Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-03-2021

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Jaar van release: 2002
Label: Metal Blade Records
Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Deze re-release van Savatage is uitgekomen in 2002. Oorspronkelijk werd deze als EP in 1984 uitgegeven, en tien jaar later nog een keer (met toen als bonustracks Fighting For Your Love en een live-versie van Sirens). Dit schijfje is ge-remasterd en voorzien van een opgepimpt boekje, met een zilveren gloed over het artwork. Daarin vinden we ook een aantal foto's terug en een tijdslijn die de periode van 76 tot en met 91 beslaat. Wellicht dat de andere tijdslijn op de andere Silver Anniversary staat: Sirens

Hoewel The Dungeons Are Calling een van de minder bekende schijfjes is van Savatage, staan er wel een aantal krakers op. De opener en titeltrack zal bij een ieder bekend zijn die iets heeft met Sava; het is een blauwdruk voor de Savakraker uit de jaren '80 met Jon Oliva achter de microfoon. Ook City Beneath The Surface zal geen onbekende zijn, deze werd live vaak gespeeld, en is misschien wel de meest agressieve track die Savatage schreef. Beide nummers staat overigens ook op de liveplaat Final Bell/Ghosts In The Ruins, waarop City op fenomenale wijze dienst doet als opener. Op de versie uit '84 komt het nummer eigenlijk wat tam over, en de synthesizerintro is voor hedendaagse begrippen erg oubollig, toch blijft het een kraker van jewelste.

De verdere nummers zijn allemaal best aardig, maar The Dungeons Are Calling haalt het (wel erg hoge) niveau van platen als Hall Of The Mountain King, Gutter Ballet en Streets niet. Wel is ook dit een gevarieerde plaat. Zo onderscheidt Visions zich van de rest door zich als een recht toe recht aan powermetalnummer te presenteren en straalt The Whip een rock n'roll achtige vibe uit. Al met al een uitstekende release dat een prima vervolg is op Sirens. (overigens zo gek niet, want de platen werden tegelijkertijd opgenomen).

Wat deze heruitgave interessant maakt zijn de drie bonustracks. Deze kunnen zich met gemak meten met de rest van het materiaal, en steken in mijn optiek zelfs ietwat boven de gemiddelde Dungeons Are Calling nummers uit. Metalhead is een lekker uptempo nummer met gitarist Criss Oliva op zijn best. Before I Hang is er eentje die, mocht je het nummer nog niet kennen, ergens wel bekend voorkomt. Hij staat namelijk, in een andere versie op Global Warning, de onlangs uitgebracht cd van Jon Oliva's Pain. Stranger In The Dark is misschien wel het meest interessante nummer van de cd. Het is een voorbode voor de latere powerballades die Savatage zeker geen windeieren heeft gelegd. Maar ook horen we hier letterlijk overgenomen passages uit het later opgenomen This Is Where You Should Be (bonustrack op verzamelaar From The Gutter To The Stage, '96) en Follow Me (Edge Of Thorns, '93)

Tracklist:
1. The Dungeons Are Calling
2. By The Grace Of The Witch
3. Visions
4. Midas Knight
5. City Beneath The Surface
6. The Whip

Bonustracks:
7. Metalhead
8. Before I Hang
9. Stranger In The Dark

99. Hidden Track

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 20 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Savatage:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van metalfuel op 20-08-2008 om 20:15u
Score: 90 / 100

W@W, destijd mijn eerste Savatage vinyl. Ik heb hier dus erg goede herinneringen aan. Ik vind het zelf een fantastische plaat met een aantal absolute Sava-klasiekers, Dungeons, City beneath.., en Midas Knight. Wat een heftige gitaarrifs.

Ik heb deze heruitgave niet maar het nummer metalhead heeft de band ooit gespeeld. Ik weet niet meer of het op Dynamo Open Air was op bij het opwarmingsconcert de avond ervoor in de Dynamo zelf.

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van Edwynn op 21-08-2008 om 11:29u

Geweldige schijf, inderdaad. Ik heb hem echter zonder bonustracks. De nummers ken ik wel. Het is vreemd dat deze nooit officieel op een album hebben gestaan want het zijn onmiskenbare Sava krakers.
De Before I Hang versie op de laatste JOP plaat is toch wel erg anders geworden, hoor.

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van Een Metalfan op 21-08-2008 om 22:56u

Ik krijg nog altijd een keiharde van Midas Knight.

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van Een Metalfan op 22-08-2008 om 18:25u

Lekkere plaat.Ik heb alleen de vinyl versie,later nog de cd versie gekocht,[sirens/the dungeons are calling] .

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van Defender op 29-08-2008 om 19:42u
Score: 95 / 100

Prima plaat. Eerst op vinyl daarna op Cd en later ook nog eens de Silver gekocht.

Savatage - The Dungeons Are Calling (Silver Anniversary Edition)
Reactie van Jori op 07-10-2008 om 23:14u
Score: 95 / 100

Een van mijn eerste metalplaten. Mijn hoofd zet het nog steeds automatisch op een schudden bij het horen van nummers als Dungeons, Midas Knighs, City en Visions. De bonusnummers zijn hier zoals altijd weer een interresante toevoeging.