Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Ghost - Opus Eponymous
Jaar van release: 2010
Label: Rise Above Records
Ghost - Opus Eponymous
Het is onverklaarbaar, maar bands die zich verhullen in geheimzinnigheid zijn eigenlijk altijd succesvol. Neem nou Lordi dat in 2007 het Eurovisiesongfestival won of Mekong Delta, waarvan de leden in de begindagen onder pseudoniemen schuil gingen. Andere bands die gemaskerd door het leven gaan of gingen zijn Slipknot en Crimson Glory. Ghost spant op dat front de kroon. Niemand weet wie er in die band zit, laat staan hoe ze eruit zien. Zelfs het land van herkomst is niet zeker, al lijkt het erop dat het Zweden betreft.

Ghost is op z’n zachtst gezegd een merkwaardige band. Dat uit zich behalve in hun identiteit ook in hun geluid. De muziek kun je eenvoudig onder stoner scharen, maar herbergt duidelijk invloeden uit oude popmuziek en de toegankelijkere rock. Die mix is erg bijzonder, want in combinatie met het zeer satanische thema levert het een erg fraai resultaat op. Het is makkelijk om te roepen dat Mercyful Fate en The Devil’s Blood belangrijke inspiratiebronnen zijn, maar ik hoor er evengoed Toto en zelfs Abba in terug. Abba? Jazeker, luister maar eens naar Satan Prayer.

Eigenlijk is het wel grappig hoe Ghost het satanisme combineert met wat op het gehoor eigenlijk erg braaf klinkt. De zang is erg glad, maar ergens toch pikzwart. De keyboards klinken wat sinister en het gitaarwerk is erg sterk. Het geheel klinkt lekker en de nummers zitten erg goed in elkaar. Alle songs zijn de moeite waard, al geef ik zelf de voorkeur aan Ritual, Stand By Him en Genesis. En als het al niet de songs zelf zijn van Opus Eponymous, dan is het wel de originele stijl van Ghost die de cd haar meerwaarde geeft.

Zoals gewoonlijk is het weer een pareltje in de stal van Rise Above Records. Ghost heeft het zeker in zich om het nog ver te schoppen, al weet je het nooit wat zulke bands op korte termijn gaan doen. Voor hetzelfde geld gooien ze volgend jaar de handdoek in de ring om het mysterie rond de band in stand te houden. Voorlopig kunnen we van dit schitterende plaatje met het prachtige artwork nog wel even genieten.

Tracklist:
1. Deus Culpa
2. Con Clavi Con Dio
3. Ritual
4. Elizabeth
5. Stand By Him
6. Satan Prayer
7. Death Knell
8. Prime Mover
9. Genesis

Score: 89 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 13 december 2010

Koop dit album in

Meer Ghost:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Erik op 13-12-2010 om 13:00u
Score: 90 / 100

Geweldig album en absoluut een van de smaakmakers van dit jaar!
Lekker retro met invloeden van Mercyful Fate. Top!

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Bakvet op 13-12-2010 om 14:26u
Score: 90 / 100

Eens: een van mijn favoriete 2010 releases.

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Andre op 13-12-2010 om 17:18u
Score: 95 / 100

Topper!!!

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Een Metalfan op 14-12-2010 om 20:00u

schitterend

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Een Metalfan op 21-12-2010 om 11:35u
Score: 90 / 100

m/

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van bokmans op 22-12-2010 om 15:53u
Score: 88 / 100

Iedereen weet toch dat hier die gasten van Repugnant achter zitten?

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van beyond op 26-12-2010 om 04:43u
Score: 100 / 100

hele toffe terechte review.
voor mij de plaat van dit jaar zowieso.
ik gun ze alle succes van de wereld.
Go Ghost!!!

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van ghost op 04-01-2011 om 20:08u
Score: 95 / 100

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Peter op 03-04-2011 om 22:05u
Score: 100 / 100

Heb deze band afgelopen week in het voorprogramma gezien van Paradise Lost en moet zeggen dat ik bijzonder verrast was. Heb de volgende dag gelijk het album aangeschaft en draai het nu al helemaal grijs. Enige minpuntje is dat ik het jammer vind dat het slechts 35 minuten duurt. Ben benieuwd of er nog een tweede album komt gezien de loopbaan van de frontman/zanger Tobias Forge. Maar al met al een geweldige plaat!

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Hexx op 07-05-2011 om 20:26u
Score: 40 / 100

Ik begrijp de lovende reacties eigenlijk steeds minder. Deze plaat vind ik een afzichtelijk gedrocht. Vreselijk zwak spel, nummers die nergens heen gaan en lukraak geplaatste baslijnen en gitaarlijnen. Nee, dan doet een band als The Devil's Blood het toch een stuk beter.

Toegegeven, wanneer het muzikaal de kant opgaat van de oude Mercyful Fate, dan is het best te pruimen, maar de arrangementen zijn zo zwak en ergerlijk, dat ik de plaat met moeite heb uitgezeten. Ook de daaropvolgende luisterbeurten waren regelrechte kwellingen.
Wat mij betreft is deze band volledig overgewaardeerd. Het komt niet vaak voor dat ik zo tegenover 'de rest' sta, maar Ghost doet het voor mij totaal niet.

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Albert op 29-06-2011 om 16:30u
Score: 100 / 100

Heb Ghost gezien op GMM 2011 ik had nog nooit van ze gehoord maar de muziek pakte mij meteen en de show was geweldig, ik ben fan.

Dus als je binnenkort de kans krijgt om ze te kunnen aanschouwen ZEKER DOEN!!!!!

HAIL GHOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ghost - Opus Eponymous
Reactie van Deneth op 03-07-2011 om 14:32u
Score: 95 / 100

Wat. Een. Band. Ik kende ze niet, zag ze gisteren op FortaRock voor het eerst. Goede show, goede muziek, en wát een aankleding van de show. Deze plaat gaat zeker een plaatsje vinden in mijn verzameling.