Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Neal Morse - Testimony 2
Jaar van release: 2011
Label: InsideOut Music
Neal Morse - Testimony 2
Het verhaal achter Neal Morse en zijn verleden bij Spock’s Beard zal inmiddels voor veel mensen bekend zijn. Ondanks het groeiende (commerciële en artistieke) succes bij Spock’s Beard besloot zanger (en belangrijkste componist) Neal Morse in 2002 uit de band te stappen, omdat hij het bandleven niet meer kon verenigen met zijn christelijke geloof. Hoewel dit veel progrockliefhebbers in shock achterliet, bleek het een gouden greep. In 2003 liet een herboren Morse met het intens persoonlijke, emotionele Testimony horen nog lang niet klaar te zijn met het maken van progressieve rock.

De hierop volgende albums waren stuk voor stuk briljant en maakten door de vaak prachtige, persoonlijke teksten diepe indruk. Veel fans zullen Testimony echter als het ultieme Neal Morse-document zien. Die zullen des te meer verrast zijn met deze opvolger, die tekstueel vooral ingaat op de laatste jaren met Spock’s Beard en de persoonlijke worstelingen die dat voor Morse teweeg bracht. Hoewel de tekstuele kost van het album dus niet bepaald licht is, klinkt Testimony 2 iets minder ‘zwaar’ dan zijn conceptuele voorganger.

Zo klinkt de prachtige opener Mercy Street door zijn fraaie refrein direct herkenbaar en pakkend. Ook het progressieve gefreak in Overture No. 4 zal veel liefhebbers tevreden stemmen. Het meest bijzondere is wellicht Time Changer, een optimistisch en frivool nummer dat zowel in muzikaal opzicht als qua zang teruggrijpt op Spock’s Beard (en waarbij de bandleden van De Baard een gastbijdrage leveren). Ook Nighttime Collectors swingt er behoorlijk op los met zijn groovy gitaar- en keyboardsolo’s en opzwepende refrein.

Toch is er ook genoeg ruimte voor kippenvelmomenten, zoals bij het prachtige Jayda: een zeer ingetogen en aangrijpend nummer dat handelt over de hartafwijking die bij de geboorte van het dochtertje van Morse werd geconstateerd. Ook Jesus’ Blood is een prachtig, ingetogen nummer, waarin Morse zijn hart uitstort. Zelfs de grootste atheïst moet wel onder de indruk zijn van de kracht en overtuiging waarmee hij dit nummer vertolkt. Uiteindelijk is Testimony 2 dus een heel divers album geworden, met nummers die variëren van uitbundig tot contemplatief.

Zoals gebruikelijk bij een Neal Morse-album, is ook dit album weer een behoorlijk lange zit. Naast het reguliere album (dat bijna tachtig minuten duurt) bevat Testimony 2 ook een extra schijfje, dat echter absoluut de moeite waard is. Vooral de lichtzinnige Absolute Beginner en het traditionele progepos Seeds Of Gold zijn prachtige nummers. Met een kleine twee uur aan materiaal kunnen de fans van Morse dus weer een tijdje vooruit. Testimony 2 is, zoals alles wat de beste man aflevert, weer een zeer indrukwekkend staaltje prog geworden. Het is niet het beste album van Morse, maar wel weer absoluut de moeite waard.

Tracklist:
1. Mercy Street
2. Overture No. 4
3. Time Changer
4. Jayda
5. Nighttime Collectors
6. Time Has Come Today
7. Jesus' Blood
8. The Truth Will Set You Free
9. Chance Of A Lifetime
10. Jesus Bring Me Home
11. Road Dog Blues
12. It's For You
13. Crossing Over / Mercy Street Revisited
14. Absolute Beginner
15. Supernatural
16. Seeds Of Gold

Score: 85 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 7 juni 2011

Koop dit album in

Meer Neal Morse:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Marcel op 07-06-2011 om 12:19u
Score: 90 / 100

mooie recentie top album, en vooral live is de man op zijn best

Reactie van Marco op 07-06-2011 om 17:27u

god bestaat niet

Reactie van Ernst-Jan op 09-06-2011 om 20:19u

Dank Marco voor de geweldige toevoeging, echt ik ben er zo blij mee.

Dat je er niks mee kunt(neal zijn teksten) ok, maar dit soort zinloze uitspraken slaan nergens op...

Reactie van Ernst-Jan op 09-06-2011 om 20:19u

Dank Marco voor de geweldige toevoeging, echt ik ben er zo blij mee.

Dat je er niks mee kunt(neal zijn teksten) ok, maar dit soort zinloze uitspraken slaan nergens op...

Reactie van Erik op 13-06-2011 om 16:52u
Score: 95 / 100


Wederom een geweldig album!

Reactie van E-J op 16-06-2011 om 20:28u
Score: 9 / 100

Het is een geweldig album...

Reactie van Ron op 18-07-2011 om 16:55u
Score: 95 / 100

Echt een fantastisch album! Beter dan Testimony wat mij betreft.