dawn slaagt er – net als genregenoten Insomnium – in om met heerlijk druilerige, sluimerende melodieën een lekker melancholisch sfeertje te creëren.

Bovendien verstaan deze Finnen de kracht van het componeren: de nummers liggen door hun catchy songstructuren bijzonder gemakkelijk in het gehoor, maar toch zorgen de sterke melodieën ervoor dat Rise Of The Phoenix niet snel gaat vervelen. Frontman Tuomas Saukkonen heeft niet de meest indrukwekkende grunt, maar zijn stemgeluid is voldoende en sluit goed aan bij de sfeer van het album. Hoewel het genre niet meer bepaald origineel is, kan ik me dan ook heel goed voorstellen waarom Nuclear Blast deze band onder zijn vleugels heeft genomen. Before The Dawn heeft namelijk het potentieel om een heel breed publiek aan te spreken.

Liefhebbers van het eerder genoemde Insomnium, maar ook van een band als Amorphis, zullen dan ook smullen van Rise Of The Phoenix. Het niveau van deze beide bands wordt nog niet helemaal gehaald, maar deze heren zijn zeker op de goede weg.

Tracklist:
1. Exordium
2. Pitch-Black Universe
3. Phoenix Rising
4. Cross To Bear
5. Throne Of Ice
6. Perfect Storm
7. Fallen World
8. Eclipse
9. Closure
10. Unbreakable (2012 version) (bonus)
11. Starless Tranquility (bonus)

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 juli 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Reactie van Een Metalfan op 13-07-2012 om 15:45u
Score: 90 / 100

Wat een heerlijke plaat is dit zeg!

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Reactie van Erik op 13-07-2012 om 17:46u
Score: 85 / 100

Goeie en ietwat onderschatte band die wederom een kwaliteitsproduct hebben afgeleverd. Wat ik alleen mis in de review is het feit dat op deze cd geen cleane vocalen te horen zijn maar alleen grunts. Dit was op het vorige album nl. nog 50/50.

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Reactie van Rik op 14-07-2012 om 16:01u
Score: 80 / 100

Oké, ik ken de vorige albums niet, dus daar kan ik niets over zeggen ;)

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Reactie van Tjeerd op 14-07-2012 om 22:32u
Score: 92 / 100

Hm, ik zou zeggen dat deze band zowat echt hun eigen sfeertje creert, wat prachtig is en mij heel erg aanspreekt. Je kan het inderdaad vergelijken met Insomnium, maar alsnog neigt die band ietswat meer richting de doom metal kant. Kortom: ze leveren kwaliteit en orginaliteit, da's wat elke band zou moeten doen, top!

Before The Dawn - Rise Of The Phoenix
Reactie van Santtu op 23-07-2012 om 21:23u
Score: 80 / 100

Hmmm... Over hemt algemeen is Before the Dawn naar mijn idee toch wat ruiger dan Insomnium, waar overigens niks mis mee is. Ik mis op deze past wel de cleane zang, daardoor dreigt toch een beetje eentonigheid... Al met al een beste plaat, maar wel iets minder dan het vorige werk.