Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Therion - Sitra Ahra
Jaar van release: 2010
Label: Nuclear Blast Records
Therion - Sitra Ahra
Het lijkt een traditie te worden dat Therion om de drie jaar met een nieuw album komt. Ruim drie jaar na Gothic Kabbalah komt Therion met de opvolger Sitra Ahra. Of beter gezegd Christofer Johnsson komt met de opvolger. Christofer Johnsson bleef in 2008 namelijk als enig bandlid over nadat de gebroeders Niemann, die al sinds 2000 de leadgitaar en basgitaar, voor hun rekening namen en drummer Petter Karlsson Therion hadden verlaten. Eerder had zanger Mats Levén die sinds 2003 de mannelijke zang voor zijn rekening nam de band ook al verlaten. Anno 2010 is Therion dus een heel nieuwe band en de vraag is natuurlijk of dat zijn weerslag heeft op het nieuwe album. Het antwoord kan ik direct geven. Nee, dat is niet het geval.

Hoewel men na zo'n intensieve wisseling van bandleden een nieuwe muzikale richting zou verwachten is niets minder waar. Sitra Ahra vormt het sluitstuk van een serie van vier albums die verder nog bestaat uit Lemuria, Sirius B en Gothic Kabbalah. Het blijkt dat een groot deel van de nummers die op Sitra Ahra te horen zijn, hun oorsprong vinden in de Lemuria/Sirius B sessies. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het huidige album duidelijk in het verlengde ligt van de voorgaande albums. Daarbij komt natuurlijk dat Christofer Johnsson de drijvende kracht is achter Therion en verantwoordelijk is voor een groot deel van de composities. De link naar de oudere albums is het duidelijkst bij Kali Yuga III. Dit is een vervolg op Kali Yuga part 1 en Kali Yuga part 2 die op Sirius B te horen zijn. Het kan zijn dat Kali Yuga part 3 bekend in de oren klinkt, want Therion heeft dit nummer al in 2007 tijdens de Adulruna Rediviva tour gespeeld.

Dat de nieuwe plaat in het verlengde ligt van de vorige albums betekent overigens niet dat het meer van hetzelfde is. Dit komt onder andere doordat de verschillende (nieuwe) zangers een verfrissende dynamiek met zich meebrengen. De mannelijke zangpartijen worden op het album onder andere door Thomas Vikström verzorgd, die trouwens de eerste zanger in de historie van Therion is die het tot bandlid heeft geschopt. Daarnaast horen we Snowy Shaw, die met zijn markante stemgeluid toch een duidelijk stempel drukt op een aantal nummers.De vrouwelijke (sopraan-)zangpartijen zijn van Lori Lewis die de afgelopen tijd ook al live te horen was bij Therion.

Naast de afwisseling van zangers weet Christofer Johnsson ook met zijn composities nieuwe en onverwachte wegen te bewandelen. Meest in het oog springt Land Of Canaan dat met ruim tien minuten tevens het langste nummer van het album is. Het nummer kent veel sfeerovergangen en is een kunstwerkje op zich. Mede door het gebruik van niet doorsnee instrumenten (mondharmonica en accordeon) en melodieën (wals). Uguentum Sabbati dat een prima nummer is, bevat een subtiele verwijzing naar The Phantom Of The Opera van Andrew LIoyd Webber, zowel in de keyboardpartijen als in de sopraanzang op het einde van het nummer. Din is het hardste nummer van het album en tevens het heftigste nummer dat Therion de afgelopen tijd heeft uitgebracht. Hiermee refereert de heer Johnsson even aan het pre Theli tijdperk. Dit nummer zou niet hebben misstaan op bijvoorbeeld een album als Lepaca Kliffoth. Sitra Ahra wordt rustig en sfeervol afgesloten met Children Of The Stone: After The Inquisition waarop onder andere een kinderkoor is te horen, wat goed bij het nummer past.

Op Sitra Ahra horen we alle klassieke Therionelementen terug. Een uitgebalanceerde combinatie van metal en klassieke muziek, koren, sopraanzang en interessante composities met veel lagen. Ondanks het feit dat het album duidelijk in het verlengde van de vorige albums ligt, klinkt het toch fris. Sitra Ahra is geen gemakkelijk album geworden en het zal ook aardig wat luisterbeurten kosten om de muziek volledig te doorgronden. Degenen die er de tijd voor nemen zullen merken dat er veel te ontdekken en te genieten valt. Mensen die met het eerdere werk van Therion niet uit de voeten konden kunnen het nieuwe album rustig laten voor wat het is.

Tracklist:
1. Sitra Ahra
2. Kings Of Edom
3. Unguentum Sabbati
4. Land Of Canaan

 5. Hellequin
6. 2012
7. Cú Chulainn
8. Kali Yuga III
9. The Shells Are Open
10. Din
11. Children Of The Stone: After The Inquisition

Score: 85 / 100

Reviewer: Patrick
Toegevoegd: 21 september 2010

Meer Therion:

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Angry op 21-09-2010 om 12:40u
Score: 40 / 100

Tweemaal beluisterd, niet te pruimen deze schijf. Altijd een Therion fan geweest, maar ik weet hier echt niets mee aan te vangen. Op een paar nummers na, klinkt alles gewoon ... té. Overdrijven is ook een vak, waar is de metal gebleven?

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Een Metalfan op 21-09-2010 om 14:43u

helemaal mee eens, echt een tegenvaller, jammer dit klinkt niet meer als therion, de bandfoto in het boekje spreekt boekdelen over de ingeslagen weg.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van robin op 21-09-2010 om 18:27u
Score: 50 / 100

ben het volledig eens met jullie, ik zal er in het vervolg ook mijn eurotjes niet meer aan besteden!!!!!!!!!

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Eddie op 21-09-2010 om 18:59u
Score: 70 / 100

De nummers zijn nog wel te pruimen, vooral Vikstrom blinkt uit. Maar het geluid is dramatisch het lijkt wel een demo dat is echt Therion onwaardig volgende keer beter graag mister Johnsson.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Old Mhb op 21-09-2010 om 21:06u
Score: 85 / 100

Goed, ik ben niet 100 procent objectief omdat ik een fan ben. Ik ben het geheel niet akkoord met Patrick als hij beweerd dat de personeelswissels geen invloed hebben. Das onzin. De band klinkt niet meer zoals Leppaca, Vovin, Theli... Zelfs niet als Serius B / Lemuria.
Gelukkig is hij beter dan Gothic Kabbalah. Van die schijf blijft er me niks bij. Enfin ... de eerste songs met dat koor had ik zoiets van ... Euh ? ... Keskeseksa ? Het klonk als een kinderkoor in oorlogsgebied. Echter, hoe meer ik de cd beluisterde, hoe beter ik hem vind.Vraag me niks over de vorige want die spreekt me nu nog niet aan. Het is een lekker album geworden die zijn mannetje wel zal staan in het Therion-repertoire.

Waar ik het wel mee eens ben is de vraag waar de metal gebleven is.Voor de rest vind ik dit een geweldige schijf. Veel beter dan die nieuwe Tarja.

Ik moet wel toegeven dat je er een aantal keer moet naar luisteren.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Akron op 21-09-2010 om 22:47u
Score: 70 / 100

Wel aardig, maar valt tegen. Zeker weten de minste Therion release sinds de verandering van geluid. De A-zijde is wel oke, de B-kant valt tegen. In ieder geval is het image van de band naar beneden gegaan, zie bandfoto.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Wob op 22-09-2010 om 16:41u

hm...begin na alle reacties her en der te denken dat t an mij ligt dat ik GOTHIC KABALA best n goede plaat vind, zeker de nrs. die ze op de dvd LIVE GOTHIC spelen maar ook t titelnr. en ADULRUNA REDIVIVA zijn toch best goed?
T niveau van zn 2 voorgangers wordt weliswaar niet gehaald, die vond ik echt fantastisch.
Wat me op de nieuwste brengt....'dit zijn absoluut geen leftovers van LEMURIA/SIRIUS B maar ze pasten toen gewoon niet meer' aldus Kristoffer Joh(a)nsson...vooralsnog zijn t voor mij toch nrs. waarvan ik t niet zo gek vind dat ze toen zijn afgevallen..
maar ben pas 2 luisterbeurten ver dus ik geef t nog niet op, ik laat m nog ff groeien....
dus nog geen cijfer

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Wob op 22-09-2010 om 16:54u

...vind wel dat de gitaar niet echt lekker vet in de mix zit, da's alvast jammer!

Therion - Sitra Ahra
Reactie van ricco op 22-09-2010 om 23:30u
Score: 95 / 100

godverdomme wat een goed vervolg

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Cataclysm Child op 26-09-2010 om 13:05u
Score: 95 / 100

Geweldige plaat. Dit overtreft Gothic Kabbalah op alle vlakken.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Kwinten op 03-10-2010 om 12:01u
Score: 85 / 100

Goede schijf, wel even aan toevoegen dat Gothic Kabbalah niets te doen heeft met deze quadrilogie. Deggial is de opener, dan zit de dubbelcd Lemuria/Sirius B ertussen en eidigen ze met Sitra Ahra.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van Frans op 17-10-2010 om 18:33u
Score: 80 / 100

Even wennen, die nieuwe plaat, maar dat is eigenlijk bij elk nieuw album van Therion.

Niet alle nummers zijn even goed, dat was in het verleden wel anders. Maar er zitten echt juweeltjes tussen.

Ik ben erg benieuwd of de nieuwe nummers live ook uit de verf komen. Zoals elders al gezegd, zit er niet veel metal in. Over een paar weken zal ik het weten.

Therion - Sitra Ahra
Reactie van nand op 01-11-2010 om 21:50u
Score: 75 / 100

ik begrijp de kritiek op de vorige plaat niet, ik persoonlijk vind het een heerlijke cd (ja hij is anders dan de voorgangers maar niet slecht).

terug naar Sitra Ahra. de eerste keer vond ik het niks maar naar meerdere keren luisteren begin ik em steeds beter te vinden, vooral de eerste helft van de cd

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.