Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Opeth - Watershed
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Opeth - Watershed
Nog voordat het negende officiële studio-album van Opeth verschijnt, is het album al vrijwel unaniem tot album van het jaar uitgeroepen. De verwachtingen voor de band die innovatieve parels als Still Life, Blackwater Park en Deliverance op zijn naam heeft staan, zijn bijna irreëel hoog geworden, ondanks het in de ogen van velen toch ietwat teleurstellende Ghost Reveries. Ook de digitale voorproefjes die te horen waren, klonken uitermate veelbelovend.

Een week nadat de (schitterend vormgegeven) special edition van Watershed op mijn deurmat plofte – en heel wat intensieve luisterbeurten later – kan ik concluderen dat die verwachtingen voor een groot deel ingelost worden. Opeth hanteert haar specifieke, innovatieve benadering van het death metal genre, waarin naar hartelust geëxperimenteerd wordt met klassieke (prog)rock, folk en jazz-ritmes, maar legt op Watershed de accenten nét iets anders. Zo is de kalme opener Coil, met daarop een vocale bijdrage van de Zweedse zangeres Nathalie Lorichs, met recht opmerkelijk te noemen. Het hierop volgende Heir Apparent is een traditioneler Opeth-nummer, dat zich over een lengte van negen minuten ontvouwt en naadloos doomy passages, kalme, sfeervolle delen en brute death metal met elkaar laat versmelten.

Het meest opvallende aan Watershed is de gevarieerde zang van Mikael Åkerfeldt, die zich tot een steeds betere zanger ontpopt. Zijn grunts zijn dieper dan ooit en ook zijn cleane vocalen klinken zeer sterk. Met name in het schitterende The Lotus Eater komt hij uitstekend tot zijn recht. Het nummer begint prachtig, met een blastbeat gecombineerd met cleane zang. Waar Ghost Reveries uitstekend begon, maar naar het einde toe een beetje inzakte, is Watershed over de gehele linie ijzersterk. Dat komt omdat de afwisseling (nog) groter is dan voorheen en omdat ieder nummer echt een eigen gezicht heeft. Bovendien heeft de band meer rustige passages ingebouwd, met name in nummers als Burden en het begin van Hessian Peel.

Al met al is Watershed absoluut weer een zeer hoogstaand album geworden, dat iedere fan van progressieve (extreme) metal in zijn bezit hoort te hebben. In eerste instantie klinkt het album als een typisch Opeth-album, maar na meerdere luisterbeurten begint steeds meer op te vallen hoe de andere accenten die gelegd worden het album een heel eigen gezicht geven. Het zegt veel over de compositorische kwaliteiten van de band: enerzijds de typische Opeth-sound behouden, anderzijds ieder album opnieuw fris klinken.

Tracklist:
1. Coil
2. Heir Apparent
3. The Lotus Eater
4. Burden
5. Porcelain Heart
6. Hessian Peel
7. Hex Omega

Bonus Tracks Special Edition:
8. Derelict Herds
9. Bridge of Sighs
10. Den Standiga Resan

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 mei 2008

Koop dit album in

Meer Opeth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Opeth - Watershed
Reactie van Heerscher op 01-06-2008 om 11:58u

Opeth heerscht !

Opeth - Watershed
Reactie van Ratt op 03-06-2008 om 00:33u
Score: 90 / 100

Tja...wat moet ik ervan zeggen......beestachtig mooi!!!

Opeth - Watershed
Reactie van Een Metalfan op 03-06-2008 om 18:27u
Score: 90 / 100

Erg mooi album

Opeth - Watershed
Reactie van Ernstjan op 04-06-2008 om 13:43u
Score: 92 / 100

Opeth - Watershed
Reactie van Michiel op 04-06-2008 om 21:39u
Score: 99 / 100

subliem... alweer.

Opeth - Watershed
Reactie van Jeroen op 05-06-2008 om 17:01u
Score: 90 / 100

Mooie liedjes!!!
Ik erger me alleen dood aan het valse eind van Burden.
Het artwork is verschrikkelijk lelijk. De bonusliedjes kun je niet afspelen in de cd speler. Robin Trower hadden ze ook beter niet kunnen coveren. Mikael heeft geen bluesstem..
Er staan geen teksten in het boekje. En in de songlijst staat een typefout: The Louts Eater...

Goed, verder ben ik wel dik tevreden!! Vooral nu ik een gehandtekeningd ;) exemplaar heb!

Opeth - Watershed
Reactie van Wout op 05-06-2008 om 17:05u
Score: 90 / 100

Zeker weer erg goed. De grunts gaan steeds bruter worden. Ze distantiëren zich op dat gebied steeds meer van albums als BP en SL.
De overgangen van bruut naar softie vind ik wel wat gekunsteld overkomen. Het is een geod album. Het gaat nog groeien dat weet ik zeker!

Het enige wat ik erg irritant vind is het einde van Burden. Maarja de rest heerst teveel om daar lang bij stil te staan. We kunnen immers skippen.

Opeth - Watershed
Reactie van Michiel op 05-06-2008 om 18:20u

dissonant, niet vals :P volgens mij is dat gewoon pure verveling geweest.

Opeth - Watershed
Reactie van Marco op 11-06-2008 om 09:58u
Score: 95 / 100

Geweldig album het is wel wat softer dan Blackwater Park en Ghost Reveries maar weer vol variatie , echt weer een typish Opeth album.

Opeth - Watershed
Reactie van Philip666 op 12-06-2008 om 11:16u
Score: 95 / 100

Prachtig, alleen jammer van het lelijke artwork ;-)

Opeth - Watershed
Reactie van DeathmetalTom op 18-08-2008 om 00:00u
Score: 90 / 100

Echt weer een vet album. Na Still life was ik ze ff kwijt, nu weer helemaal terug met een klasse plaat. Dat einde van Burden vink geweldig hehe, Opeth kan dat maken ;) Goede review ook.

Opeth - Watershed
Reactie van Erik op 31-08-2008 om 14:29u
Score: 98 / 100

Einde van Burden vind ik juist geniaal.
Geweldig album. -2 punten omdat de bonus tracks alleen op dvd af te spelen zijn.

Opeth - Watershed
Reactie van LHATICORE op 28-10-2008 om 10:30u
Score: 10 / 100

SHIT ZE GROEIEN NOG STEEDS, WAT EEN GOEDE BAND.

Opeth - Watershed
Reactie van VAZzQIGuIzw op 06-03-2009 om 10:46u

ew1wBp

Opeth - Watershed
Reactie van Gast op 24-12-2009 om 19:37u
Score: 10 / 100

deze band zinkt dieper en dieper

Opeth - Watershed
Reactie van CARLO op 17-02-2011 om 15:40u
Score: 95 / 100

Wederom een geweldig (groei) album van de heren van Opeth!!!!!

Opeth - Watershed
Reactie van DJ_Do op 13-07-2014 om 16:09u
Score: 95 / 100

Zeer gewaagd, verrassend en uitstekende performance en productie. Opeth kan gewoon geen slecht werk afleveren naar mijn mening.