Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Jaar van release: 2012
Label: Nuclear Blast Records

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name

Stones Grow Her Name is geen terugkeer naar het geluid en de stijl van Silence. Ieder persoon die dit als het voornaamste vereiste zag om het nieuwe Sonata Arctica-album waardig te achten, kan bij dezen de review overslaan en de eerste twee albums nog maar een keer gaan beluisteren. De fans die benieuwd zijn wat de Finse grootmeesters nu weer verzonnen hebben om anders te klinken, kunnen blijven lezen en zullen hopelijk verheugd zijn.

Ik geef toe dat het vorige album The Days Of Grays voor mij persoonlijk weinig aantrekkingskracht had. Eigenzinnig en duister was het zeker, maar ik miste toch echt instrumentaal geweld en aanstekelijkheid. Waar dat album vooral steunde op de keyboards van Henrik Klingenberg, is het dit keer echter de gitaar van Elias Viljanen die de absolute hoofdrol speelt en er hiermee ook voor zorgt dat Stones Grow Her Name met recht het zwaarste Sonata Arctica album tot op heden genoemd kan worden.

Vanzelfsprekend maakt de band nog steeds melodieuze muziek en zijn zoals altijd de zanglijnen het belangrijkste onderdeel van de songs. Only The Broken Hearts (Make You Beautiful) is in dat opzicht dan ook een perfecte opener door zijn bijzonder aanstekelijke refrein en mooie solo. Het album wordt echter pas echt interessant bij Somewhere Close To You, een van de meest stevige nummers die de band ooit heeft gemaakt. Net zoals bij Don't Say A Word van Reckoning Night en Champagne Bath van Winterheart's Guild het geval was, spuwt Tony zijn liefdesfrustraties uit in een van zijn meest hatelijke teksten tot nu toe en wordt hij hierbij ondersteund door een bijzonder zware en groovende gitaarriff die Vinjanen's liefde voor thrash goed laat horen.

De mensen die de tracklist al eerder gezien hebben, zullen waarschijnlijk ook bijzonder nieuwsgierig zijn naar de twee vervolgen van een van de beste Sonata Arctica nummers ooit, namelijk Wildfire. Wildfire II – One With The Mountain heeft een sfeervol intro, van een gezellig kampvuurfeest met violen en banjo's dat wordt onderbroken door slepende voetstappen en een krakende stem die de vrolijke toon van de instrumenten laat omslaan in een meeslepende mid-tempo metalsong. Halverwege wordt het gas nog even op zo'n manier ingetrapt dat de oude Sonata Arctica sound van Silence toch weer erg dichtbij komt. Wildfire III – Wildfire Town, Population: 0 is qua briljantheid echter met gemak de overtreffende trap van het vorige nummer door zijn agressieve speedmetalriffs en maniakale zang van Tony, die afgewisseld worden met prachtige melancholische violen en orkestraties. Ik kan niet anders dan hopen dat men alle drie de delen live zal spelen, omdat dit drieluik met alle gemak bij het beste en meest progressieve Sonata Arctica-werk geschaard kan worden.

De kracht van Stones Grow Her Name zit hem echter ook in de afwisseling binnen het materiaal. Ondanks het feit dat de gitaar de hoofdrol speelt in alle nummers (met uitzondering van op de ietwat verplichte ballad Don't Be Mean), zullen de fans genoeg kunnen genieten van de vele verschillende sfeertjes en stijlen die op het album naar voren komen. Zo combineert men op Cinderblox een verrassende countrysfeer met uptempo power metalriffs, terwijl The Day een dromerige en melancholische sfeer heeft. De cover van Ari Koivunen (winnaar van de Finse Idols competitie in 2007, in Finland produceert men nog wel interessante kandidaten) klinkt dan weer compleet als oldschool uptempo Sonata Arctica, terwijl eerste single I Have A Right een aanstekelijk meezingnummer is met lichte elektronica invloeden.

Als ik zou moeten zeggen met welke andere albums Stones Grow Her Name het meeste te vergelijken is, zou ik toch vooral Reckoning Night zeggen, maar de invloeden van Unia en Winterheart's Guild zijn zeker ook terug te horen. Alles bij elkaar vind ik het nieuwe album verreweg het meest gevarieerde en zwaarste album dat de band tot nu toe heeft uitgebracht en weet ik dan ook zeker dat het gros van de fans hier absoluut van zal genieten. Een waar pareltje!

Tracklist:
1. Only The Broken Hearts (Make You Beautiful)
2. Shitload Of Money
3. Losing My Insanity
4. Somewhere Close To You
5. I Have A Right
6. Alone In Heaven
7. The Day
8. Cinderblox
9. Don't Be Mean
10. Wildfire II – One With The Mountain
11. Wildfire III – Wildfire Town, Population: 0

Score: 90 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 5 mei 2012

Koop dit album in

Meer Sonata Arctica:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Linda op 05-05-2012 om 14:27u
Score: 80 / 100

tja als je 2x dezelfde 2 typo's maakt kan het toch echt geen typo meer zijn. het is namelijk Stones GROW Her Name en Elias VILJANEN.

Voor de rest.. mooi review, goed verwoord wat het album inhoud, al mag Don't be Mean ietsje meer credit krijgen. Heb je Tony's stem wel gehoord in dat eerste couplet?? Kippevel!!!

En somewhere close to you is idd een van de beste op het album. Heeeerlijk hard en punchy en ik kan em blijven horen <3
(ja ik ben zelf ook een reviewer vandaar dat ik het hele album al gehoord heb :P)


Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Erwin op 05-05-2012 om 17:57u

Over spelling gesproken, inhoud wordt op een werkwoordelijke manier gebruikt, waardoor het inhoudT wordt. En volgens mij is het al een aantal jaar kippeNvel?

Maar volgens mij heb ik jouw review ook al op internet gelezen en die was zeer aardig geschreven, Linda!

Anyway, ik ben heel benieuwd. Reckoning night is altijd mijn favoriete album geweest, als ie daar het meeste bij aansluit, zou dat super zijn!

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Tjeerd op 05-05-2012 om 17:59u

Ik had er weinig vertrouwen in nadat ik "I Have A Right" gehoord had, wat gewoon een saai nummer is, maar deze review geeft me wel weer wat meer vertrouwen, ben benieuwd!

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Lennert op 06-05-2012 om 12:05u
Score: 90 / 100

Ai, de titel stelselmatig fout spellen is nog tot daar aan toe, maar de namen van bandleden moeten natuurlijk helemaal goed gespeld worden. Meteen aangepast, excuses daarvoor.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Pepijn op 06-05-2012 om 12:05u

Speed metal riffs? Een zwaar album? Niet echt termen die ik associeer met Sonata Arctica en zeker niet na het horen van 'I Have A Right' (dat ronduit saai is). Niettemin: ik ben na het lezen wel benieuwd naar het eindresultaat.

Enne, nope: Ari Koivunen is niet interessant. Amoral is mede door zijn inbreng naar een zeer bedenkelijk niveau gezakt.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Lennert op 06-05-2012 om 12:09u
Score: 90 / 100

Verwacht nu geen thrash metal album voorgeschoteld te krijgen, he? ;) Zwaar voor Sonata Arctica begrippen, maar het blijft nog steeds een power metal band.

Ik ben verder niet heel erg bekend met Ari Koivunen, maar ik hoor hem toch een stuk liever dan alles wat we hier in Nederland in talentenshows voorgeschoteld krijgen.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Een Metalfan op 06-05-2012 om 14:41u

geweldige band

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Erwin op 06-05-2012 om 18:29u

Ari Koivunen zong ook heel aardige nummers tijdens alle liveshows. Alleen zijn versie van Losing my insanity was wel heel erg simplistisch (al kon je toen al wel horen dat Tony erachter zat). Ik ben benieuwd of Sonata Arctica daar wat meer inhoud aan heeft kunnen geven.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Des op 17-05-2012 om 14:25u
Score: 20 / 100

Helaas weer een band die commercieel gaat. Geef mij maar de eerste 4 platen. Veel beter.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Casper op 20-05-2012 om 20:29u
Score: 85 / 100

Commercieel? Ik vind die typische power metal van hun eerste twee platen toegankelijker en binnen het genre meer mainstream dan wat ze daarna hebben geproduceerd. Ze hebben nu een eigen smoel en die is echt niet aan iedereen toebesteed. Dit klinkt in mijn oren echt niet als een sold out band.

Erg vet album trouwens. Wederom prachtige melodieen met ditmaal wat lekkere heavy riffs er tussen.

Sonata Arctica - Stones Grow Her Name
Reactie van Lennert op 21-05-2012 om 09:49u
Score: 90 / 100

Mee eens met Casper, de eerste twee albums hebben op en top gelikte power metal die veel commercieler is dan de koers die ze van af Winterheart's Guilt al hebben.