Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Jaar van release: 2011
Label: Napalm Records
Draconian - A Rose For The Apocalypse
Het lijkt erop dat veel bands tegenwoordig – al dan niet door hun label aangespoord – proberen om zo snel mogelijk album na album uit te brengen. De gothic/doom metalband Draconian pakt de zaken echter anders aan en neemt steeds ruim de tijd om aan een nieuw album te werken, de details op orde te brengen en het geheel naar wens bij te schaven. Het resultaat is steevast indrukwekkend, want tot nu toe heeft de band louter uiterst sterke en smaakvolle werkstukken afgeleverd.

Voor A Rose For The Apocalypse, het vierde album van Draconian, is die procedure vrijwel ongewijzigd gebleven. Na het fraaie Turning Season Within heeft de band drie jaar voor deze opvolger uitgetrokken, maar het resultaat mag er wezen. A Rose For The Apocalypse ontpopt zich namelijk tot een zeer sfeervol en heerlijk stemmig album, dat op alle fronten bijzonder overtuigend klinkt. De zware, maar loepzuivere productie van Johan Ericson is om de vingers bij af te likken, de twee gitaristen strooien met heerlijk melancholische, melodieuze riffs en het album straalt een en al klasse en duistere romantiek uit.

Opener The Drowning Age is een plechtig, stemmig nummer met zeer fraai gitaarwerk en een prachtige vocale prestatie van zangeres Lisa Johansson, die per album beter gaat zingen. Zij wordt met haar mooie, natuurlijke zang afgewisseld door de zware, bulderende grunts van Anders Jacobsson. Het is een methode die natuurlijk al lang niet meer nieuw is, maar Draconian voert het wel op haast perfecte wijze uit. Ook nummers als het schitterende End Of The Rope, Elysian Night en het meeslepende, dreigende Dead World Assembly ademen kwaliteit uit iedere porie. Bovendien zou ik door alleen deze nummers te noemen het overige materiaal tekort doen. A Rose For The Apocalypse bevat namelijk geen enkel nummer dat onder de maat is en hoe vaker ik het album beluister, hoe meer ik onder de indruk ben van het niveau op dit album.

Met A Rose For A Apocalypse levert Draconian wat mij betreft het sterkste en meest consistente album uit zijn bestaan af. Het is een schitterend luisteralbum geworden dat bij iedere luisterbeurt verder groeit. Verplichte aanschaf voor iedere liefhebber van druilerige, sfeervolle muziek.

Tracklist:
1. The Drowning Age
2. The Last Hour Of Ancient Sunlight
3. End Of The Rope
4. Elysian Night
5. Deadlight
6. Dead World Assembly
7. A Phantom Dissonance
8. The Quiet Storm
9. The Death Of Hours

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 augustus 2011

Koop dit album in

Meer Draconian:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Hyb op 27-08-2011 om 22:03u
Score: 80 / 100

Voor mij kan hij niet meten aan de oudere werken, die nummers zijn -te- sterk. Ook is de gladde productie zowel een plus- als minpunt, al verwijdert het soms wat sfeer.

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Alex op 27-08-2011 om 23:03u
Score: 88 / 100

Klasse album zoals altijd...

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van iron_dennis op 28-08-2011 om 01:00u
Score: 90 / 100

1 van de beste albums dit jaar!

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van pos op 28-08-2011 om 10:30u
Score: 90 / 100

Geweldig album. Net zo goed als de vorige.

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Metal Meepy op 28-08-2011 om 15:10u
Score: 80 / 100

Zeker ver bovengemiddeld, maar geen absolute super-top (in de zin dat het kans zou maken op een positie in mijn jaarlijst). Net als voor Hyb hierboven is het voor mij veel te 'glad'. Maar goed, deze plaat is nog wel dusdanig interessant dat elke liefhebber van dit genre 'm eens moet gaan luisteren. Heel veel betere gothic/doom-platen heb ik dit jaar namelijk toch niet voorbij horen komen - of je moet het in de doom/death-richting van Novembers Doom en/of Marche Funebre willen zoeken...

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Een Metalfan op 28-08-2011 om 18:01u

nee geen zin in

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Een Metalfan op 28-08-2011 om 21:18u

zeker een van de kanshebbers dit jaar.

Draconian - A Rose For The Apocalypse
Reactie van Legends op 10-01-2014 om 21:54u
Score: 90 / 100

Geweldig album die groeit naar mate je hem vaker luistert.