Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Savage Grace - Master Of Disguise / The Dominatress (re-release)
Jaar van release: 2010
Label: Limb Music Products
Savage Grace - Master Of Disguise / The Dominatress (re-release)
Kijk, daar hebben we wat aan. Het debuut van deze legendarische Amerikaanse cultband was alleen nog (met geluk) voor astronomische bedragen van Ebay te plukken. Ten minste, als je geen genoegen wilde nemen met de brakke bootlegs die van deze plaat in omloop zijn. Nu is dat probleem dus eindelijk de wereld uit, want het Duitse Limb Music heeft een werkelijk fantastische 'heruitgave' in elkaar geknutseld.

De aanhalingstekens zijn niet voor niets, want voordat de muziek aan bod komt wil ik toch even wat twijfels uiten. De luxe slipcase spreekt namelijk van een remix, maar na veelvuldige beluistering komen er wat details aan de oppervlakte die ergens anders op wijzen. Het kan namelijk niet anders dan dat bepaalde passages en instrumenten volledig opnieuw zijn ingespeeld. Luister naar de drums in het begin van Master Of Disguise en je hoort duidelijk een overgang van de oude opname naar de nieuwe opname. Afsluiter No One Left To Blame kent eveneens zo'n dubbelzinnig stukje, aangezien de laatste uithaal nu vals klinkt. Iets dat op het origineel toch zeker niet zo was. Het zou mij niets verbazen als de band enkele zaken opnieuw heeft gedaan, maar waarom daar dan zo geheimzinnig over wordt gedaan, is mij een raadsel.

Als we de dubieuze details buiten beschouwing laten, dan is deze cd een release van formaat. Dankzij de nieuwe sound leven de nummers als nooit tevoren en eindelijk is de zang van Mike Smith ook fatsoenlijk verstaanbaar. Gelukkig heeft men het rauwe gevoel van het origineel goed vastgehouden, zoals blijkt uit de smerige energie in krakers als Bound To Be Free en The Dominatress. Stuk voor stuk geweldige voorbeelden van vroege Amerikaanse speed metal, waarin niet zozeer ingewikkelde passages de dienst uit maken, maar waar er wel sprake is van geweldige melodieën, superriffs en jankende solo's. Deze mannen verstonden de kunst van het componeren en elke noot klinkt ook vandaag nog functioneel en effectief.

Dit is nog steeds een niet te versmaden plaat voor de liefhebbers van Agent Steel, Omen, Jag Panzer en uiteraard Savage Grace zelf. Al heb je het origineel in huis, doe het dan voor de rauwe demo's die ook op de cd staan. Of het nou echt een remix betreft of heropnames, zowel Master Of Disguise als de The Dominatress EP zijn er absoluut van opgeknapt. Een tijdloze klassieker zonder zwakke nummers.

Tracklist:
Master Of Disguise
1. Lions Roar
2. Bound To Be Free
3. Fear My Way
4. Sins Of The Damned
5. Into The Fire
6. Master Of Disguise
7. Betrayer
8. Sons Of Iniquity
9. No One Left To Blame

The Dominatress
10. Fight For Your Life
11. Curse The Night
12. The Dominatress
13. Live To Burn
14. Too Young To Die
Demo 1982 / 1984
15. Scepters Of Deceit
16. Curse The Night
17. Genghis Khan
18. No One Left To Blame

Score: 90 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 25 mei 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Savage Grace - Master Of Disguise / The Dominatress (re-release)
Reactie van Felix op 29-05-2010 om 08:55u

Jammer van die overdubs... dan laat ik hem toch gewoon liggen, leg ik de LPs gewoon nog eens op :)

Savage Grace - Master Of Disguise / The Dominatress (re-release)
Reactie van poepluier op 29-05-2010 om 20:45u
Score: 90 / 100

Hehe eindelijk een re-release op cd met wat extra's waar je wat aan hebt als bezitter van de vinyl versie, ga gelijk dat ding bestellen, mooi op tijd want wat eens zwart was is nu lichtgrijs gedraaid.

Savage Grace - Master Of Disguise / The Dominatress (re-release)
Reactie van Ronald op 06-05-2012 om 14:27u
Score: 95 / 100

Heb de originele LP nog, wat een meesterwerk !!
Ongelofelijk beest op drums, ramt elk gaatje helemaal dicht.
Volgende plaat qua nummers nog wel goed, maar die zang, oei, dat was toch wel een dikke misser.