Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Seventh Wonder - Mercy Falls
Jaar van release: 2008
Label: Lion Music
Seventh Wonder - Mercy Falls
Er komen vandaag de dag veel albums op de markt. De hoeveelheid is gigantisch. En laten we eerlijk zijn, een groot gedeelte van het aanbod is volstrekt overbodig. Toch zijn er af en toe van die cd´s waarvan je kan zeggen, ja, dit is het gewoon. Deze plaat is volkomen perfect. Nu heeft dat vooral te maken met smaak, maar bij deze nieuwe cd van Seventh Wonder kan ik er eigenlijk niet omheen.

Voorganger Waiting in the Wings was al een geweldenaar in het genre. Ongeacht alle prachtplaten van Circus Maximus en Pagan's Mind, geen enkele band heeft de moderne progressieve power metal zo goed in de vingers als Seventh Wonder. Mercy Falls is een plaat die de band in één keer laat promoveren naar de allerhoogste progressieve eredivisie. Een hoogte die men mag delen met bands als Queensrÿche, Fates Warning en de oude Dream Theater. Deze plaat is namelijk echt grandioos. Een conceptalbum in de stijl van Operation: Mindcrime (ook met samples en acteurs), maar dan tegelijkertijd met zoveel meer kleuren. AOR invloeden, hard rock, progressieve metal, power metal, alles zit erin. En Seventh Wonder heeft Tommy Karevik, een magistrale zanger, die de meest fantastische zanglijnen ten gehore brengt. Het verhaal is bovendien geweldig uitgewerkt, een facet dat alleen maar meer bijdraagt aan de perfectie van deze cd.

Muzikaal is deze cd met geen pen te beschrijven. De gitaren (riffs en solo's) zijn van een ongekende schoonheid en het toetsenwerk is werkelijk adembenemend. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat ik nog nooit een band heb gehoord die zo soepel omspringt met beide ingrediënten en zulke fabelachtig mooie melodieuze stukken ten gehore brengt. Nummers aanwijzen? Doe niet zo gek zeg, deze plaat is één schitterend geheel. Een geheel dat bol staat van de ijzersterke composities, of dat nu magistrale ballads zijn of stampende complexe metalnummers, dat maakt geen bal uit. Een topproductie maakt dat geheel nog verder af.

Minpunten zijn er niet. Wellicht is deze plaat zelfs een mijlpaal binnen het progressieve genre. Ik ga het ook niet meer uitstellen. Ik weet dat ik mijn geloofwaardigheid op het spel zet met deze lofrede, maar echt, kopen die schijf. Honderd volledig verdiende punten voor de plaat van het jaar en misschien wel de komende jaren. Dit is een album om te beleven, metershoog kippenvel gegarandeerd!

Tracklist
1. A New Beginning
2. There And Back (Overture)
3. Welcome To Mercy Falls
4. Unbreakable
5. Tears For A Father
6. A Day Away
7. Tears For A Son
8. Paradise
9. Fall In Line
10. Break The Silence
11. Hide And Seek
12. Destiny Calls
13. One Last Goodbye
14. Back In Time
15. The Black Parade

Score: 100 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 25 oktober 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Een Metalfan op 25-10-2008 om 12:33u
Score: 93 / 100

Zeer goede cd! je bent inderdaad geneigd te zeggen de volle mep te geven, 100 punten. Maar doe ik niet zo snel

De riffs solo's en zang zijn voortreffelijk. En heel erg pakkend zijn de nummers. Zeer blij dat er nog eens een cd van dit kaliber op de markt komt. Dit soort albums zijn schaars...

Zoals gezegd voortreffelijk! Al mist het nog net de magie en emotie (vb Finally Free, Spirit Carries on, Home...)van een Scenes from a memory, wat in mijn ogen nog de cd is die het dichtst tegen perfectie aan zit..Op progressive metal gebied.

Hulde aan Seventh Wonder..Wat staat ons nog meer te wachten?!

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van VaDeR op 25-10-2008 om 21:05u
Score: 85 / 100

Op zich prima plaat maar vind de zang qua productie wat te los staan
van de rest van de muziek. Beetje erop geplakt.
Persoonlijk had ik liever gehad dat de zang wat "midden" in de muziek
stond.

Verder vind ik de keyboards een wat Fisher-Price achtig geluid hebben.
Zo nu8 en dan klinkt dit dun en goedkoop. Mag beslist wel wat voller.

Ook heeft men een aantal wel erg langdraderige filmische stukken in
de muziek verweven wat voor mij echt niet had gehoeven. De vaart
wordt hierdoor uit de nummers gehaald.

85 van de 100 omdat de keys imho niet mee kunnen met de rest van
het nivo van de band.


Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Edwin op 29-10-2008 om 14:17u
Score: 100 / 100

De ultieme prog-rock ceedee. Doet niets onder voor Dream Theater. Prima zang met goed opgevulde instrumenten...en een emotioneel verhaal. The Last Goodbye is van uitzonderlijke schoonheid en ik kan het bijna niet drooghouden bij dit nummer.

ALBUM van het jaar 2008 want zeg nu zelf, welke band kan dit juweeltje nog overtreffen

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Lennert op 10-11-2008 om 15:58u
Score: 98 / 100

Sterker nog, ik kon het niet drooghouden bij The Last Goodbye en Tears For A Father, de enige band die dit echt eerder bij mij heeft bereikt is Marillion, wat wel iets zegt over de topkwaliteiten van deze band. Het enige waardoor dit album bij mij niet de perfecte score krijgt zijn de acteurs (en dan voornamelijk de vrouwenstem) die toch net iets beter hadden gekund. Muzikaal en tekstueel gezien is dit wel een van de beste albums ooit en staat hij bij mij vanaf nu in mijn top 10 allertijden. Topwerk. Zeker het beste album van het jaar.

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Bert op 06-12-2008 om 11:46u
Score: 98 / 100

Ik ben al jaren van DT, Queensryche en andere Prog Metal bands, na het luisteren van deze CD, meteen de vorige 2 CD's ook aangeschaft. Ook al kunnen de vorige cd's niet helemaal tippen aan dit meesterwerk. Een prima conceptalbum. Prima zanger, in de hoge en lage regionen. Ben benieuwd of dit ook live waar kan worden gemaakt. Een positieve verrassing in 2008. Een 100 geef ik niet gauw, maar deze zit er krap tegen aan. GEWELDIG, wordt een klassieker.

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Bert op 06-12-2008 om 11:47u
Score: 98 / 100

Ik ben al jaren fan van DT, Queensryche en andere Prog Metal bands, na het luisteren van deze CD, meteen de vorige 2 CD's ook aangeschaft. Ook al kunnen de vorige cd's niet helemaal tippen aan dit meesterwerk. Een prima conceptalbum. Prima zanger, in de hoge en lage regionen. Ben benieuwd of dit ook live waar kan worden gemaakt. Een positieve verrassing in 2008. Een 100 geef ik niet gauw, maar deze zit er krap tegen aan. GEWELDIG, wordt een klassieker.

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van shanna op 10-01-2009 om 03:46u
Score: 100 / 100

Echt jongens, ik ga er geen woorden aan vuil maken want dat kan niet. Bij toeval ontdekt, kreeg kippenvel, mijn oren blijven klapperen, ik geniet met volle teugen van alles, Tommy Karevik is direct mijn nr1 zanger en...DIT IS FUCKING AMAZING!!! I LOOOVE IT ;)

Shanna

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van RIX op 26-02-2009 om 17:13u
Score: 100 / 100

Dit is het...

Dit is gewoon briljant... muziek heeft nog nooit zoveel met me gedaan...

RIX

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van BAS op 07-03-2009 om 21:05u
Score: 100 / 100

Nog geen CD gehoord die me zo lang blijft boeien. Ik heb hem nu misschien wel 50x gedraaid en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Je ontdekt steeds meer muzikale hoogstandjes. Van begin tot eind meesterlijk: de gitaren, de toetsen, de zang! Technisch zijn deze muzikanten te vergelijken met die van Shadow Gallery. Geweldig in het kwadraat. Hopelijk krijgen we nog veel van deze band te horen.

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Metalfuel op 16-03-2009 om 20:02u
Score: 100 / 100

Heb deze cd ontdekt nadat er geklaagd werd over de jaarlijst dat Seventh Wonder er niet in stond, heb hem toen gekocht. Ik wil deze persoon bij deze bedanken, WAT EEN PLAAT!!!!!!!!!

Ik kan mij alleen maar aansluiten bij de bovenstaande reacties, na ik weet niet hoeveel luisterbeurten nog niet uit mijn cd speler te branden.

In dit geval moet je streng zijn bij het toekennen van een score.

DE VOLLE MEP 100.

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van Metaller op 06-12-2010 om 14:26u
Score: 100 / 100

Nu al een klassieker in mijn collectie:-)

Seventh Wonder - Mercy Falls
Reactie van jeroen op 01-07-2011 om 22:41u
Score: 100 / 100

seventh wonder een wonder!!!!!