Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Jaar van release: 1986
Label: Black Dragon Records
Heir Apparent - Graceful Inheritance
Als je de namen Fates Warning, Crimson Glory en Queensrÿche noemt, gaat er bij de meeste metalfans ongetwijfeld een belletje rinkelen. Wanneer je bandnamen als Heir Apparent, Lethal en Sacred Warrior noemt, dan wordt het waarschijnlijk al een stuk minder. Toch hadden deze bands allemaal één ding gemeen. Ze wilden niets anders dan de metal naar een hoger plan tillen.

Heir Apparent wilde dat als geen ander, maar bleef qua bekendheid en waardering toch achter bij de eerstgenoemde namen. Lag het misschien aan matige distributie of toch aan het feit dat de band op de tweede plaat niet langer het hoge niveau van het debuut wist te halen? Ik gok op het laatste, vanwege het enorme kwaliteitsverschil tussen Graceful Inheritance en One Small Voice. Laatstgenoemde plaat was zeker geen slecht album, maar kon toch in de verste verte niet tippen aan dit fantastische eerste werkstuk.

Dit is weer zo'n nagenoeg perfecte plaat. Slechts enkele kinderziektes zorgen ervoor dat de perfecte score hier niet onder prijkt. Zo speelt de band af en toe opzichtig leentjebuur bij stadsgenoot Queensrÿche (The Warning periode) en kan zanger Paul Davidson het muzikale spektakel lang niet altijd bijbenen. Keeper Of The Reign is bijvoorbeeld één van de beste metalcomposities ooit geschreven, maar het afgeknepen zanggeluid doet het kippenvel net niet metershoog rijzen. Masters Of Invasion lijkt in dat opzicht net wat meer op Pauls lijf geschreven. Wat een geweldig nummer, ook nu nog! Deze compositie heeft alles wat een interessant liedje nodig heeft. De creatieve opbouw klopt, het gitaarwerk is opzwepend en het refrein dendert met een ware oerkracht op je af. Sommige gitaaraanslagen doen zelfs aan Rush denken.

Het nadeel van het tweede album was dat gitarist Terry Goirle vanwege meningsverschillen nauwelijks te horen is. Een absoluut gemis, want zijn partijen zijn van een geweldige schoonheid. Hoewel de productie aan de rommelige kant is, komen zijn unieke riffs bijzonder goed uit de verf en de solo's gieren alle kanten op. Het voor die tijd zeer progressief opgezette Tear Down The Walls kent ongelofelijk spannende gitaarpartijen en doet door het makkelijk meezingbare refrein toch zeer toegankelijk aan. Dat is knap, want er zijn maar weinig bands die muzikaal machtsvertoon en pakkende elementen op zo'n geweldige manier met elkaar weten te combineren.

Wat mij betreft past Graceful Inheritance uitstekend tussen klassiekers als Transcendence, Awaken The Guardian en The Warning. Van de schitterende composities tot de bloedmooie melodieën, deze plaat heeft het allemaal. De sound is in moderne oortjes misschien gedateerd, maar ik noem het liever authentiek. Een instrumentaal nummer als R.I.P. had immers met een dichtgemetselde sound lang niet zo puur en organisch geklonken. Dit is zuiver vakmanschap binnen de melodieuze US power metal. Draai de plaat één keer en de muziek laat je nooit meer los.

Tracklist:
1. Entrance
2. Another Candle
3. The Servant
4. Tear Down The Walls
5. Running From the Thunder
6. The Cloak
7. R.I.P.
8. Hands Of Destiny
9. Keeper Of The Reign
10. Dragon's Lair
11. Masters Of Invasion
12. Nightmare
13. A.N.D. Drogro Lived On

Score: 89 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 7 maart 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Bakvet op 07-03-2010 om 17:56u
Score: 100 / 100

Elementair meesterwerk: hoort inderdaad thuis in het rijtje dat je noemt en 'Keeper of the Reign' is een van de beste epics die ik ken.

Heb de origenele LP als trots bezit!

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Jeffrey op 09-03-2010 om 12:55u

Dit heeft me nog nooit kunnen pakken, maar de review maakt me toch wel weer nieuwsgierig..

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Metalfuel op 09-03-2010 om 15:51u
Score: 100 / 100

Absoluut meesterwerk wat ook vandaag nog staat als een huis.
Kan zich meten met de andere genoemde meesterwerkjes. Helaas werden later heruitgaves niet voorzien van de schitterende orginele hoes.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van waldbeantje op 09-03-2010 om 21:18u
Score: 90 / 100

Geweldige nummers alleen abominabele productie. en een frans label sprak ook niet in hun voordeel

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Andre op 10-03-2010 om 17:09u
Score: 90 / 100

Inderdaad een dijk van een plaat. Ik heb me altijd verbaasd over het wat zompige drumgeluid maar de nummers zijn allemaal dik in orde. Ik ben ook trotse bezitter van de originele L.P. Volgens mij zaten ze op hetzelfde label die ook de eerste L.P. van Candlemass uitbracht en de geweldige plaat van Manilla Road "The Deluge" uit 1986.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Teun op 13-03-2010 om 22:32u
Score: 90 / 100

Heerlijke plaat. Erg 'romantisch' (de zang, sfeer, samenzang, effecten, toetsen). Uit precies hetzelfde straatje als Jag Panzer, met name het Chain of Command album.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Teun op 13-03-2010 om 22:36u

Oh, en nu vergeet ik Leatherwolf!

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Zagato op 14-03-2010 om 10:49u
Score: 90 / 100

Originele vinyl in bezit, er schijnt later dit jaar een live album uit 1988 uit te komen!

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Een Metalfan op 15-03-2010 om 13:13u

N.a.v. de review het album op m'n iPod gezet, het is echt een top album. Beter dan in mijn herinnering. Fans van oude Queenryche en Fates Warning moeten dit in huis hebben.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van sentinel op 15-03-2010 om 19:51u
Score: 100 / 100

Terechte klassieker. Hier mag gewoon 100 punten voor gegeven worden ook al is de productie een beetje kil. Een meesterlijke schoonheid van ongekend hoog niveau. De gitaar- en zanglijnen van bijvoorbeeld "The Cloak" zijn zo goddelijk dat vreugde tranen spontaan opkomen. En dan die solo in dat nummer: emotioneel, episch en perfect in het nummer verweven. Zo wordt muziek gemaakt. Ik hoor in deze gehele plaat trouwens totaal geen Queensryche; Ok, ze zingen hoog en komen ook uit dezelfde regio maar de sfeer bij Heir Apparent is duister middeleeuws, terwijl Queensryche een meer "spacey" sound heeft.

Je ziet maar dat Black Dragon Records verantwoordelijk is voor het uitbrengen van de beste metalplaten van deze aardkloot. Ik noem maar Heir Apparent, Exxplorer, Candlemass, Manilla Road....

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Een Metalfan op 27-03-2010 om 10:26u

Dit is pas echt retro, maar wel een enorm goede plaat!

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Chris op 11-04-2010 om 11:20u
Score: 95 / 100

Heb zowel de originele lp als de latere CD persing van Black Dragon. Vond het indertijd een vreselijk goede plaat en tegenwoordig vind de CD ook nog steeds zijn weg naar de cdspeler. Heb ze nog live gezien in Dynamo met Savage Grace. In mijn optiek nog zo'n band die niet vergeten mag worden. Twee klasse platen uitgebracht, zeker Master of Disguise. Maar das een ander verhaal.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Ronald op 07-05-2010 om 16:24u
Score: 98 / 100

Waanzinnig goed album !!! Ongekend hoge kwaliteit ! Jammer dat ze weer zo snel van het toneel verdwenen waren.

Heir Apparent - Graceful Inheritance
Reactie van Erik op 11-06-2010 om 16:36u
Score: 90 / 100

Erg, érg goed metalalbum uit de jaren '80. Ik heb het origineel nog ergens op de zolder staan. Ik zag deze band ergens in '86 of '87 spelen in Scum in Katwijk, samen met nog een band (weet niet meer welke). Was een memorabel optreden. Mooie tijd was dat.