Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-12-2019

Fleshgod Apocalypse - Agony
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Fleshgod Apocalypse - Agony
Fleshgod Apocalypse is een kleine vijf jaar geleden opgedoemd uit de weinig bekende Italiaanse underground. In eerste instantie zouden ze een plaat maken voor het Nederlandse Neurotic Records, maar Willowtip ging er toen met de eer vandoor het sterke Oracles uit te mogen brengen. Mede door de kruisbestuiving met het eveneens Italiaanse Hour Of Penance wist de band zijn naam hier en daar al op een festivalposter te krijgen. Omdat oprichter/zanger/gitarist Francesco Paoli volledig voor Fleshgod Apocalypse wilde gaan, besloot hij om in 2009 op de drumkruk plaats te nemen zodat ze geen beroep meer hoefden te doen op de minder beschikbare Hour of Penance trommelaar. Een nieuwe zanger/gitarist werd gevonden, menig podium werd verwoest, een EP (Mafia) werd uitgebraakt, een deal met Nuclear Blast werd getekend, Italiaanse maatkostuums werden aangeschaft en nu is hier de officiële tweede langspeler... En wat voor een!

Mensen die Oracles en Mafia in huis hebben, weten dat de ultrasnelle blasts en ultrabrute grunts ultralomp uit de speakers denderen, en dat de band zichzelf al vaker profileerde als 'classical ceath metal'. Welnu, op Agony worden de volle vijftig minuten volgedouwd met keiharde death metal, voorzien van een orkest uit een doosje. Het klinkt lullig als ik het zo zeg, maar ik verzeker U: Agony blaast alle conservatievelingen aan flarden.

Van begin tot eind worden de drukke songs van een extra laag toetsen en strijkers voorzien, met dank aan een vijfde lid, de weledele heer Francesco Ferrini. Op Mafia werd hier al duidelijk naar toegewerkt, mede door de sporadische aanwezigheid van cleane zang. In nummers als The Hypocrisy, The Deceit en The Violation is die cleane zang, afkomstig van bassist Paolo Rossi, zeer prominent aanwezig. Naarmate de plaat vordert, maakt bruutheid (The Betrayal) ook nog wel eens ruimte voor sfeer (The Egoism), waardoor Agony ook echt de allure van een Nuclear Blast product waarmaakt. Zo heeft Fleshgod Apocalypse anno 2011 veel weg van een lompe Dimmu Borgir on speed.

Klinkt wederom onbedoeld lullig, maar deze band heeft iets wat menig death metal ontbeert: epische nummers en nu ze de eenpersoons-orkest-upgrade hebben gehad, worden passages van vorige releases nog logischer. Tel daarbij op: de beestachtige zang, de sfeervolle solo’s en de beresterke productie en je hebt te maken met een kanshebber op de plaat van het jaar. Niet iedereen zal over de orkestrale drempel heen kunnen stappen, maar feit is dat Fleshgod Apocalypse met dit album het genre een nieuw leven inblaast. Als je van old school houdt, blijf dan uit de buurt, of niet... Wie weet doet Autopsy het na vandaag ook niet meer voor je.

Als ik dan toch wat minpuntjes moet bedenken: de vocalen en productie van Oracles zijn nòg beestachtiger, want het totaalgeluid op Agony is wel heel erg druk en soms vervallen de vijf heren in identieke akkoorden-progressies en tonen-combinaties en zelfs in jatwerk. (Mozart’s Symfonie nr. 40 in The Violation).
Mierengeneuk terzijde, Mozart keert zich om in z’n graf, en ik vraag me af wie dit album nog gaat wegblazen.

Tracklist:
1. Temptation
2. The Hypocrisy
3. The Imposition
4. The Deceit
5. The Violation
6. The Egoism
7. The Betrayal
8. The Forsaking

Score: 95 / 100

Reviewer: Sha
Toegevoegd: 24 augustus 2011

Koop dit album in

Meer Fleshgod Apocalypse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Mark op 24-08-2011 om 11:40u
Score: 90 / 100

Soms net iets te chaotisch, maar wauw....

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Robert op 24-08-2011 om 12:18u

Vind die hoge zang een stuk minder, stoort me eigenlijk. Verder prima plaat!

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Metal Meepy op 24-08-2011 om 18:21u
Score: 88 / 100

Inderdaad - en top-release die door iedereen op z'n minst een keertje beluisterd moet worden. Op die piepende muis na is er eigenlijk helemaal niets verkeerd, hoewel mijn score met nog _net_ iets meer volhardende variatie ook 90+ zou zijn geweest.

En die link met Dimmu Borgir snap ik wel, maar deze 'Agony' is toch echt een heel stukje prettiger, hoor.

Voorlopig staat ie op 8 in mijn jaarlijst - en da's niet mis in dit toch al erg mooie metaljaar.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van robin op 24-08-2011 om 18:41u
Score: 90 / 100

in huis halen dit schijfje!!!!!!!!!!!!!!!

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Metal Meepy op 24-08-2011 om 18:45u
Score: 88 / 100

Overigens kun je Fleshgod Apocalypse zeker ook onder de noemer 'Technical Death Metal' plaatsen - dat miste ik een beetje in de review. In dat subgenre blaast m.i. in 2011 alleen 'Beyond Creation' ('The Aura') deze plaat toch nog omver.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van VATERNL op 24-08-2011 om 21:18u
Score: 70 / 100

Prima review...

Mijn kritiek is dat de cleane zang totaal overbodig is.
De plaat heeft dat niet nodig en het geheel wordt er
wat "onvolwassen" door.

Het is IMHO meer een irritatie factor dan een toevoeging.

Jammer......zonder was dit echt een beest van een plaat
geweest.

ff beluisteren voor je tot aankoop overgaat.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van iron_dennis op 24-08-2011 om 23:45u

Prima plaat al voor een Italiaanse band, al vind ik het iets te bombastisch. En wat betreft die cleane zang: totaal overbodig!

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van arjan op 25-08-2011 om 15:26u

klinkt een beetje als de oude platen van "lost soul", alleen dan met wat meer symfonische opsmuk. Geef mij maar de nieuwe Origin of Hate eternal...

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Een Metalfan op 26-08-2011 om 16:24u

wat een kut herrie

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van VATERNL op 26-08-2011 om 21:11u

Onderbouwen waarom het "kutherrie" is kan geen kwaad "Een metalfan"...



Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Een Metalfan op 29-08-2011 om 15:41u

Ook voor mij is de cleane zang er te veel aan. Ik vind het een hele goeie plaat en ik draai hem vaak omdat de nummers geweldig opgebouwd zijn en omdat de cleane zang niet al te overwegend aanwezig is.

Variatie in de zang is goed, maar ik denk dat ze op de volgende plaat beter voor een scream gaan.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Mich666 op 30-08-2011 om 19:57u
Score: 97 / 100

Wat mij betreft een zeer memorabele plaat. Blaast lekker als je het volume opschroeft. Clean vocals storen niet. Topper in het genre.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Tjeerd op 31-08-2011 om 10:14u
Score: 95 / 100

Inderdaad, zeer zeer goede plaat, en wat betreft de clean zang: Ik vind het wel wat hebben eigelijk :)

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Hellfrost op 04-09-2011 om 22:46u
Score: 98 / 100

Zeer goede plaat. zodra ike The Violation hoorde heb ik hem meteen bestelt en hij stelt zeker niet teleur, Blastbeats waar menig drummer jaloers op zou zijn, gitaren die geweldig scheuren en een geweldig episch orkest sound. idd, de death metal versie van Dimmu Borgir on speed.

Wat de cleane zang betreft, het is idd overbodig maar ik stoor me er niet aan, en in sommige nummers geeft hij zelfs wat extra diepte aan het geheel, en dan bedoel ik vooral het stuk waar de vrouwelijk sorpaan er voor zorgt dat menig metalhead een metalboner zou krijgen halverwege "The Egoism".

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van TMKing op 05-09-2011 om 14:18u
Score: 85 / 100

Zalig album! Echt vet!

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Teun op 08-09-2011 om 09:46u
Score: 7 / 100

tof album, maar die cleane vocalen....beetje TE.
Echt zonde dat ze daar zo in zijn doorgeslagen.

Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van obi op 08-10-2011 om 13:52u
Score: 95 / 100

Wat een heerlijke knaller....

Had op joetjoeb de video gezien van The Violation en wist niet wat ik hoorde.
Heb hem toen gelijk aangeschaft en heb er nog geen moment spijt van gehad.



Fleshgod Apocalypse - Agony
Reactie van Een Metalfan op 27-11-2011 om 21:33u

Deze heeft me toch zwaar teleurgesteld. Waar op Oracles nog technisch maar fijne, complexe maar pakkende death metal gebracht werd zijn al die dingen op Agony opzijgeschoven om het klassieke aspect te vervolledigen. Schande...