Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Annihilator - Alice In Hell
Jaar van release: 1989
Label: Roadrunner Records
Annihilator - Alice In Hell
Wat is er toch fout gegaan bij Annihilator? Toen ik dit Canadese gezelschap op 15 maart 1991 in de Rijnhal aan het werk zag, in het voorprogramma van Judas Priest, leek de band nog een gouden toekomst in het vizier te hebben. Daar waar openingsact Pantera korte tijd later grote successen zou boeken, is het met Annihilator sindsdien echter alleen maar bergafwaarts gegaan.

De formatie rond meestergitarist Jeff Waters is de status van support-act dan ook nog steeds niet ontgroeid. De laatste keren dat ze in Nederland te zien waren, mochten ze de fans van jongere bands als Trivium en Iced Earth opwarmen. Inmiddels zit het gezelschap zelfs zonder platencontract. Het dertiende studio-album is reeds opgenomen, maar het door financiële problemen geplaagde SPV/Steamhammer zag af van de optie om het schijfje uit te brengen. Zij gaven er de voorkeur aan om middels een live-dvd het contract met Annihilator te beëindigen.

Volgens de bandleden zijn ze inmiddels in gesprek met enkele labels en zou de nieuwe plaat begin 2010 toch uit moeten komen. Het zou me echter niets verbazen als Annihilator, net als hun landgenoten van Anvil met This Is Thirteen, zich gedwongen zullen zien om hun dertiende werkstuk in eigen beheer uit te brengen. Misschien moet de band het voorbeeld van Anvil maar helemaal volgen en proberen om via een (letterlijk) meelijwekkende achter-de-schermen documentaire een (welverdiende) comeback te maken. Met hun muziek lijkt het immers niet meer te lukken.

Het begon nochtans zo goed. Zelden ben ik zo verpletterd door een nieuwe plaat als toen ik in 1989 het debuutalbum Alice In Hell in de cd-speler stopte. Het semi-akoestische intro Crystal Ann brengt de luisteraar in hemelse sferen, waarna je gedurende het tweede nummer in de hel afdaalt; Alison Hell om precies te zijn. Deze magistrale compositie maakte destijds niet alleen op mij een verwoestende indruk, want de luisteraars van het radioprogramma Vara’s Vuurwerk verkozen Alison Hell aan het eind van dat jaar in de Top 10 van beste metalsongs ooit.

De twee navolgende songs zijn bijna net zo goed. W.T.Y.D . en Wicked Mystic bieden namelijk brute en tegelijkertijd catchy thrash metal, met originele songstructuren en spetterend gitaarwerk. Dankzij de belachelijke tekst vormt Burns Like A Buzzsaw Blade hierna weliswaar een kortstondig dieptepunt, maar het restant van Alice In Hell is wederom van hoog niveau. Met name het slotnummer Human Insecticide is een waar genot, ondanks dat we die riff al eens eerder hebben gehoord (in songs van Exodus en Metallica).

De lead vocalen van Randy Rampage zijn misschien niet naar ieders smaak, maar passen goed bij de muziek, en drummer Ray Hartmann vult de gaatjes vakkundig. De grote smaakmaker van deze cd is echter Jeff Waters, die de bas, de achtergrondzang en al het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. Met Alice In Hell zette hij zichzelf in één klap op de kaart als een geniale gitaarheld, die bijna elke andere thrash metal gitarist degradeert tot een beginneling.

Hoewel Annihilator een jaar later met Never, Neverland een verdienstelijke opvolger afleverde, heeft Waters het torenhoge niveau van het debuut nooit meer kunnen evenaren; niet als gitarist en evenmin als songwriter. Dat is waarschijnlijk wat er mis is gegaan: Annihilator schepte met het eerste album zulke immens hoge verwachtingen, dat sindsdien elke nieuwe plaat onherroepelijk als een teleurstelling wordt ervaren. Alice In Hell daarentegen zal tot in de lengte van dagen te boek blijven staan als onvergetelijk meesterwerk.

Tracklist:
1. Crystal Ann
2. Alison Hell
3. W.T.Y.D.
4. Wicked Mystic
5. Burns Like A Buzzsaw Blade
6. Word Salad
7. Schizos (Are Never Alone) Parts I & II
8. Ligeia
9. Human Insecticide

Score: 94 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 10 oktober 2009

Koop dit album in

Meer Annihilator:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van hippie op 10-10-2009 om 16:32u
Score: 92 / 100

Ik ben het niet helemaal met je eens,hoewel Annihilator Alie in Hell nooit heeft overtroffen hebben ze de laatste jaren toch aardige platen gemaakt.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van steve.ill op 10-10-2009 om 19:59u
Score: 90 / 100

ik vind de uitspraken in deze review ook een beetje overdreven moet ik zeggen.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Mars op 11-10-2009 om 08:27u
Score: 85 / 100

Ben t r niet helemaal mee eens.
Zeker, Alice in Hell is n geweldig album maar bij veel bands is t debuut album n knalller en daarna brengen ze mindere maar toch goede albums uit.
Kan nog altijd genieten van n potje Annihilator ook t latere werk.
Dus Jeff mag van mij doorgaan waar ie mee bezig is.........

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Squidward op 11-10-2009 om 18:05u
Score: 93 / 100

Ik heb hiervan de Two From The Vault met Never, Neverland erbij, en meer hoef ik eigenlijk ook niet van deze band, zonder twijfel geweldig album!

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Jeffrey op 11-10-2009 om 18:42u

Nooit helemaal begrepen wat hier goed aan is op een paar nummer na...

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Bastiaan op 12-10-2009 om 12:04u

Ik snap Gilbert wel. Oke, Annihilator heeft nadien wel degelijk sterke platen gemaakt maar ook een aantal zwakke platen. Bovendien blijft Alice In Hell nog steeds hét meesterwerk. En van die ooit veelbelovende band is het sneu om te zien dat ze nog steeds als opwarmertje dienen voor.. inderdaad Trivium. Die band heeft Annihilator gevraagd om mee te komen op toer, dat is wel netjes van ze, maar als dat niet gebeurd was? Juist, dat was Annihilator helemaal niet gekomen omdat ze de belofte nooit hebben kunnen waarmaken. Spijtig, want het is en blijft een erg goede band.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Bob op 12-10-2009 om 12:13u
Score: 95 / 100

Inderdaad jammer van de nooit vervulde belofte en het vrij lullige burns like a buzzsaw blade. Verder brilliante plaat. Persoonlijk vindt ik nevernverland toch wel de overtreffende trap en is die in mijn optiek (nog steeds) de volle 100 punten waard. Helaas nooit meer geevenaard met ook dank aan alle bezettingswisselingen. Maar een aantal keren toch nog zeer bovengemiddeld gescoord in diverse bezettingen. Tja, Jeff Waters tijdens de set the world on fire tour tijdens DOA gezien en in Doornroosje gezien en gesproken en het blijft een zeer sympathieke kerel en uiterst begaafd gitarist.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Rinus op 12-10-2009 om 18:35u
Score: 40 / 100

K*tmuziek. Ongeinspireerde bagger!

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Lennert op 13-10-2009 om 13:31u
Score: 87 / 100

Het kostte mij in ieder geval wat tijd om het album te waarderen, helemaal door de zang. In dat opzicht vind ik de albums met Joe Comeau toch een stuk beter door het zanggeluid en het iets stevigere karakter van de platen.

Verder kan ik ook met alle plezier luisteren naar Never, Neverland, Refresh The Demon, Schizo Deluxe en in iets mindere mate naar Set The World On Fire. De live dubbelaar is overigens verplichte aanschaf, zo goed zal de band nooit meer klinken (en zo'n zanger als Comeau heeft men helaas ook nooit meer gehad).

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Old Mhb op 13-10-2009 om 17:02u
Score: 50 / 100

Op Alison Hell na ben ik het deze keer met Rinus eens. Er is voor de rest geen zak aan te beleven en de andere albums zijn in mijn ogen ook klote.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Bertje op 13-10-2009 om 21:35u
Score: 90 / 100

Kan iemand die ongenuanceerde en nogal leeghoofdige reacties verwijderen. Bij voorbaat dank!

Geniale plaat, één van de beste thrashplaten ooit!

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Old Mhb op 14-10-2009 om 06:42u

Kan iemand de reactie van Bertje verwijderen ? Iedereen heeft zijn smaak en mening maar daarvoor hoef je nog niet leeghoofdig te zijn.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Bertje op 14-10-2009 om 18:08u
Score: 90 / 100

Onderbouw het dan in ieder geval met wat fatsoenlijke woorden. Ik zie wel vaker van dat kinderlijke gezever staan van mensen zoals jij en Rinus. Maar goed, blijkbaar is er ruimte voor een stel kinders met het iq van een appelflap. Ik vraag me eigenlijk af of je zelf in staat bent een dusdanig goed gecomponeerde en uitgevoerde plaat in elkaar te zetten. Vanwege de leeghoofdige formulering die je daar plaatst (geldt ook voor dhr. Rinus) vrees ik het ergste. Ga lekker buiten spelen en bevuil dit soort ruimte niet met wanstaltig gemekker.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Old Mhb op 15-10-2009 om 18:25u

@ Bertje

Ik en Rinus zeggen op een heel simpele manier dat wij deze band niet goed vinden. Wat mij betreft staat de reden er bij : HET IS MIJN SMAAK NIET . Ik ben in jouw ogen misschien leeghoofdig maar jij hebt kennenkklijk niet eens begrijpend leren lezen. Er staat in mijn reactie dat ik de band IN MIJN OGEN klote vind.

En plaats in het vervolg eens een reactie ZONDER anderen te beledigen. Dan pas zul je bewijzen dat je dat je zelf een hoger IQ hebt dan ik en Rinus hebben. Alhoewel ik dat na je reactie dik betwijfel. Ga zelf lekker buiten spelen. Dan kom je eens onder de mensen en zul je misschien eens respect voor andermans mening krijgen. DOEN ,want nu gedraag je je als een wereldvreemde en onbeschofte computernerd.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van poepluier op 17-10-2009 om 08:40u
Score: 86 / 100

Memorabel concert en sterke plaat...........maar de band heeft daarna de belofte inderdaad niet ingelost. Blijft wel grappig om zo'n review te lezen van iemand die kennelijk zijn metalen afkomst niet verloochent zoals zo vele 'broeders' uit die tijd!!

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Bertje op 17-10-2009 om 23:04u

Zo kan het dus ook, onderbouwen. Houden zo.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van robin op 18-10-2009 om 20:37u
Score: 90 / 100

gewoon goeie plaat mannen, niet lullen

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van Jeffrey op 21-10-2009 om 19:33u

Zo dit me kut, helemaal met Old Mhb eens. Ongeinspireerd en slecht uitgewerkt. Het verveelt zelfs, wat verdrietig. Technisch is het allemaal ok, maar helaas goed spelen is niet hetgeen dat een album goed maakt. Het is het geheel. Idee 7, uitvoering 1, gemiddeld... enfin, je begrijpt het wel.

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van robin op 02-11-2009 om 12:43u
Score: 80 / 100

goeie thrashplaat ,ik kijk al uit naar hun nieuwe dvd

Annihilator - Alice In Hell
Reactie van danny op 17-04-2010 om 22:27u
Score: 80 / 100

een klassiekertje in t rijtje ; bonded by blood,angel of death, kill em all etc...