Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Running Wild - Shadowmaker
Jaar van release: 2012
Label: SPV / Steamhammer Records

Running Wild - Shadowmaker

Hey, bijna drie jaar nadat Rolf de stekker er uit trok, komt Running Wild alsnog met een nieuw album op de proppen! Persoonlijk vind ik dit goed nieuws, want een roemrijke (lees: vooral in Duitsland populair) carrière moet toch echt beter afgesloten worden dan met zo'n matig product als Rogues En Vogue. Meneer Kasparek zegt in de bijgeleverde biografie dat het even afwachten is hoe het album ontvangen wordt, wil de band nog gaan optreden, wat mij als recensent toch eigenlijk een bepaalde macht geeft. Benieuwd hoe het heeft uitgepakt.

Het eerste wat opvalt, is dat Shadowmaker qua productie een gigantische verademing is ten opzichte van het vorige album. De gitaarsound is lekker helder en het is allemaal zo opgenomen dat we ons net niet teveel hoeven te ergeren aan het feit dat Rolf er met de jaren niet beter op is gaan zingen. Zelfs de drums klinken een stuk voller dan op de voorgaande albums het geval was, maar zolang ik nog steeds nergens een foto van een echte drummer vind, geloof ik niet dat er nu gebruik wordt gemaakt van een echte slagwerker.

Helaas is met de productie ook meteen het meest positieve wel gezegd. Toegegeven, er staat geen enkel slecht nummer op het album, maar een echte kraker zoals een Riding The Storm of Black Hand Inn komen we niet tegen. Dit komt ook grotendeels omdat het gros van de nummers mid-tempo gespeeld wordt en hierdoor meer een rock & roll sound heeft gekregen dan de speedmetal die de band op de hoogtijdagen bracht. Het autobiografische I Am Who I Am is verreweg het beste en niet geheel ontoevallig ook meteen het snelste nummer van het album. Me + The Boys en Sailing Fire zijn daarnaast ook fijne vrolijke meezingers, maar het overgrote merendeel komt niet verder dan 'leuk'.

Sterker nog, waar de band met nummers als Treasure Island en The Battle Of Waterloo ooit nog erg leuke epics maakte, is afsluiter Dracula meteen het meest gênante moment van het album door de doodse songstructuur en werkelijk afgrijselijke lyrics. Dit doet me toch behoorlijk pijn, want ik ben altijd een grote Running Wild fan geweest en wilde dit album ook absoluut goed vinden, maar ik kom toch echt niet verder dan dat het wel een aardig album is. Goed gespeeld en bij vlagen weer erg fijne solo's, maar ik mis het typische Running Wild gevoel. Misschien zou meneer Kasparek er toch goed aan doen om weer een echte band om zich heen te verzamelen en weer wat schrijverscredits te delen met andere leden. Ik zou de band graag nog eens live zien, maar als het niet beter wordt dan dit album zet ik toch liever nog een keer Blazon Stone op.

Tracklist:
1. Piece Of The Action
2. Riding On The Tide
3. I Am Who I Am
4. Black Shadow
5. Locomotive
6. Me + The Boys
7. Shadowmaker
8. Sailing Fire
9. Into The Black
10. Dracula

Score: 67 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 24 april 2012

Koop dit album in

Meer Running Wild:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van TesseracT op 24-04-2012 om 16:27u

Het artwork beloofde al niet veel goeds...

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Old Mhb op 24-04-2012 om 18:37u
Score: 30 / 100

Dit album stelt zwaar teleur. Het ligt meer in het verlengde van zen tussendoorbandje Toxic Taste. Of Rolf moet zich herpakken of hij had nooit Running Wild nieuw leven (?) moeten inblazen. Een saai inspiratieloos album. Op alle fronten. Ook qua artwork.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van metaljanet op 24-04-2012 om 18:52u

Ach wat, eens het nieuwe eraf op zoek naar een nieuw genre. Piraten, Vikings, wanneer eens politiekersmetal?

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Old Mhb op 24-04-2012 om 19:06u

@ metaljanet: Wil je nu echt iets dat nog saaier klinkt? Maak dan een mix van politiekers en vraag iemand instrumentale slaapliedjes op electrische gitaar te tokkelen.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van metaljanet op 24-04-2012 om 19:13u

Pff, achteraf bekeken bestaat politiekersmetal al. Hoeveel bands kakken niet op het beleid her en der en vinden het hip om stukjes van politieke uitspraken in hun nummers te verwerken. Ik wil maar zeggen, elk genre dat teveel uitbreidt, zorgt uiteindelijk voor de eigen ondergang, want op een bepaald moment heb je het wel gehoord.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Lennert op 24-04-2012 om 19:16u
Score: 67 / 100

Anders hebben we het gewoon over de muziek. Er staan slechts 2 nummers op die een piratenthema hebben, maar muzikaal gezien heeft de band nooit anders gespeeld dan black/thrash in de vroege dagen en power/speed in de latere dagen.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Old Mhb op 24-04-2012 om 20:12u

Voor mijn part gaan de teksten bij wijze van spreken over de avonturen van de kamerplant van Eulalie. Goeie songteksten zijn pas wat waard en worden door de mensen onthouden als de muziek ook goed is. Probleem is bij deze schijf dat de muziek even avortuurlijk is als die plant van Eulalie. Als je een goede piratentekst wil kun je net zo goed Treasure Island of zo iets gaan lezen. Daar speelt de muziek ook geen enkele rol. Dit stelt een metalcd voor van een gevestigde band en ze is gewoon slecht op muzikaal gebied. Wat baad het om over een goei pint te zingen als ze smaakt als rioolwater.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Een Metalfan op 25-04-2012 om 12:38u

doorspoelen a.u.b.

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Poepluier op 28-04-2012 om 08:36u
Score: 40 / 100

Je bedoelt doortrekken, en twee keer a.u.b. zodat er zeker geen restjes blijven hangen!!

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van khold op 28-04-2012 om 14:05u

heeft deze band ooit black/thrash gespeeld lennert??

Running Wild - Shadowmaker
Reactie van Lennert op 29-04-2012 om 10:28u
Score: 67 / 100

De eerste twee albums stonden aan de voet van de black metal ja.