Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Decapitated - Carnival Is Forever
Jaar van release: 2011
Label: Nuclear Blast Records
Decapitated - Carnival Is Forever
Decapitated is een band die de metalmedia de afgelopen jaren veelvuldig is gepasseerd en al die tijd was het nieuws weinig heugelijk. Na een ongeluk dat aan drummer Vitek het leven kostte en zanger Covan zwaargewond achterliet, werd het op muzikaal vlak jarenlang stil rondom deze Poolse beukmachine. Niet gek, wel jammer, daar Decapitated altijd al een belangrijk aandeel aan de Poolse deathmetalexport heeft geleverd. Inmiddels is Decapitated gehergroepeerd. Anno 2011 bestaat de band weer uit vier man en ligt er weer een muzikaal wapenfeit op tafel. Say hello to Carnival Is Forever.

Dat de titel een zwaar ironische ondertoon heeft, dat mag duidelijk zijn. Net zo grillig als de titel van de plaat is de muziek zelf. Geen rouwende taferelen, zoals menig had verwacht. Ook de nummers nemen de wereld tekstueel en muzikaal op de hak. Een heerlijke contrast kom je bijvoorbeeld in het nummer Homo Sum tegen. Snoei- en snoeihard en toch is daar ineens die gelikte en bijna meesmuilende muzikale intermezzo!
Maar goed, laten wij toch even bij het begin beginnen. Na de eerste twee luisterbeurten was ik bijna van plan om dit album door de cd-versnipperaar te halen. Stiekem had ik, denk ik, te veel gehoopt op een bulderend album en ja, als je dan zo ongeveer een kruising tussen Cephalic Carnage en Psycroptic hoort, dan schrik je even. Het technische karakter van Organic Hallucinosis is met zevenmijlslaarzen naar de nieuwe cd gesprongen. Velen zullen dit als een symbolisch nieuw begin zien, ikzelf denk dat Vogg sowieso deze kant op wilde gaan en dat een nieuwe cd gewoon weer mooie nieuwe kansen betekent. En van uitstel komt afstel, dus zijn de nieuwe nummers meteen goed aangepakt.

Carnival Is Forever is een album dat absoluut zijn tijd nodig heeft om alle details goed waarneembaar te maken. Het album zit namelijk naast goede riffs, uitgebreide solo’s, uitstekend drumwerk en chaotische twists vol met allerlei finesses en kunstgreepjes en heeft, zoals gezegd, een ironische ondertoon die je her en der terug hoort in allerlei geluidjes, van bijna dansbare tot bedroefde. Dus het is absoluut de moeite van het doorluisteren waard, ikzelf ben blij dat het reviewerschap je daar soms toe verplicht. Alleen ben ik na al die luisterbeurten nog altijd niet gek op de raspende, schreeuwerige stem van de nieuwe vocalist. Maar goed, je kan niet alles hebben.
De hekkensluiter van het album is Silence, een sober, rustig, akoestisch nummer. De betekenis van dit nummer kan op veel verschillende manieren worden uitgelegd, echter is het vooral een mooie tegenhanger voor de wervelwind van de zeven voorgaande nummers.

Tracklist:
1. The Knife
2. United
3. Carnival Is Forever
4. Homo Sum
5. 404
6. A View From A Hole
7. Pest
8. Silence

Score: 87 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 12 juli 2011

Koop dit album in

Meer Decapitated:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Sander op 12-07-2011 om 19:31u
Score: 91 / 100

Wat een heerlijk album!

Reactie van André op 12-07-2011 om 20:49u
Score: 90 / 100

Heerlijke cd. Vooral the Knife (bruut!!) en 404 met heerlijke drumpartijen!
Ach.... eigenlijk passen alle nummers goed bij elkaar.

Ik kijk er enorm naar uit om ze live te zien in Steenwijk 30 juli.

Reactie van robin op 16-07-2011 om 12:47u
Score: 90 / 100

steengoei album, wat een heerlijk drumwerk!!!!!!!!

Reactie van Kees Konijn op 30-12-2012 om 01:24u
Score: 87 / 100

"In hogere sferen"

Het enige wat ik mis is een vocalist die wat veelzijdiger is, deze is razend enthousiast hoor, doet me soms wel een beetje aan een mindere Phil Anselmo denken. Sowieso het is soms net Pantera on steroids, met de turbo aan, en de boost op 9 (The Knife). Maar Decapitated verdient beter aangezien het muzikaal enorm top is. Vogg is een riffmonster, en een topcomponist. Krim doet goed werk op de drums, we kennen hem al jaren van oetjoep natuurlijk ;) Veelzijdige drummer (understatement), goed ritmisch werk, plus gevoel en timing, heerlijke ritmes en fills. De productie is lekker helder en vet. Het beste wmb van Decapitated, toch hoop ik stiekum op een veelzijdiger vocalist die (nog) meer recht doet aan de songs.