Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Before The Dawn - Soundscape Of Silence
Jaar van release: 2008
Label: Cyclone Empire
Before The Dawn - Soundscape Of Silence
Soundscape Of Silence is alweer het vijfde full-length album van de Finse melodic deathmetal-formatie Before The Dawn. Tegelijkertijd is het mijn eerste kennismaking met de band en het brein achter de band: Tuomas Saukkonen. Tuomas Saukkonen is ook wel bekend van bands als Black Sun Aeon, Dawn Of Solace, Bonegrinder en Teargod. In 2006 werd de zanger, gitarist en toetsenist genomineerd voor de Finnish Metal Awards in de categorie ‘Muzikant van het jaar’.

Het album Soundscape Of Silence is een mooie mix van erg toegankelijke melodic death metal en een wat hardere variant van het gothic-genre. Fans van Katatonia, Paradise Lost, Sentenced en Dark Tranquillity zullen dit album wel kunnen waarderen. Zelf ben ik echter wat minder enthousiast. Soundscape Of Silence is niet de rotste appel die aan de boom hangt, maar zeker ook niet de meest sappige. Alles klinkt mij nogal veilig in de oren en echte originaliteit hoor ik niet. De opener Dying Sun en de song Silence zijn hoogtepunten van het album. De cleane zang in Monsters kan me ook nog wel wat enthousiast maken, maar verder is alles vrij middelmatig. Exile bijvoorbeeld is een nummer dat plichtsgetrouw alle muziekregeltjes naloopt. Rustige opbouw, coupletje, refreintje en dat is het dan.

Wat ik vooral mis aan Soundscape Of Silence is originaliteit en geen enkele keer weet het album mij te verrassen. Toch zit het album muzikaal niet slecht in elkaar en zoals ik al eerder zei, heb ik veel rotter gehoord. Ben je fan van een van de bands die ik eerder in deze recensie noemde? Probeert de vijfde langspeler van Before The Dawn vooral even uit. De Europese versie is trouwens voorzien van de bonustrack Ignite.

Tracklist:
1. Dying Sun
2. Exile
3. Silence
4. Dead Reflection
5. Hide Me
6. Fabrication
7. Saviour
8. Monsters
9. Cold
10. Last Song
11. Ignite (bonus track)

Score: 69 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 24 december 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Before The Dawn - Soundscape Of Silence
Reactie van r1Co op 24-12-2008 om 19:09u
Score: 75 / 100

ben het wel aardig eens met de review. Wat mij betreft kan die zelfs van toepassing wezen op alle BtD albums. EN TOCH... ik BLIJF het maar luisteren. Het luistert zo heerlijk ff snel lekker weg. BtD is een van mijn meest gedraaide bands dit jaar en ik zou amper een uitschieter van ze kunnen noemen. toch gek :)

Before The Dawn - Soundscape Of Silence
Reactie van Timebomb op 25-12-2008 om 23:45u
Score: 81 / 100

Inderdaad, je blijft luisteren. Niet heel erg technisch allemaal, maar daarom juist toegankelijk. Monsters is toch wel een leuk nummer met die acoustische gitaar stukjes erin.

Before The Dawn - Soundscape Of Silence
Reactie van Skyfire op 28-12-2008 om 11:44u
Score: 78 / 100

Ik vind dit album minder sterk dan de vorige twee, Deadlight en The Ghost. Dat waren echt uitstekende albums met veel lekker melodieuze songs, met een weliswaar heel herkenbaar, maar toch eigen geluid.
Composities zijn inderdaad op dit album over het algemeen wat vlakker en veiliger en de BtD formule wordt misschien inmiddels gewoon ook wat sleetser. Maar het blijft een erg leuke band. Beste nummers: Silence and Dying Sun.