Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-11-2019

Arch Enemy - Khaos Legions
Jaar van release: 2011
Label: Century Media Records
Arch Enemy - Khaos Legions
Sinds het debuut uit 1996 heeft Arch Enemy netjes om de één of twee jaar een nieuwe studioplaat uitgebracht. Ditmaal hebben de fans echter bijna vier jaar geduld moeten betrachten. Hoewel Rise Of The Tyrant een knaller van formaat was, roept dit de vraag op of het Zweedse gezelschap (met de Duitse zangeres) wellicht vroegtijdig zijn kruit verschoten heeft. Waren de beide tussenliggende live- en remake-albums het product van een band, die contractuele verplichtingen heeft, maar geen fatsoenlijke noot meer op papier kan krijgen? Stopt bandleider Michael Amott zoveel tijd en energie in zijn andere bands Carcass en Spiritual Beggars dat voor Arch Enemy weinig inspiratie overblijft? Zulke twijfels blijken gelukkig ongegrond: Met Khaos Legions levert deze formatie weer een topplaat af.

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik daar een week geleden, na de eerste luisterbeurt, heel anders over dacht. Ik bespeurde namelijk een nieuw fenomeen bij mezelf: een acute aanval van Arch Enemy-moeheid. Achteraf gezien denk ik dat Angela Gossows vocalen de boosdoener zijn. Hoewel ze tot mijn favoriete grunters behoort, zorgen haar vocale stijl en de typische zanglijnen onderhand wel voor een zeker “dat hebben we onderhand wel vaak genoeg gehoord”-reactie. Na herhaalde luisterbeurten blijkt de onderliggende muziek echter zo spannend en memorabel te zijn, dat Khaos Legions nauwelijks nog uit mijn cd-speler te branden is.

De gebroeders Amott strooien over de volle lengte van de cd (bijna 55 minuten) weer met de meest oorstrelende gitaarsoli, onvergetelijke melodieën en nekbrekende riffs. Daarbij steekt het tweetal hun invloeden niet onder stoelen of banken. Zo doet de intro van Cruelty Without Beauty wel heel erg aan Slayer denken. Diverse andere bands steken eveneens even hun kop op (van Skid Row tot Dimmu Borgir) met een bekend aandoend riffje hier of daar, waar Amott en Amott steeds opnieuw een geniale draai aan geven. Ook de ritmesectie blinkt op deze cd uit door veelzijdigheid en kwaliteit.

Toch klinkt het muzikale geheel gewoon weer als de Arch Enemy die we kennen en liefhebben. Zo blijken de vertrouwde zanglijnen en -stijl van Gossow uiteindelijk alsnog onontbeerlijk te zijn voor deze band. Haar aanwezigheid zorgt namelijk voor het bindende element dat de avontuurlijke songs bij elkaar houdt. Hoezeer haar bandmakkers zich ook aan allerlei uitstapjes buiten de gebaande paden wagen, uiteindelijk dwingen de (aanstekelijke) coupletten en refreinen hen om zich toch weer naar het welbekende Arch Enemy-stramien te schikken.

Echte uitschieters zijn moeilijk aan te wijzen. Alle elf songs (en drie instrumentale introotjes) zijn van een vergelijkbaar, indrukwekkend niveau. Omdat eerdere albums wel grote uitschieters bevatten, is Khaos Legions voorlopig (net) niet mijn favoriete Arch Enemy-plaat. De cd groeit echter nog steeds met iedere luisterbeurt en is wat mij betreft een verplichte aanschaf voor elke liefhebber van deze band (en melodic deathmetal in het algemeen). FortaRock - The Festival had zich dit jaar nauwelijks een betere slotact kunnen wensen.

Tracklist:
1. Khaos Overture
2. Yesterday Is Dead And Gone
3. Bloodstained Cross
4. Under Black Flags We March
5. No Gods, No Masters
6. City Of The Dead
7. Through The Eyes Of A Raven
8. Cruelty Without Beauty
9. We Are A Godless Entity
10. Cult Of Chaos
11. Thorns In My Flesh
12. Turn To Dust
13. Vengeance Is Mine
14. Secrets

Score: 87 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 28 mei 2011

Koop dit album in

Meer Arch Enemy:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van yuiyui27 op 28-05-2011 om 17:36u

Ik ga deze zo snel mogelijk halen! Graspop!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Matthijs op 28-05-2011 om 18:02u

Ben zeer benieuwd!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Nick op 28-05-2011 om 20:12u
Score: 95 / 100

Eeeeen erg goede plaat. Tot nu toe niet de beste maar bij iedere luisterbeurt groeit de plaat.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Damien op 29-05-2011 om 02:48u

Ik heb hem na 1 luisterbeurt inderdaad ver weg gestopt en had inderdaad last van Arch enemy moeheid, maar deze review spoort mij mss aan tot een nieuwe poging!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van robin op 29-05-2011 om 09:16u
Score: 85 / 100

stelt mij eigenlijk nooit teleur, wat een formidabel gitaartandem!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van J op 29-05-2011 om 12:46u
Score: 9 / 100

en laten we meneer Erlandsson niet vergeten. Die trommelt ook weer een heerlijk eind weg zeg. zalig

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Marcel op 29-05-2011 om 14:31u
Score: 40 / 100

Elke plaat is hetzelfde, geen enkele verassing. Dus saai en overbodig.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Spiritual Satanist op 29-05-2011 om 18:05u

Ben toch wel benieuwd hoe dit album klinkt !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Kees op 30-05-2011 om 13:47u
Score: 60 / 100

@ Marcel: Ik kan het heel goed met je mening vinden. Ik wil niet zover gaan dat ik het een 40 wil geven, want het is wel goed uitgevoerd. Maar! het is erg eentonig, er gebeurd niets op de CD. Ik geef ondertussen de oudere albums nog maar eens een luisterbeurt!

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van jt op 30-05-2011 om 21:54u
Score: 80 / 100

Ook hier tekenen van moeheid, maar ik geef het nog niet op. Wat betreft de "meezing"cd's heb ik die moeheid bij de laatste van Amon Amarth nog niet bespeurt. Je zou dat bijna wel eens verwachten.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Bart op 05-06-2011 om 01:37u

Ik heb hem besteld dus nog even afwachten hoe Khoas gaat bevallen.
Maar wat wel enorm opvalt is dat Khoas hele goede recensies krijgt(Aardschok en hier) maar dat de cd ook compleet de grond ingeschreven wordt (Zware metalen,Metal storm).
Dus met recht een love it or hate it album.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Skippert op 12-07-2011 om 13:34u
Score: 70 / 100

Ik heb de nieuwe plaat met een stuk of 8 luisterbeurten een serieuze kans gegeven en dacht "Oh, de nieuwe Arch Enemy, tof! GOGO", maar ik word er simpelweg niet koud/warm meer van. Het is in mijn ogen nogal herkouwmateriaal.

Om de vergelijking met Amon Amarth door te zetten. Amon Amarth herkauwd ook flink wat, maar op de een of andere manier is dat bij AA totaal geen probleem, ik vind de nieuwe Amon Amarth geweldig, hoewel deze ook niet bepaald origineel is.

Misschien heeft het met de productie te maken. Ik vind de nieuwe Amon Amarth behoorlijk plat en dood klinken, de drums klinken klein, de gitaren klinken wat zielig. Misschien worden we teveel verwend, waardoor onze standaard/ maatstaf steeds hoger komt te liggen.

Ik kan er niets aan doen, de nieuwe Arch Enemy zit opzich prima in elkaar. Technisch en muzikaaltechnisch zit het allemaal prima in elkaar, maar het doet me in 2011 gewoon niets meer. Daarom een 7tje. Een acceptabele plaat, maar hij zal niet veel rondjes meer draaien ben ik bang.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Skippert op 12-07-2011 om 13:35u
Score: 70 / 100

Correctie: Ik vind de nieuwe ARCH ENEMY plat/klein/droog klinken kwa mix/productie, de nieuwe Amon Amarth klinkt prima.

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van Skippert op 12-07-2011 om 13:43u
Score: 70 / 100

Misschien had Arch Enemy wat minder nummers moeten opnemen en zich meer moeten focussen op iets meer verfrissende nummers en het perfectioneren daarvan... Maargoed, het blijft subjectief, net als bij Deconstruction van Devin Townsend, een teleurstelling, het doet me gewoon niets, ondanks dat ik er zonder enige verwachting met een open-mind naar heb geluisterd. Het doet me gewoon niets.

Misschien is het tijd om het moderne metal genre te vernieuwen :)

Arch Enemy - Khaos Legions
Reactie van DedicatedSatanist op 19-07-2011 om 22:52u

Good album , not great but all in all a decent album !